News

Michael „Air” Jordan scrie istorie cu serialul despre ultimul sezon la Chicago Bulls. 10.000 de ore de filmări comprimate în 10 episoade pe Netflix

04.05.2020 | 21:29
Michael Air Jordan scrie istorie cu serialul despre ultimul sezon la Chicago Bulls 10000 de ore de filmari comprimate in 10 episoade pe Netflix
Michael „Air” Jordan scrie istorie cu serialul despre ultimul sezon la Chicago Bulls. 10.000 de ore de filmări comprimate în 10 episoade pe Netflix
ADVERTISEMENT

În aprilie, a avut loc în SUA lansarea primului dintre cele 10 episoade ale serialului „The Last Dance” (tradus la noi „Cântecul de lebădă”), un documentar realizat de ESPN și produs împreună cu Netflix, NBA și… Michael Jordan.

Michael „Air” Jordan scrie istorie cu serialul despre ultimul sezon la Chicago Bulls. 10.000 de ore de filmări comprimate în 10 episoade pe Netflix

Filmul „spune”, cu imagini nemaivăzute până acum, povestea ultimului titlu de campion NBA (sezonul 1997-1998) din cele 6 pe care Michael Jordan le-a câștigat cu legendara Chicago Bulls. Înainte ca dinastia construită în jurul lui să se destrame. Firul narativ este „înnodat” cu întoarceri în timp, pentru a fi înțelese momentele esențiale din „zborul” inegalabil al lui „Air” Jordan. Ascensiunea din colegiu, primii ani în NBA, construcția echipei de vis la Chicago Bulls, personajele esențiale din cariera sa.

ADVERTISEMENT

Obsesia de a fi cel mai bun dintre cei buni cu orice preţ

Constante de-a lungul serialului rămân spiritul și mentalitatea lui Jordan. Privitorul, oricât de paralel ar fi cu baschetul american, ceea ce este, practic, imposibil nu?, așa cineva nu există, „pricepe” rapid cine și ce era Michael „Air” Jordan. Har, dar și muncă titanică, limite forțate dincolo de orice limită, victorie cu orice preț, fără nicio scuză sau explicație, inexistența locului 2, „first looser” (primul învins). Dar și reversul întunecat al medaliei/medaliilor exponențialului campion: obsesia de a fi dominant, de a fi cel mai bun dintre cei mai buni cu orice preț, lipsa de milă pentru oricine dintre coechipieri, fără nicio excepție, care nu se „înălța” la nivelul așteptărilor sale.

„Mentalitatea mea era să ies pe teren și să câștig. Cu orice cost. Dacă nu voiai să trăiești într-un astfel de regim, atunci n-aveai ce să cauți lângă mine, pentru că te-aș fi ridiculizat până când te-ai fi ridicat la nivelul cerut. Iar dacă nu te-ai fi ridicat la nivelul cerut, ar fi fost un iad pentru tine” – Michael Jordan

10.000 de ore de filmări „pieptănate” în 10 episoade de câte 60 de minute!

Regizorul Jason Hehir a avut la dispoziție imagini în premieră cu „taurii” din Chicago în vestiar, în sala de antrenamente și în fiecare călătorie pe care au a făcut-o în acel sezon. 10.000 (zece mii!!!) de ore de peliculă pe care le-a „coafat” în 10 episoade de câte 60 de minute fiecare.

ADVERTISEMENT

Care includ în povestea „intimă” a sezonului 1997-1998 profiluri ample ale coechipierilor-cheie ai lui Jordan, ca Scottie Pippen, Dennis Rodman sau Steve Kerr, dar și a antrenorului principal Phil Jackson, precum și zeci de interviuri din zilele noastre cu prieteni, cu rivali, cu vedete din baschet și nu numai.

Din aprilie, Netflix oferă abonaților săi, inclusiv celor din România, câte două episoade în fiecare săptămână. Poate fi considerat primul lucru pozitiv care se întâmplă în lumea sportului în aproape două luni de când acest domeniu atât de iubit și de necesar unei vieți normale a intrat în pauză forțată pe termen nedeterminat din cauza invaziei mondiale a coronavirusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

„Michael Jordan și Bulls ’90 nu au fost doar superstaruri sportive, ci au fost un fenomen global” – Jason Hehir, regizor „The Last Dance”

„O oportunitate incredibilă de a explora impactul extraordinar al unui om și al unei echipe”

Izolați în case și rămași fără plăcerea sporturilor preferate, oamenii se bucură de orice amintire de normalitate în această perioadă cumplită. Cu atât mai mult când oferta proaspătă pe care o primesc se referă la unul dintre cei mai mari sportivi ai tuturor timpurilor. Iar pofta de nou între necazurile și grijile vechi s-a resimțit imediat: primele două episoade din „The Last Dance” au avut o medie de 6,1 milioane de privitori în SUA, documentarul devenind deja cel mai vizionat din istoria ESPN, conform lead.ro.

„Realizarea acestei pelicule a fost o oportunitate incredibilă de a explora impactul extraordinar al unui om și al unei echipe. Timp de aproape trei ani, am căutat tot felul de informații și imagini pentru a prezenta povestea definitivă a unei dinastii care definește epoca respectivă și pentru a prezenta acești eroi sportivi ca simpli oameni. Sper ca telespectatorii să se bucure de vizionarea serialului noastre la fel de mult cât ne-a plăcut nouă să o realizăm” – regizorul Jason Hehir după lansarea în SUA a documentarului „The Last Dance” / „Cântecul de lebădă”.

Și astfel, la ani buni de la retragerea din baschet (a treia!, definitivă, a fost în 2003), Michael„Air” Jordan este, încă o dată, în lumina reflectoarelor.

ADVERTISEMENT
  • 6,1 milioane de telespectatori este media primelor două episoade din „The Last Dance” / „Cântecul de lebădă”  în SUA

ADVERTISEMENT
Tags: