E oficial: metroul de la Cluj a pierdut finanțarea din PNRR. La începutul acestei săptămâni, chiar premierul Marcel Ciolacu confirma că metroul din această zonă a țării a pierdut finanțarea europeană. Șeful Guvernului mai adăuga că a început demersurile pentru a găsit o sursă alternativă de finanțare.
În luna iunie, în plină campanie pentru alegerile locale, Emil Boc punea mâna pe lopată pentru a inaugura electoral lucrările la metroul din Cluj. I-au fost alături aliați, dar și rivali politici veniți de la București, precum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Sorin Grindeanu.
Teoretic, în această toamnă ar fi trebuit să demareze lucrările la acest proiect uriaș din orașul de pe Someș. În realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate, iar autoritățile centrale recunosc acest lucru.
În acest început de săptămână, premierul Marcel Ciolacu a confirmat faptul că metroul de la Cluj a pierdut finanțarea europeană din PNRR. Proiectul urma să primească de aici 300 de milioane de euro, din cele 2,1 miliarde de euro cât costă întreaga lucrare.
”Metroul de la Cluj nu se făcea cu 300 de milioane cât veneau din PNRR. Metroul de la Cluj costă peste 2 miliarde, deci oricum aveam nevoie de o sumă mai mare.
Avem acces la o sumă de aproximativ 4,5 miliarde din certificate verzi şi acolo încercăm să introducem metroul, pentru că este transport verde”, a spus Ciolacu, într-o conferință de presă.
La unison, premierul, dar și Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca au același mesaj: chiar dacă nu mai există finanțare europeană, metroul se va face. Rămâne de văzut dacă sunt bani sau dacă nu cumva sunt doar poziții electorale.
În ciuda pierderii celor 300 de milioane de euro din PNRR, primarul Boc dă asigurări că proiectul privind metroul va fi realizat. El a precizat că discuția despre finanţare ”este de natură tehnică”, iar metroul ”are contract de finanţare din fonduri europene”.
”Dincolo de toate discuţiile din spaţiul public, doresc să ştiţi că Metroul SE FACE!! În octombrie-noiembrie sosesc ‘cârtiţele’ care fac tunelurile pentru metrou şi încep lucrările propriu-zise.
Acum se lucrează la devierea utilităţilor, au fost făcute exproprierile şi se pregăteşte prima staţie din Floreşti, de unde vor intra ‘cârtiţele’ în subteran. Discuţia despre finanţare este de natură tehnică, metroul are contract de finanţare din fonduri europene”, a spus primarul, conform Actual de Cluj.