Mihaela Bilic a dezvăluit secretul pentru a prepara o salata de vinete delicioasă, fără prea multe grăsimi, de care oricine se poate bucura. Trebuie doar să respecți cantitatea de ulei.
Salata de vinete este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare, mai ales vara. Se gătește destul de ușor, iar în combinație cu pâine este delicioasă. Cu toate acestea, faptul că acest preparat conține maioneză le poate face pe unele persoane să se îngrijoreze cu privire la kilogramele în plus.
Din fericire, Mihaela Bilic a explicat ce trebuie să facem pentru ca salata de vinete să nu fie una prea grasă. După ce se coc vinetele și se lasă la scurs, se toacă și se pun într-un castron adânc. Se freacă 5-10 minute, apoi se adaugă o cantitate mică de ulei.
Secretul constă, de fapt, în a pune cantitatea corectă de ulei, precum și în a amesteca corect ingredientele pentru salată. Dacă respecți acești pași, atunci totul îți va ieși ca la carte.
“Vreți o salată de vinete delicioasă și dietetică? Atunci secretul stă în frecare. Ce vreau să spun cu asta? Noi, românii, avem tendința să punem așa de mult ulei în salata de vinete că până la urmă ne iese o maioneză. Ei bine, coaceți vinetele în flacără, lăsați-le la scurs, ca să iasă din ele zeama aceea iute. Apoi tocați-le, puneți-le într-un castron adânc.
Cu un linguroi pe măsură, frecați-le cinci până la zece minute.Ce punem în interior? Un gălbenuș de ou și cinci-șase linguri de ulei. Așa de puțin ulei, care culmea, se va transforma pe măsură ce frecăm, amestecăm.
Atunci, în final, nu veți avea o salată de vinete, ci spumă de vinete: albă, pufoasă, aerată, cu puțin ulei și, vă promit, delicioasă. Gata, în varianta asta vă puteți permite și o bucățică de pâine. Încercați, dacă nu mă credeți”, a detaliat Mihaela Bilic, notează capital.ro.
În cartea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit o rețetă delicioasă de salată de vinete, pe care oricine o poate încerca acasă.
Vinetele se pun la fript pe foc fiu, pe fiecare parte, până când vor fi moi. Se curăță de cojile arse, după care se adaugă sare și se lasă la scurs. Ceapa se toacă mărunt, după care cubulețele se spală mici în apă rece. Se amestecă apoi ceapa cu oțetul de mere.
Se toacă vinetele până când se obține o formă de pastă, iar apoi se adaugă treptat cantități mici de ulei, până când compoziția de întărește și devine spumoasă. La sfârșit se adaugă ceapa amestecată cu oțet.
Se combină vinetele cu maioneza, care se face din două gălbenușuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri de zeamă de lămâie, precum și un vârf de linguriță de piper măcinat, o lingură de smântână de frișcă și 3 căței de usturoi.