News

Miei de Paște, doar pe rezervare! Județul din România cu cea mai mare cerere

02.04.2019 | 16:59
Miei de Paste doar pe rezervare Judetul din Romania cu cea mai mare cerere

În acest an, mieii de Paște se dau pe rezervare în județul Botoșani. Municipiul este renumit pentru rasa de oaie karakul de Botoșani, rezultată în urma contopirii cu rase originare din Uzbekistan. Tradiția este atât de puternică încât locuitorii se trec pe lista de așteptare a unui animal încă de la începutul anului pentru a avea un miel de cea mai bună calitate pe masa de Paște.

În Botoșani se dau miei de Paște doar pe rezervare

Spre exemplu, botoșăneanul Nelu Străticiuc(50), spune că de mulți ani cumpără miei doar de la ciobani: „Cumpăr doar de la producător. Eu văd cum îşi creşte oile, sunt sigur că sunt hrănite natural şi mai ştiu că este proaspătă carnea. Mă duc, sacrifică mielul şi duc carnea acasă. Toţi cunoscuţii mai fac aşa de ani de zile”.

Organizarea procesului de cumpărarea prin completarea unor liste de așteptare există tocmai pentru că cererea este atât de mare. Ionică Nechifor este unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ori din Botoșani, are sute de capete din rasa karakul și le crește din generație în generație.

Miei de Paște, doar pe rezervare! Județul din România cu cea mai mare cerere
În Botoșani se cer cei mai mulți miei din România în perioada sărbătorilor

Miei vânduți încă din luna februarie

De asemenea, se ocupă și de Stațiunea de cercetare a ovinelor și caprinelor de la Popăuți, unde există un efectiv de peste 400 de capete ce se vândute anual oamenilor în preajma sărbătorilor. Nechifor spune că de mulți ani clienții ajung să facă coadă la cumpărat miei direct de la ciobani. „Este un obicei respectat mai ales de oamenii de la oraş. S-au întors către lumea tradiţională, către bucatele de altădată, proaspete, crescute natural. Aşa că sunt căutaţi miei direct de la cioban sau de la staţiunea de cercetare. Este bătaie mare pe mieii de la producător”, spune Nechifor.

De altfel, toți ciobanii din județ și-au vândut toți mieii încă de la începutul anului. „Încă din luna februarie oamenii vin şi întreabă de miei. Evident că nu-i sacrificăm atunci. La aceea dată abia fată oile. Dar îi rezervă. Să se asigure că în preajma paştelui are oi. Am vândut tot efectivul”, declartă Nechifor.