Micuțul sat din România care a fost luat cu asalt de turiștii străini în aceste zile. În localitatea cu puțin peste 200 de oameni are loc un fenomen spectaculos. Se situează la o distanță de aproximativ 6 ore de Capitală.
Cătunul românesc care i-a cucerit pe turiștii străini perioada asta. Are puțin peste 200 de locuitori și un eveniment impresionant. Se găsește în comuna Dubova din județul Mehedinți, Banat, și este o veritabilă „insulă lingvistică” a minorității cehe din România.
Se numește Eibenthal, fiind construit în anul 1827 în extremitatea sudică a județului, în Munții Banatului. În fiecare an este luat cu asalt de călătorii care vin aici să se bucure de Festivalul Banat, care se organizează de 13 ani.
Festivalul a devenit un fenomen şi este cel mai mare eveniment cultural ceh din afara granițelor Cehiei. Vizitatorii încep distracția încă din trenul care îi aduce pe meleagurile românești și care continuă cu momente inedite.
Peste 1.500 de cehi sunt așteptați în micuțul sat mehedințean, care are priveliști uimitoare. Turiștii sunt o adevărată binecuvântare pentru antreprenorii din zonă. Eibenthal este probabil singurul loc care își triplează populația pentru câteva zile.
În această regiune sunt stabiți 212 locuitori, potrivit recensământului efectuat în anul 2021. Vizitatorii cehi au parte de distracție, degustări de mâncare, trasee turistice, escaladat de stânci și seri muzicale. În plus, pot merge la peştera Ponicova.
„E a doua oară când vin la festival. Am fost anul trecut. A fost o nebunie. Mi-a plăcut zona, tradiţia, festivalul, totul!”, a declarat un turist ceh care a venit la Festivalul Banat, pentru observatornews.ro.
„Nu sunt obosită! Nu-mi amintesc. Aproape 23 de ore. E prima dată când vin la festival, însă a doua oară, în România”, a completat o altă călătoare, mai arată sursa menționată mai devreme.
Eibenthalul s-a ridicat în 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea drept scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, mai ales din rațiuni militare. Regiunea Porților de Fier a fost vizată în mod special.
Satul mehedințean a fost unul dintre cele câteva localități de „pemi” (locuitori ai Boemiei) care s-au înființat în zonă la acea vreme. Cei mai mulți coloniști au venit din Plzeň, Klatovy, Čáslav și Beroun. Aceștia avea drept ocupații de bază exploatarea lemnului și mineritul.
Cele două ramuri au constituit principalele surse de venit pentru locuitorii din Eibenthal, sat care are și o denumire ”de suflet”, și anume Tisové Údolí (Valea Tisei). Inițial casele au fost ridicate pe dealuri, însă în urma unui incendiu devastator a fost distrus din cauza lipsei de apă.
Ulterior, oamenii și-au construit locuințele în vale, pe malurile râului. Casele sunt foarte modeste și alătuite dintr-o bucătărie, aflată la mijloc, și două camere. Locuitorii vorbesc în cehă între ei, cu toate că au învățat limba română la școală.