Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a toamnei. Termometrele au ajuns la minus 0,5 grade

Alexandru Năstase   
în HotNews
13/09/2019, 12:50
Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a toamnei. Termometrele au ajuns la minus 0,5 grade GALERIE FOTO
La Miercurea Ciuc s-au înregistrat deja temperaturi sub 0 grade. Sursa foto - facebook

Miercurea Ciuc a adus deja cea mai scăzută temperatură a toamnei. Mercurul termometrelor a arătat în noaptea de joi spre vineri minus 0,5 grade. Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, a precizat că este pentru prima dată când temperatura scade sub zero grade, în această toamnă. În celelalte localităţi ale judeţului, valorile de temperatură au fost mai ridicate, respectiv 2,2 grade la Joseni, 3,2 grade la Topliţa şi 7,6 grade la Odorheiu Secuiesc.

Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a toamnei

Cu toate acestea, Ilie Mojic a explicat că nu discutăm despre un record în materie. În Miercurea Ciuc, cea mai scăzută valoare a zilei de 13 septembrie a fost înregistrată în 2004, atunci când s-a ajuns până la minus 3,6 grade Celsius. Scăderea de temperatură s-a înregistrat “pe un regim anticiclonic, cu cer senin şi radiaţie nocturnă puternică”, în perioada următoare fiind aşteptată o încălzire uşoară.

Trebuie specificat că la Miercurea Ciuc, temperaturile au scăzut constant în timpul nopţii, în ultima perioadă. De altfel, meteorologii spun că se înregistrează variaţii mari faţă de valorile din timpul zilei. Ilie Mojic a explicat că maxima zilei de joi, la Miercurea Ciuc, a fost de 24 de grade Celsius. Caz concret – din cauza nopţilor reci, mulţi dintre locuitorii oraşului au început deja să pornească centralele termice de apartament.

Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a toamnei Miercurea Ciuc
De-a lungul timpului la Miercurea Ciuc au fost înregistratre temperaturi foarte mici. Sursa foto – facebook

Termometrele au coborât la minus 0,5 grade

Mai mult de atât, Societatea de Gospodărire GOSCOM Miercurea Ciuc a anunțat că este pregătită să înceapă furnizarea încălzirii în sistem centralizat, dacă vor exista solicitări în acest sens. De-a lungul timpului, la Miercurea Ciuc au avut loc mai multe recorduri negative de temperaturi. Astfel, minima absolută a lunii decembrie în Harghita, de minus 33 de grade Celsius, a fost consemnată în anul 1998.

A existat însă și un an în care localnicii s-au bucurat de grade multe în plus, chiar în luna decembrie. Temperatura maximă a lunii a fost de 16,8 grade Celsius şi s-a înregistrat în 1989. Minunea nu a ținut însă prea mult timp, vremea rece instalându-se în doar câteva zile.

 

 

Închide ×