Fotbal international

Michel Platini e anchetat din nou pentru trafic de influență: „Doream ca Franţa să învingă“

19.12.2020 | 16:35
Michel Platini e anchetat din nou pentru trafic de influenta Doream ca Franta sa invinga
ADVERTISEMENT

După ce a fost suspendat din fotbal timp de patru ani după scandalul banilor de la FIFA, Michel Platini are noi probleme. A ieşit la iveală faptul că s-a implicat în desemnarea Franţei ca gazdă pentru Euro 2016 şi a Qatarului ca amfitrion pentru Mondialul din 2022.

Michel Platini a fost preşedintele UEFA între 2007 şi 2015. În 2010, au fost alegeri pentru stabilirea statelor care vor organiza turnele finale pentru Euro 2016 şi Mondialul din 2022, iar francezul s-a implicat de fiecare dată, deşi statutul nu îi permitea.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată, a avut câştig de cauză ţara susţinută de şeful de atunci al UEFA. În termeni juridici, s-ar numi trafic de influenţă.

Ancheta pentru Mondial scoate la iveală nereguli la Europeanul francez din 2016

Imaginea lui Michel Platini a fost serios şifonată după scandalul de corupţie cu banii de la FIFA. Concret, francezul a încasat 1,8 milioane de euro de la forul internaţional, dar nu exista niciun contract care să justifice acea plată. A urmat excluderea lui din fotbal pentru 4 ani (2015-2019).

ADVERTISEMENT

La finalul perioadei respective, în decembrie 2019, autorităţile franceze au pornit o altă anchetă, în legătură directă cu fostul şef de la UEFA, şi anume, desemnarea Qatarului ca ţară-gazdă a Cupei Mondiale din 2022. Alegerile au avut loc în 2010, în mandatul lui Platini la UEFA.

Iar investigaţiile, conform Mediapart, au scos la iveală şi alte nereguli. Ce s-a întâmplat în 2010? Pe 28 mai, Franţa a primit Euro 2016 (7-6 la voturi, în faţa Turciei), iar Qatarul, pe 2 decembrie, Mondialul din 2022 (14-8 la voturi, în faţa SUA). Asta a consemnat istoria, dar în spatele acestor decizii se pare că lucrurile nu sunt la fel de simple.

ADVERTISEMENT

Alianţa Platini-Sarkozy

În culise, Michel Platini a tras tare ca Franţa să primească Euro 2016, deşi statutul nu îi permitea. „Președintele UEFA nu trebuia să se implice în acest vot. Dar, fiind francez, am făcut-o! Doream ca Franța să învingă“, a declarat Platini în interogatorii, conform sursei citate.

În ianuarie 2010, s-a întâlnit cu pe atunci preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, la Palatul Elysee. I-a cerut, printre altele, ca UEFA să nu achite nimic pentru securitatea de la Euro, să deschidă un aeroport închis, să micşoreze chiria la Grand-Palais din Parid – sala folosită pentru Congresul UEFA – şi să-i faciliteze un dialog cu preşedintele Orange, Stephane Richard.

ADVERTISEMENT

După aceea a vorbit cu fiecare votant în parte. „I-am făcut să înțeleagă că mi-ar face plăcere ca ei să aleagă Franța. M-am întâlnit cu fiecare față în față. S-a spus că am securizat acele voturi, pentru că persoanele care mi-au zis că vor alege Franța erau demne de încredere“, a recunoscut Platini.

Sarkozy trebuia, la rândul lui, să pună o vorbă bună. O dovedeşte un mesaj deţinut de unul dintre consilierii lui pe sport, Sophie Dion.

Roata s-a întors. Sarkozy a tras pentru Qatar

Şase luni mai târziu, la începutul lui decembrie 2010, trebuia desemnată gazda pentru Mondialul din 2022. Printre statele candidate se afla Qatar. Deşi iniţial ideea nu i-a surâs lui Platini, vicepreşedinte FIFA şi membru în Comitetul Executiv, el a fost convins de nimeni altul decât Nicholas Sarkozy.

Preşedintele francez avea nevoie de banii arabilor în ţara sa. Printre altele, chiar cumpărarea PSG-ului putea depinde de acest lucru. Totul s-a decis pe 23 noiembrie la o întâlnire trilaterală: Nicholas Sarkozy – Michel Platini – Tamim al-Thani, actualul emir al țării asiatice. Dezvăluirile au fost făcute de aceeaşi Sophie Dion.

ADVERTISEMENT