Pariuri sportive

Revoluţie! UEFA, schimbată din temelii de Platini

Michel Platini a fost unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din istorie. A cîştigat Campionatul European din 1984 cu Franţa şi Cupa Campionilor alături de Juventus Torino. Venirea lui în...
11.09.2014 | 16:02
Revolutie UEFA schimbata din temelii de Platini
ADVERTISEMENT

Michel Platini a fost unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din istorie. A cîştigat Campionatul European din 1984 cu Franţa şi Cupa Campionilor alături de Juventus Torino. Venirea lui în fruntea UEFA, în anul 2007, a coincis cu o revoluţie la nivelul competiţiilor aflate sub egida forului european. 

Platini a schimbat din temelii competiţiile europene intercluburi şi între echipele naţionale. Cea mai importantă schimbare pare să fie organizarea Campionatului European din 2020 pe 16 stadioane din toată Europa, eliminînd astfel “tradiţionala” ţară gazdă. Însă nu doar Campionatul European cunoaşte o schimbare, ci şi competiţiile intercluburi.

ADVERTISEMENT

Preliminariile Euro 2016, mai atractive pentru televiziuni

Preliminariile de la Campionatul European din 2016, au cunoscut o schimbare semnificativă în acest an. Ele au fost modificate pentru a fi mai atractive din punct de vedere al televizărilor, fiecare etapă fiind împărţită în 3 zile, astfel încît televiziunile să acopere mai multe meciuri.

1604863_w2

Dacă pînă acum, meciurile dintr-o etapă de calificare se jucau în una, maxim două zile din weekend şi apoi o altă etapă la mijlocul săptămînii, acum sistemul e altul. Fiecare etapă din preliminarii vor avea loc în 3 zile stabilite, fiecare avînd un număr de 8 meciuri pe zi de la orele 19:00 şi 21:45. Prima etapă se va disputa în zilele de duminică, luni şi marţi.

ADVERTISEMENT

Dacă se dispută două etape în aceeaşi săptămînă, meciurile se vor grupa în felul următor: o etapă se va disputa în zilele de joi, vineri şi sîmbătă, alta în zielele de duminică, luni şi marţi, cu menţiunea că echipele care joacă joi în prima etapă, vor juca duminică, iar cele care joacă sîmbătă primul meci, îl joacă marţi pe al doilea.

1939721_w2

Cu această schimbare, meciurile din preliminarii sînt mai atractive pentru media şi se realizează o mai bună acoperire a meciurilor din punctul de vedere al televiziunilor.

ADVERTISEMENT

Euro 2016, primul cu 24 de ţări

Campionatul European din 2016 va fi primul care va avea 24 de ţări calificate. Dacă din 1996, pînă în 2012, Euro avea la start cele mai bune 16 naţiuni. Turneul se va desfăşura în Franţa şi va avea 6 grupe la start în loc de 4, cum era pînă acum.

euro-2016-logo

Conceptul Euro 2020

Principala schimbare a UEFA referitor la Campionatul European va fi pusă în practică la Euro 2020. Competiţia nu va avea o ţară gazdă, 16 stadioane din Europa, care vor fi alese de o comisie UEFA pe baza dosarelor depuse de federaţiile ţărilor candidate.

ADVERTISEMENT

Stadioanele alese de Comitetul Executiv al UEFA  să găzduiască turneul final din 2020, vor fi anunţate pe 19 septembrie 2014. Stadionul favorit să găzduiască finala Campionatului European este Wembley. Stadionul Naţional Arena din Bucureşti este cotat cu şanse bune să găzduiască meciuri la Euro 2020.

national-arena-bucuresti-8

De la Cupa UEFA la Europa League

Nu doar competiţiile inter-ţări au fost schimbate. A doua competiţie europeană intercluburi a cunoscut o schimbare din temelii pe care Michel Platini şi echipa sa au implementat-o în anul 2010. Cupa UEFA a fost schimbată în Europa League, competiţie care are 48 de echipe împărţite în 12 grupe, faţă de 40 cîte avea anterior, împărţite în 8 grupe.

europa-league

Formatul actual este mai dinamic, cuprinde mai multe echipe în preliminarii şi este mai atractiv pentru public, sînt de părere oficialii forului european. În plus, echipele calificate în grupele competiţiei iau mai mulţi bani, aproximativ 4,7 milioane de euro doar pentru calificarea în grupe.

Europa-League (1)

Schimbarea din Ligă: mană cerească pentru echipele mici

Chiar dacă Liga Campionilor nu a cunoscut schimbări importante, preliminariile competiţiei au cunoscut o revoluţie sub mandatul lui Platini. Francezul a vrut să dea o şansă mai mare echipelor campioane din ţările mai mici să participe în faza grupelor din Ligă şi a implementat sistemul cu play-off în preliminarii.

image

Play-off-ul a fost împărţit în două categorii: ruta campioanelor şi ruta necampioanelor. Prima categorie se adresează echipelor campioane care nu sînt calificate direct în grupe şi  joacă între ele pentru un loc în Ligă.

Ruta necampioanelor cuprinde toate echipele care nu sînt campioane în ţările lor şi au reuşit calificarea în Ligă. Din a doua categorie, fac parte echipele din ţările cu un fotbal dezvoltat, a căror campioane joacă direct în Ligă.

Este un sistem care avantajează campioanele din ţările mai mici, care ar avea dificultăţi în a trece de un adversar din campionatele puternice. Cele două categorii nu se pot întîlni în preliminarii. 

Visul lui Platini: o singură competiţie europeană cu 64 de cluburi la start

Michel Platini a recunoscut că există ideea de face o singură competiţie europeană care să aibă 64 de echipe în faza grupelor. Acest scenariu ar însemna desfiinţarea Europa League, însă ideea este deocamdată la faza de proiect. 

Preşedintele UEFA a precizat că noul concept de Ligă a Campionilor va fi dezbătut în cadrul forului între 2015 şi 2018, însă deocamdată nu există nicio confirmare.

hi-res-76402220_crop_north

Renunţă la candidatura FIFA 

Michel Platini a renunţat să candideze la preşidinţia FIFA în 2015, în care l-ar fi avut ca rival pe Sepp Blatter, preşedintele de acum. Francezul a motivat decizia, spunînd că vrea să rămînă la forul continental pentru a continua dezvoltarea fotbalului, astfel că ne putem gîndi la noi schimbări în cadrul competiţiilor guvernate de UEFA.

blatter platini

 P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

 

 

ADVERTISEMENT