Mihaela Bilic, adevărul despre produsele bio. Ce a dezvăluit nutriționistul despre alimentația oamenilor. Vedeta a demontat un mit foarte cunoscut în industria alimentară, venind cu o variantă mult mai sănătoasă.
Mihaela Bilic, detalii despre alimentele bio. Ce a mărturisit medicul despre produsele pe care le consumă majoritatea persoanelor, mai ales atunci când vor să aibă grijă de sănătate. Doctorul crede că acestea sunt mai puțin bune decât cele de sezon.
„Decât BIO, mai bine local și de sezon. E la modă să mănânci BIO, este un semn de respect pentru protecția mediului, pentru biodiversitate și economia de resurse prețioase (apă, sol, calitatea aerului etc).
Însă ceea ce trebuie privilegiat cu adevărat este consumul de produse locale și de sezon, aceste obiective merită cu adevărat un cost suplimentar!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Mihaela Bilic a dezvăluit și care sunt beneficiile pe care le au produsele de sezon. Medicul susține că este vorba de 10 motive care fac din orice persoană un consumator responsabil când vine vorba de alimentație.
„Avantaje gustative și nutritive, cu cât un produs e mai proaspăt, cu atât e mai bogat în nutrienți (50% din vitamina C se pierde la 48 ore după cules). Susținerea economiei locale, a echilibrului socio-economic și a producătorilor autohtoni.
Conservarea mediului înconjurător, a speciilor locale și a metodelor tradiționale de producție, care nu riscă să fie abandonate/pierdute. Reducerea poluării asociate transportului de produse alimentare de la mare distanță (importuri) și a depozitării acestora pe termen lung.
Reducerea risipei de apă și resurse naturale, mai ales în cazul fructelor și legumelor extrasezon, care trebuie cultivate în condiții speciale și care necesită amenajări/cheltuieli suplimentare.
Limitarea deșeurilor- majoritatea produselor proaspete de import au nevoie de ambalaje speciale, în timp ce produsele locale pot fi cumpărate direct din piață.
Limitarea risipei alimentare, cumpărând local înseamnă să putem cumpăra puțin și des, ne ajustăm consumul în funcție de nevoi”, a completat vedeta pe social media.
Mai mult decât atât, Mihaela Bilic susține că un alt motiv pentru care produsele de sezon sunt mai sănătoase decât cele bio e legat de rațiuni etice. Atât agricultorii/fermierii, cât și animalele/plantele sunt mai bine tratate/plătite/apreciate dacă produsele au un circuit scurt, mai aproape de consumator.
Buna cunoaștere și valorizare a capitalului alimentar local respectă ritmul naturii și implicit, dezvoltarea capacităților de producție proprii fiecărei regiuni din România. Nutriționistul mai adaugă că este vorba și de armonizarea nevoilor nutritive ale organismului cu oferta alimentară locală și de sezon.
În concluzie, oamenii trebuie să ia în calcul să consume mai des produse locale, de sezon, pentru că sunt mult mai sănătoase. Acestea sunt bune pentru că sunt crescute pe pământul unde s-a născut fiecare în parte.