Life

Mihaela Bilic a dezvăluit leguma pe care trebuie să o mănânci în zilele de vară: “Are puține calorii, multe fibre și minerale”

Mihaela Bilic a vorbit despre leguma care nu trebuie să lipsească de pe masă, în această vară. Îți aduce o grămadă de beneficii: “Are puține calorii, multe fibre și minerale”.
16.05.2024 | 11:52
Mihaela Bilic a dezvaluit leguma pe care trebuie sa o mananci in zilele de vara Are putine calorii multe fibre si minerale
Mihaela Bilic a dezvăluit leguma care trebuie consumată vara. Foto: Facebook Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Sezonul de vară aduce cu sine o explozie de legume proaspete, bogate în vitamine și nutrienți esențiali. Nutriționistul Mihaela Bilic vorbește despre leguma care trebuie neapărat consumată pe timpul sezonului cald.

Mihaela Bilic a dezvăluit leguma care nu trebuie să lipsească din „meniul de vară”

Mihaela Bilic a discutat despre beneficiile consumului de roșii, căci despre această legumă este vorba. „Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară,” a împărtășit ea comunității de pe Facebook. Specialistă în nutriție, Mihaela Bilic a scos în evidență toate avantajele pe care roșiile de vară le pot aduce organismului tău.

ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic se bucură de o comunitate de 600.000 de urmăritori pe Facebook. Ea le împărtășește adesea rețete pentru un stil de viață sănătos iar, de data aceasta, roșiile sunt vedeta.

„Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu”, a povestit Mihaela, pe pagina ei de Facebook.

ADVERTISEMENT

„Roșia are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale”

Iată câteva secrete pe care Mihaela Bilic le-a scris pe pagina ei de Facebook, despre consumul de roșii:

-Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider – o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul.

ADVERTISEMENT

-Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare).

ADVERTISEMENT

-Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii. Prin gătit este distrusă o parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare.

-Aciditatea din roșie crește absorția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.

-Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.

Sosul de tomate scade riscul de cancer de prostată. Consumul de roșii protejează pielea împotriva razelor UV și a îmbătrânirii

„Cercetătorii de la Harvard au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumă 80 g sos tomat/zi. Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima. Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii.

Roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, care poate fi consumată proaspătă sau gătită, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paste și pizza. Profitați de vară, este sezonul roșiilor cu gust romanesc, care pot fi consumate fără limită de cantitate. Roșia dă gust și culoare în orice mâncare!” a declarat Mihaela Bilic pe Facebook.