News

Microsoft vrea să combată pirateria într-un mod controversat. Ai putea fi recompensat dacă îi ”torni” pe cei ce fură conținut

Microsoft lucrează la un nou sistem de descurajare a pirateriei, prin care ai putea primi recompense dacă raportezi astfel de cazuri.
05.09.2021 | 15:00
Microsoft vrea sa combata pirateria intrun mod controversat Ai putea fi recompensat daca ii torni pe cei ce fura continut
ADVERTISEMENT

Departamentul de cercetare al Microsoft a publicat un document în care propune o nouă metodă de combatere a pirateriei online.

Compania este una dintre cele mai importante în ceea ce privește deținerea de drepturi de autor și are o experiență importantă vizavi de lupta împotriva pirateriei.

ADVERTISEMENT

Compania face parte din Software Alliance (BSA), care supraveghează încălcarea drepturilor de autor nu doar online, ci și offline.

BSA are un sistem de recompensă pentru denunțul pirateriei, oferind sume de bani celor ce raportează astfel de situații. Strategia este una controversată, dar Microsoft crede că o poate îmbunătăți.

ADVERTISEMENT

Titlul lucrării Microsoft este ”Argus: un sistem transparent de stimulente pentru campanii anti-piraterie” și detaliază planul companiei.

Cum funcționează sistemul Argus pe blockchain

În principiu, Argus se folosește de sistemul blockchain al Ethereum, prin intermediul căruia oamenii de rând pot raporta cazurile de piraterie pentru a obține o recompensă.

ADVERTISEMENT

Conținutul piratat este urmărit până la sursă printr-o amprentă unică ce corespunde cu un cod secret. Când conținutul piratat e raportat, statutul sursei este marcat ca ”acuzat.” Sistemul oferă și o opțiune de apel, dar dacă acesta eșuează, statutul se schimbă către ”vinovat.”

Argus este un sistem deschis, însă există anumite limitări, pentru a preveni abuzul. Raportarea aceluiași conținut de mai multe ori nu va face decât să scadă recompensa.

ADVERTISEMENT

Sistemul se bazează pe mai multe elemente de verificare care asigură deschiderea acestuia, în timp ce evită acuzațiile false. În plus, costurile utilizării rețelei blockchain sunt destul de mici.

”Optimizăm eficient mai multe operațiuni criptografice, astfel încât costul pentru raportarea pirateriei este redus la echivalentul trimiterii a 14 tranzacții ETH către rețeaua publică Ethereum, care altfel ar corespunde cu mii de tranzacții”, arată Microsoft.

Aceștia mai adaugă că ”cu ajutorul lui Argus, sperăm la o eficientizare a campaniilor anti-piraterie, migrând către un sistem transparent de stimulente.”

Încă nu se știe dacă Microsoft va testa acest sistem în viața reală. Acesta ar trebui să funcționeze, cel puțin teoretic, atât cu fișiere multimedia, precum imagini sau melodii, cât și cu programe software.

Nu este clar nici cât de eficient ar putea fi acest sistem. Cercetătorii pleacă de la presupunerea că tehnologia de amprentare este perfectă, ceea ce nu este întotdeauna valabil.

Ideea Argus nu este neapărat nouă, și compania sud-africană Custos propunând un sistem similar acum ceva ani.

Totuși, Microsoft arată că soluția Argus e superioară celor de la Custos, deoarece poate estima severitatea cazului de piraterie și pertinența acuzațiilor, arată torrentfreak.com.

ADVERTISEMENT