News

Microbiologul care a descoperit Ebola şi era să moară de Covid-19, semnal de alarmă: “Mulţi pacienţi vindecaţi vor primi tratament pentru tot restul vieţii”

13.05.2020 | 23:12
Microbiologul care a descoperit Ebola si era sa moara de Covid19 semnal de alarma Multi pacienti vindecati vor primi tratament pentru tot restul vietii
ADVERTISEMENT

Peter Piot, microbiologul belgian cunoscut pentru cercetările sale asupra Ebola și SIDA a fost aproape să moară după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Un microbiolog era să moară de Covid-19, după ce a studiat Ebola și HIV timp de 40 de ani

Profesorul nu s-a îmbolnăvit grav niciodată în cei 40 de ani în care a studiat virusuri, printre care HIV sau Ebola, însă s-a recunoscut învins, în cele din urmă, de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Piot a fost afectat serios de Covid-19 și, cu toate că s-a vindecat, s-a ales cu o pneumonie severă care l-a ținut mult timp în spital. După ce a trăit pe propria piele infectarea, Piot e convins că mulți oameni vor rămâne cu sechele după ce se vor vindeca de coronavirus, în principal cu probleme de inimă și de rinichi.

Cu toate acestea, expertul vede o parte bună în aceast situație și speră că toate țările lumii vor colabora pentru a descoperi un vaccin, dar și pentru a reforma Organiația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Simptomele au început în cazul lui Piot în 19 martie, cu o febră mare și o durere puternică de cap. „Mă durea inclusiv părul”, a mărturisit omul de știință, conform The Guardian.

Cu toate că nu avea tuse la acea vreme, bărbatul era convins că are coronavirus. Era convins că va scăpa rapid de boală și a continuat să lucreze ca și consilier al Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene. În cele din urmă a ajuns în spital, după 40 de ani de jonglat printre virusuri letale.

ADVERTISEMENT

„Nu am fost niciodată bolnav cu adevărat, nu am avut o zi de concediu medical în ultimii 10 ani. Singura problemă e vârsta mea, am 71 de ani. Oricum, am fost convins că voi scăpa”, a explicat omul de știință.

Peter Piot avertizează oamenii că vor exista efecte pe termen lung ale Covid-19

Piot a comparat epidemia de coronavirus cu cea de Ebola din 2014, fiind nemulțumit de modul în care OMS a gestionat situația: „Sunt bucuros că nu am avut Ebola. Cu toate că am citit un studiu științific care menționa că în Marea Britanie ai șansă de 30% să mori în spital de coronavirus. Cam astea erau șansele să mori de Ebola în Africa în 2014”, a explicat Piot.

ADVERTISEMENT

A stat spitalizat mai multe săptămâni, până când s-a vindecat de pneumonia severă cauzată de Covid-19. „Mă temeam să nu ajung ventilat, pentru că am citit că ar crește șansele să mori când ești ventilat. Din fericire, nu a fost cazul. Am împărțit camera de spital cu un om al străzii din Columbia și un bărbat din Bangladesh”, a rememorat Piot experiența din spital.

A fost extrenat din spital, dar s-a întors după câteva zile din cauza celebrei „furtuni de citokine”, răspunsul exagerat al sistemului imunitar. În cele din urmă a scăpat, însă experiența l-a marcat. În încheiere, cu toate că a învins boala, bărbatul a făcut o predicție tristă: „Vor exista sute de oameni care vor avea nevoie de dializă din cauza acestui virus, pentru tot restul vieții lor. Mulţi pacienţi vindecaţi vor primi tratament pentru tot restul vieţii. Învățăm din mers”.

ADVERTISEMENT
Tags: