News

Video. Un avion MiG 21 Lancer şi un elicopter IAR-330 Puma s-au prăbușit în județul Constanţa. Vasile Dîncu: ”Nu putem să luăm în calcul ca posibile cauze decât 3 factori”. Update

Un avion de tip MIG-21 Lancer a dispărut de pe radare în timp ce efectua o misiune de patrulare, transmite ISU Dobrogea. Atât acesta, cât și elicopterul plecat în căutarea sa, s-au prăbușit.
03.03.2022 | 15:42
Video Un avion MiG 21 Lancer si un elicopter IAR330 Puma sau prabusit in judetul Constanta Vasile Dincu Nu putem sa luam in calcul ca posibile cauze decat 3 factori Update
Un avion MiG 21 Lancer şi un elicopter IAR Puma s-au prăbuşit în Constanţa
ADVERTISEMENT
03-03-2022
13:43

Vasile Dîncu, despre dubla tragedie aviatică din Constanța: ”Nu putem să luăm în calcul ca posibile cauze decât 3 factori”

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a făcut noi declarații despre dubla tragedie aviatică produsă miercuri seara în județul Constanța.

Oficialul Guvernului a exclus orice legătură între aceste incidente și războiul din Ucraina și a spus că autoritățile iau în calcul 3 factori care ar fi putut stat la baza prăbușirii celor două aeronave.

”Nu putem să vorbim decât după rezultatul anchetei. Ceea ce pot să spun în acest moment este că la Comandamentele din zona Forțelor Aeriene și Parchetul Militar continuă cercetările, studiază circumstanțele în care s-a produs această tragedie.

Nu putem lua în calcul decât starea tehnică, starea vremii și managementul acțiunii. Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă şi sigur că vom avea un raport, pe lângă ceea ce înseamnă criteriile juridice după care Parchetul Militar stabileşte circumstanţele sau eventualele vinovăţii”, a spus Dîncu, la Digi24.

 

 

03-03-2022
10:05

Dosar penal deschis de Parchetul Militar după prăbușirea avionului MiG 21 Lancer şi a elicopterului IAR-330

Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti anunță că a deschis un dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea: prăbuşirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330 Puma.

În urma dublei tragedii de miercuri, 2 martie, 8 persoane și-au pierdut viața.

Potrivit Agerpres, care citează oficiali din Parchetul Militar, dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

03-03-2022
05:20

Momentul prăbușirii aeronavei MiG-21 LanceR, surprins de camerele de supraveghere din Cogealac

La doar câteva minute de la decolarea avionului MiG-21 LanceR de la Kogălniceanu, camerele de supraveghere din localitate au surprins momentul prăbușirii acestuia.

După cum se poate observa în filmare, cerul e luminat puternic de ceva ce pare o explozie uriașă.

Ceasul afișat de cameră arată că explozia avionului a avut loc la aproape patru minute de la decolarea acestuia de la baza militară Mihail Kogălniceanu.

După alte aproximativ șase minute, aeronava pierde legătura radio cu turnul de control, iar ulterior, la ora 20:03, aceasta dispare de pe radar.

03-03-2022
04:23

Când vor avea loc ceremoniile militare și religioase de comemorare a celor opt militari

Ministerul Apărării Naționale a anunțat când și unde vor avea loc ceremoniile militare și religioase de comemorare a tuturor celor decedați în cele două accidente aviatice.

Reprezentanții MApN au transmis, printr-un comunicat pe pagina oficială de Facebook, că acestea se vor desfășura joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional.

03-03-2022
04:13

Pilotul MiG-ului a decedat

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat.

Reprezentanții MApN au precizat că pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, era căpitanul Costinel Iosif Niță.

Acesta avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

“O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie”, a transmis MApN.

02-03-2022
22:42

Pilotul MiG-ului ar fi reuşit să se catapulteze

Conform unor surse citate de Digi 24, pilotul avionului a reuşit să se catapulteze. 

Bărbatul este căutat cu aparate de termoviziune şi drone.

02-03-2022
22:35

Mesajul lui Klaus Iohannis după tragedia aviatică

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat condoleanţele după tragicul incident aviatic din Constanţa.

“Îmi exprim profundul regret şi deplina compasiune pentru pierderea vieţii a şapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbuşirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa. Elicopterul executa o misiune de salvare – evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar.

În această noapte tragică pentru aviaţia din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate şi greu încercate de această pierdere dramatică.

Le transmit condoleanţe şi multă putere în aceste clipe dureroase”, se arată în mesajul şefului statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale

02-03-2022
21:51

Cine sunt militarii care au murit

Ministerul Apărării a anunţat cine sunt militarii care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic. Şase dintre aceştia aveau copii. 

Detalii despre identitatea lor AICI.

02-03-2022
21:45

Nicolae Ciucă: Sunt alături de familiile îndoliate

Premierul Nicolae Ciucă a avut o primă reacţie faţă de tragedia aviatică din Constanţa.

“Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea.
Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită.

Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

02-03-2022
21:21

MApN: 7 morţi după prăbuşirea elicopterului

Minsterul Apărării a anunţat că 7 persoane au murit, de fapt, după prăbuşirea elicopterului.

Este vorba despre 7 militari. Pilotul avionului este căutat în continuare.

02-03-2022
21:15

Epava avionului, găsită. Ce se întâmplă cu pilotul

Conform Digi 24, epava avionului a fost găsită.

Surse citate de televiziunea de ştiri spun că GPS-ul scaunului MiG-ului, care declanşează automat catapultarea, nu s-a activat.

În continuare, nicio informaţie oficială despre starea pilotului.

02-03-2022
20:45

Ministrul apărării spune că elicopterul s-a prăbușit la un km distanță de avion

Avionul și elicopterul s-au prăbușit la o distanță de doar un kilometru unul de altul, a spus ministrul Vasile Dîncu.

Acum, este căutat pilotul avionului respectiv și sunt speranțe că acesta a reușit să se catapulteze, el fiind căutat de salvatori în aceste momente.

”Elicopterul s-a prăbușit la un km distanță de locul în care a căzut avionul. Oamenii din zonă au văzut o explozie, dar a fost o explozie de la sol. Sperăm că pilotul s-a catapultat și este în viață. Salvatorii îl caută”, a spus acesta.

Sursa video: Facebook

Conform acestuia, nu există indicii care să arate că ar putea exista o altă cauză a prăbușirii celor două aeronave în afară de starea vremii și de condiția aparatului de zbor.

 “Spațiul aerian este supravegheat și nu poate să treacă nimic neobservat. Nu avem alte indicii ale prăbușiri decât că din cauza vremii proaste și a stării MiG-ului”, a spus Vasile Dîncu la România TV.

02-03-2022
20:04

Martor: Am observat o explozie

“În momentul în care eram în dreptul localităţii Palazu Mic am văzut o maşină de pompieri şi o salvare, dar şi o flacără. Două minute mai târziu am observat o explozie.

Apoi, am văzut o maşină de poliţie care se deplasa spre acea zonă. Ulterior am înţeles că ar fi implicat un al doilea aparat de zbor”, a declarat Crisitan Bărhălescu, un martor al incidentului, la Digi 24.

02-03-2022
19:57

Prăbuşirea elicopterului, confirmată oficial

Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN, a confirmat prăbuşirea elicopterului şi decesul celor cinci membri ai echipajului. Aeronava a fost găsită la 11 kilometri de aerodrom. Operaţiunile de căutare ale avionului MiG şi pilotului avionului sunt în desfăşurare.

Oficialul a mai spus, la Digi 24, că erau condiţii de zbor deosebit de nefavorabile.

”Din păcate, toți cei cinci membri ai elicopterului și-au pierdut viața. Se continuă operațiunea de căutare a pilotului avionului MIG.

La acest moment nu avem date certe, sunt pornite spre locul posibil al prăbușirii mai multe echipaje SMURD, ISU Dobrogea și Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Erau condiții meteo nefavorabile, nu știu dacă aceasta a fost cauza producerii evenimentelor”, a spus generalul, la Antena 3.
 
 
 
 
 

Conform Ministerului apărării, aeronava a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu, iar apoi a dispărut de pe radar, undeva în jurul orei 20. Echipajele de intervenţie ale ISU s-au mobilizat şi se îndreaptă către zona posibilului impact. De asemenea, elicopterul plecat în căutarea avionului a dispărut.

Avionul MiG 21 Lancer s-ar fi prăbuşit în apropiere de Cogealac

În acest moment, nu se cunosc date despre starea pilotului, au mai transmis reprezentanţii MApN.

“Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei.  

ADVERTISEMENT

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.   Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului şi a aeronavei.   

Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgenţă spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenţie ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”, a transmis MApN.

ADVERTISEMENT

Cauza acestui incident ar fi vremea foarte proastă din Dobrogea, din această seară.

Elicopterul care căuta avionul a dispărut şi el

De asemenea, conform Digi 24, IPJ Constanţa a anunţat că a primit apeluri în care s-a semnalat o explozie în zona localităţii Cogealac. Mai mult decât atât, şi elicopterul plecat ulterior în căutarea avionului a dispărut de pe radar.

“Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

ADVERTISEMENT

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.

Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR“, a revenit MApN cu un comunicat.

ADVERTISEMENT

Virgil Ristea, general de flotilă aeriană, a declarat la Digi 24 că givrajul ar putea fi o cauză a acestor două incidente aviatice. “O dublă catastrofă este unică în istoria aviaţiei române”, a mai spus acesta.

Givrajul este depunerea unui strat de gheaţă pe aeronavă şi este cauzat de condiţiile meteo. Poate apărea fie la sol, fie la trecerea aeronavei printr-o zonă care conţine picături de apă suprarăcită.

Givrajul scade portanţa aparatului de zbor şi duce la un risc pronunţat de accident. Givrajul poate să afecteze elicele, parbrizul sau grupul motopropulsor, prin formarea unor cristale de gheaţă.

ADVERTISEMENT