Stiri sportive

Michel Platini, ARESTAT! Acuzat de dare şi luare de mită în scandalul CM Qatar 2022, fostul preşedinte UEFA a fost ridicat marţi dimineaţă de către procurorii anticorupţie

18.06.2019 | 11:49
Michel Platini ARESTAT Acuzat de dare si luare de mita in scandalul CM Qatar 2022 fostul presedinte UEFA a fost ridicat marti dimineata de catre procurorii anticoruptie

Michel Platini, fostul mare fotbalist francez, câştigător de trei ori al Balonului de Aur, a fost arestat de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de dare şi luare de mită în scandalul alegerii Qatarului ca ţară gazdă pentru Campionatul Mondial din 2022, în perioada în care Platini era preşedintele UEFA, anunţă Mediapart.

Fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, arestat de procurori pentru dare şi luare de mită în scandalul atribuirii Campionatului Mondial  2022 către Qatar

Platini, în vârstă de 63 de ani, a fost ales în 2007 ca preşedinte al UEFA, funcţie pe care a avut-o timp de 8 ani, până în 2015. În urmă cu patru ani, a fost exclus de Comitetul Etic al FIFA după o serie de nereguli descoperite.

Conform sursei citate, Platini a fost ridicat de procurorii anticorupţie marţi dimineaţă la Nanterre, o suburbie a Parisului, în dosarul atribuirii Cupei Mondiale din 2022 către Qatar, decizie luată în decembrie 2010.

Platini a primit fără justificare două milioane de dolari

În 2014, Michel Platini a recunoscut că a avut o întâlnire secretă în Elveția cu Mohamed Bin Hammam, oficial în cadrul federației qatareze, cu puțin timp înainte ca țara din Asia să primească organizarea Campionatului Mondiual din 2022. O sursă apropiată fostului președinte al FIFA a dezvăluit că cei doi s-a întâlnit de 30 până la 50 de ori în toată acea perioadă.

În vârstă de 63 de ani, Platini a fost suspendat pentru opt ani, în decembrie 2015, de justiţia internă a FIFA. Suspendarea a fost redusă în apel la şase ani, apoi la patru ani de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Francezul a fost găsit vinovat de conflict de interese de către TAS, după ce a primit fără justificare două milioane de dolari de la FIFA, plată aprobată de preşedintele forului mondial, Joseph Blatter, în 2011. Platini a contestat decizia TAS la Tribunalul federal elveţian, care însă a menţinut hotărârea forului sportiv de la Lausanne.