Mihaela Bilic a dezvăluit, în emisiunea lui Cătălin Măruță, care sunt alimentele care pot fi consumate, chiar dacă acestea au expirat. Medicul a demontat mitul conform căruia produsele achiziționate după data de expirare nu mai pot fi consumate.
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România. Recent, ea a fost invitată în emisiunea lui Cătălin Măruță, difuzată pe Pro Tv, unde a făcut o listă cu alimentele care pot fi consumate, chiar dacă acestea au expirat.
Nutriționistul este de părere că un aspect foarte important, pe care oamenii uită, adesea, să-l ia în calcul, este modul de depozitare al produselor alimentare.
Potrivit Mihaelei Bilic, dacă anumite alimente au fost păstrate la temperaturi și în condiții optime, acestea sunt bune, chiar dacă pe etichetă scrie că au expirat. Pe lista produselor enumerate de Mihaela Bilic se numără brânzeturile, anumite mezeluri, ciocolata și pastele.
„O bucată de brânză de burduf o să fie deja parmezan peste câteva luni de păstrare. Gustul este altfel. Apar niște aminoacizi care sunt prezenți abia după ‘învechire’.
Salamul de Sibiu este acoperit și el cu mucegai. Mezelurile crud-uscate la fel. Cuvântul expirat are o conotație negativă în mintea majorității. Dacă un ou nu e păstrat în condiții optime, e clar că nu este bine să-l mănânci indiferent de termen.
Cozonacul de Crăciun era făcut de bunici și cu ouă luate din luna octombrie de la găini. Ciocolata poate fi mâncată și la un an de zile după ce a expirat.”, a spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a ținut să precizeze că, deși în cazul anumitor produse consistența se poate modifica, acest lucru nu afectează sănătatea persoanelor care le consumă. Pentru a-și susține afirmația, ea a dat drept exemplu mierea de albine, care își păstrează întotdeauna proprietățile nutritive.
„Consistența s-ar putea să fie alta, dar nu pune în pericol sănătatea. Pastele, orezul, mălaiul sunt toate bune de consum mult timp. Mierea în principiu nu expiră. Ea se zaharisește.
La capitolul produse ambalate și uscate, care stau oricum pe raft doi ani de zile… e ușor”, a adăugat medicul nutriționist.
Specialista în nutriție a dezvăluit faptul că alimentele în conservă pot fi consumate chiar și după mai mulți ani, atâta timp cât au fost păstrate în condiții corespunzătoare, iar forma ambalajului nu s-a modificat.
Mihaela Bilic consideră că se irosește mult prea multă mâncare, din cauza unor norme și valori impuse de cei care produc sau distribuie produsele alimentare. Pentru aceasta, data de expirare este un sfat, care nu trebuie luat întotdeauna în considerare, deoarece oamenii pot decide cu ajutorul simțurilor ce alimente pot consuma și ce nu.
„Puteți să mâncați biscuiții și la 6 luni de la expirare. Conservele sunt bune și după ani de zile. Conserva nu trebuie, însă, să fie modificată sau bombată. Înainte de a consuma un astfel de aliment, consultați-vă simțurile. Uleiul, din nou, nu poate să expire, dar dacă este lăsat la căldură se râncezește.
Produsele congelate pot fi folosite și la un an după achiziție. Atâta vreme cât lanțul de congelare nu a fost întrerupt, e bine. După ce a fost decongelat, bacteriile încep să se multiplice.”, a încheiat Mihaela Bilic.