Sport

Michel Platini, după ce a fost achitat în procesul de fraudă: „Justiţia celor care nu sunt în fotbal mă salvează de justiţia fotbalului”

Michel Platini și Sepp Blatter, foștii șefi ai UEFA și FIFA, au fost achitaţi de justiţia elveţiană în cazul de fraudă inițiat în 2015, care i-a stricat francezului planurile de a ajunge în fruntea fotbalului mondial.
08.07.2022 | 18:33
Michel Platini dupa ce a fost achitat in procesul de frauda Justitia celor care nu sunt in fotbal ma salveaza de justitia fotbalului
Sepp Blatter și Michel Platini în perioada în care francezul îi era consilier președintelui FIFA. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tribunalul Penal Federal din Bellinzona nu a dat curs cererii procurorilor, care au solicitat, la jumătatea lunii iunie, pedepse de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru Sepp Blatter și Michel Platini.

Platini și Blatter au fost acuzaţi de fraudă, după o plată nejustificată făcută de fostul președinte FIFA în favoarea francezului. Teoretic, cei doi riscau până la cinci ani de închisoare cu executare, dar procurorii au cerut o sentință mai mică, cu suspendare.

ADVERTISEMENT

”V-am spus că sunt un tip cinstit”, a reacționat Platini la auzul deciziei

Cazul împotriva lui Blatter și Platini datează din 2015. Aceștia au fost acuzaţi de fraudă, management defectuos, abuz de încredere şi fals. Și erau suspectaţi că au făcut în mod ilegal, în detrimentul FIFA, o plată de două milioane de franci elveţieni (1,8 milioane de euro), în favoarea lui Michel Platini.

În fapt, Platini l-a consiliat pe Sepp Blatter între 1998 şi 2002, în timpul primului mandat al elveţianului în fruntea FIFA. Contractul scris, încheiat în 1999, prevedea o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni. Sumă ”facturată de Platini şi plătită integral de FIFA”.

ADVERTISEMENT

În 2011, la 8 ani după încheierea activității sale, Platini ”a reclamat o datorie de două milioane de franci elveţieni”. Aceasta a fost plătită de FIFA cu sprijinul lui Sepp Blatter. Dar a fost considerată ”nefondată” de către procuratură.

Acum, Tribunalul Penal Federal din Bellinzona nu a dat curs cererii procurorilor. ”Bineînţeles că este o zi frumoasă, dar nu pot să vă spun că este una dintre cele mai frumoase din viaţa mea.

ADVERTISEMENT

Fiindcă este doar confirmarea a ceea ce afirm de şapte ani. Toate astea ca să se ajungă aici. E bine că în sfârşit adevărul explodează după atâtea manipulări, minciuni şi nedreptate.

V-am spus că sunt un tip cinstit, trebuia să mă credeţi!”, a spus zâmbind Platini, citat de L’Equipe.

ADVERTISEMENT

Pentru a continua: ”Comisiile FIFA şi TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv – n. r.) nu m-au crezut. În timp ce un tribunal adevărat m-a crezut astăzi.

Justiţia celor care nu sunt în fotbal mă salvează de justiţia fotbalului, când eu mi-am dedicat toată viaţa acestui sport. Asta doare”, a spus fostul preşedinte al UEFA.

”Nu am fost mereu nevinovat în viața mea, dar în acest caz, sunt nevinovat”

Nu doar Platini și-a declarat încântarea pentru verdict. Ci și Sepp Blatter. Care, înainte de a intra în sala de judecată, le-a precizat reporterilor: ”Nu am fost mereu nevinovat în viața mea, dar în acest caz, sunt nevinovat. Este vorba despre un salariu. Pe care i-l datoram lui Platini.

Nu știu de ce ne aflăm într-un proces penal pentru o procedură administrativă”.

”Platini mi-a spus că serviciile sale valorează un milion. Și i-am spus, atunci: vei lucra cu mine pentru un milion – gentlemen’s agreement”, a continuat fostul președinte FIFA.

ADVERTISEMENT
Tags: