Sport

FRH a decis reluarea sezonului în ligile naţionale de handbal masculin şi feminin! Când se vor disputa primele meciuri

22.04.2020 | 14:28
FRH a decis reluarea sezonului in ligile nationale de handbal masculin si feminin Cand se vor disputa primele meciuri
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, fanii sportului stau cu sufletul la gură în speranţa că ligile de sport preferate se vor relua şi vor putea din nou să urmărească la lucru echipele pe care le susţin. De la televizor măcar, pentru că sportul cu spectatori în tribune acum este o utopie.

UPDATE, 22 aprilie, 14:21 / Federaţia Română de Handbal a anunţat miercuri că sezonul va fi reluat începând cu 31 mai. Toate etapele se vor disputa fără spectatori, însă dacă starea de urgenţă va fi prelungită după 14 mai, sezonul va fi “îngheţat”, aşa cum au decis mai multe federaţii din Europa.

ADVERTISEMENT

Miercuri se decide soarta sezonului în Liga Naţională de handbal!

Handbalul este unul dintre sporturile din România care stârneşte un mare interes printre fani, iar situaţia este mai încurcată ca niciodată. Iniţial se dorea începerea competiţiilor în luna mai, însă prelungirea stării de urgenţă face ca acest termen să fie unul imposibil. Mai mult, până la jumătatea lunii următoare, echipele nu au voie să facă pregătire centralizată, astfel că reunirea echipelor poate avea loc, legal, cel mai devreme, după 15 mai. Şi vorbim despre un scenariu optimist.

Consiliul de Administraţie al FRH se va întruni miercuri prin videoconferinţă pentru a decide modul în care să se încheie sezonul. Dacă la masculin lucrurile sunt clare în privinţa clasamentului, Dinamo Bucureşti având un avans important în fruntea Ligii Naţionale, la feminin situaţia este foarte complicată. SCM Râmnicu Vâlcea este lider, la egalitate de puncte cu CSM Bucureşti, însă “tigroaicele” au un meci mai puţin disputat. Cam greu de dat titlul de campioană!

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru: “Sunt multe la care ne gândim, dar nu la adunările cu număr mare de participanți”

Alexandru Dedu spunea într-un interviu dat pentru FANATIK în urmă cu două săptămâni că se va face tot posibilul ca acest sezon să ajungă la bun sfârşit, chiar dacă asta înseamnă ca Liga Naţională să se încheie târziu în vară.

Şansele de a mai avea meciuri programate în acest sezon au scăzut simţitor după anunţul lui Nelu Tătaru. Ministrul Sănătăţii a spus că nici după expirarea stării de urgenţă din luna mai nu se pune problema reluării competiţiilor sportive:

ADVERTISEMENT

„Când vorbim de reluarea activității ne gândim să redeschidem anumite locuri de muncă, să redeschidem anumite spații. Sunt multe la care ne gândim, dar nu la adunările cu număr mare de participanți. Ne gândim după următoarele 2, 3 luni, depinde de evoluție”, a fost declaraţia care a pus plumb în adidaşii handbaliştilor şi handbalistelor care sperau să revină mai repede în sală.

Tadici: “Este imposibil de dus acest sezon la bun sfârşit şi trebuie să fie încheiat de acum!”

Pe această temă am stat de vorbă cu Gheorghe Tadici, antrenorul lui HC Zalău şi membru în Consiliul de Administraţie al FRH. Tadici susţine că acest sezon nu se mai poate încheia pe teren: “La început am fost de acord cu reluarea campionatului. Dar asta ar fi însemnat să începem antrenamentele în aprilie şi să jucăm în mai.

ADVERTISEMENT

În acest scenariu, în care am putea să ne antrenăm în luna mai şi să începem campionatul în iunie, este imposibil. Gândiţi-vă că ar însemna ca CSM şi Râmnicu Vâlcea să aibă 11-12 meciuri în 21 de zile. Cu tot cu deplasări. Nu. Este imposibil de dus acest sezon la bun sfârşit şi trebuie să fie încheiat de acum”, a spus Tadici pentru FANATIK.

Dacă se va încheia Liga Naţională de handbal feminin în acest moment, există două variante: SCM Râmnicu Vâlcea va fi declarată campioană, chiar dacă CSM Bucureşti are un meci în minus, sau, cea mai probabilă variantă, nu se va acorda titlul de campioană, iar SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti vor reprezenta România în următoarea ediţie a Ligii Campionilor EHF, cu un wildcard acordat de forul european.

Forul mondial, IHF, are programată vineri o conferinţă extraordinară privind situaţia handbalului în pandemia provocată de noul coronavirus. Va fi interesant de urmărit ce decizii se vor lua şi la cel mai înalt nivel, în condiţiile în care, printre competiţiile care au rămas în suspensie sunt şi turneele preolimpice, acolo unde România este calificată.

  • 11 martie este data la care s-a jucat ultimul meci la feminin: CSM Bucureşti – SCM Râmnicu Vâlcea 23-22
  • 43 de puncte au SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti, “tigroaicele” având un meci mai puţin disputat
ADVERTISEMENT