Mihaela Bilic a vorbit despre ingredientul care ar putea să devină mâncarea viitorului. Este deja utilizat în foarte multe produse și ar putea hrăni mulți oameni.
În următoarele decenii, populația globală ar putea atinge numărul de 10 miliarde. Din acest motiv, încep să apară îngrijorări în privința hrănirii oamenilor. În viitor, nu se mai pune accentul pe calitate, gust și rafinament, ci pe productivitate și se vorbește deja despre “mâncarea viitorului”.
Randamentul agricol și eficiența energetică, precum și sustenabilitatea economică vor avea întâietate în viitor. Producătorii de alimente încep să prefere ingredientele care au cel mai mare randament caloric.
O variantă ar putea fi porumbul, însă acesta vine cu cu dezavantaje la pachet. Cultura este intens exploatată la nivelul planetei, iar producția poate atinge până la 10 tone de boabe la hectar.
Porumbul generează aproximativ 40 de milioane de calorii, iar acestea sunt suficiente pentru asigurarea hranei a 50 de persoane, timp de un an. Pentru a putea atinge acest nivel de producție, e nevoie de un aport semnificativ de apă și îngrășăminte chimice, dar și pesticide.
În schimb, culturile considerate ecologice și sănătoase, precum inul, au randamentul caloric mai scăzut, Semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega 3, însă pot genera doar 13 milioane de calorii la hectar. Acestea pot hrăni, anual, aproximativ 17 persoane.
Avantajul acestei plante este acela că are nevoie de un număr redus de resurse pentru cultivare. Mai mult, este și mai prietenoasă cu mediul.
“Semințele de in sunt bogate în Omega 3, iar planta nu consumă aproape deloc îngrășăminte, pesticide sau apă (ploaia din luna mai îi ajunge).
Producția este de numai 20-25 qintale la hectar, echivalent cu 13 milioane de calorii, ce pot hrăni 17 persoane timp de un an, adică de 3 ori mai puțin decât porumbul”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Cu toate acestea, un alt ingredient ar putea fi folosit în viitor. Este vorba despre uleiul de palmier.
Un hectar ar putea produce 6 tone de ulei de palmier, echivalentul a 54 de milioane de calorii. Cantitatea este suficientă pentru a hrăni un număr de 75 de persoane, pentru un an.
Este un ingredient prezent în foarte multe produse, însă impactul exploatării intensive asupra mediului este unul negativ.
“Mâncarea viitorului va fi cu ulei de palmier! (…) Un hectar de palmieri produce 6 tone de ulei, echivalent a 54 milioane de calorii, ce pot hrăni 75 de persoane timp de un an.
Concluzia? Palmierul este câștigător detașat la capitolul randament alimentar, așa că nu vă mirați dacă uleiul de palmier a devenit un ingredient prezent în majoritatea produselor…ieftin, mult și sățios! Din păcate exploatarea intensivă are impact negativ asupra mediului… dar asta nu pare să oprească pe nimeni
P. S. Apropo de uleiul de palmier din pufuleți, este cea mai stabilă grăsime la încălzire, deci nu vă speriați de ea, mai ales când e în cantitate mică. Dar da, nu este eco- friendly”, a mai spus Mihaela Bilic.