Nu doar mierea de manuka e cea mai sănătoasă. Un studiu recent evidențiază faptul că o miere produsă chiar în România are proprietăți similare și chiar mai bune de atât. Astfel, poate fi accesibilă oricui.
În ultimii ani, mierea de manuka, produsă în Noua Zeelandă, a generat mare interes în rândul românilor și nu numai. Aceasta are beneficii uimitoare pentru organism, însă prețurile nu sunt deloc unele mici.
Se pare însă că există un înlocuitor chiar mai bun. Un studiu realizat de cercetătorii Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava (USV) evidențiază faptul că mierea de mană este mai sănătoasă decât cea de manuka.
Cercetătorii au elaborat un studiu privind calitățile mierii de mană și ale celei poliflore montane din Bucovina, în comparație cu celebra miere de manuka. Și se pare că rezultatele au fost unele incredibile.
Menționăm faptul că mierea de mană este una ceva mai specială. Mai exact, ea nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor. Aici putem vorbi despre brad, fag, arțar, dar și stejar. Mierea are o culoare mai închisă, dar și o consistență mai densă.
În ceea ce privește gustul, acesta este ușor caramelizat și poate avea note specifice de lemn sau de rășină. Și mierea polifloră montană, care este obținută din nectarul florilor, a fost de asemenea analizată.
Ambele probe au fost comparate cu trei tipuri de miere de manuka. Este vorba despre MGO100, MGO250 și MGO550. Și se pare că mierea de mană este mai sănătoasă decât mierea de manuka 100 și manuka 250.
Mai exact, în analiză s-a constatat o activitate bactericidă mult mai mare decât la tipurile de miere de manuka menționate anterior. Astfel, românii pot consuma cu încredere miere de mană și se pot bucura de beneficiile ei.
„Probele de miere de mană și polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar și bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli).
În funcție de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 și manuka 250. Iar peste 60% dintre probe au prezentat o acțiune mai mare decât mierea manuka 550”, susțin cercetătorii USV.
În același timp, mierea de mană are un efect antibacterian apropiat sau similar cu cel al antibioticelor. Cât despre mierea polifloră de munte, la rândul ei, aceasta a prezentat o activitate bactericidă și inhibitoare mult mai mare decât mierea de manuka.
Astfel, și aceasta este mai sănătoasă decât mierea de manuka. Conform cercetătorilor, 35% din totalul probelor de miere polifloră analizate au prezentat o activitate bactericidă mai mare decât mierea manuka 550. În același timp, 79% din totalul probelor poliflore au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea Manuka 250 și 100.