Life

Mihaela Bilic avertizează. De ce să nu mănânci pâine cu brânză

De ce să eviți brânza cu pâine? Mulți români consumă această combinație zilnic, însă specialiștii atrag atenția asupra efectelor pe care le poate avea asupra sănătății.
25.02.2025 | 23:29
Mihaela Bilic avertizeaza De ce sa nu mananci paine cu branza
De ce să nu mănânci brânză cu pâine. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Brânza cu pâine este una dintre combinațiile preferate ale românilor, apreciată pentru gustul său simplu și sățios. Totuși, specialiștii avertizează că, deși pare o alegere inofensivă, acest amestec poate contribui la acumularea kilogramelor în plus.

Brânza cu pâine, o combinație dăunătoare pentru sănătate?

Brânza cu pâine este una dintre combinațiile preferate ale românilor, fiind considerată de mulți o alegere potrivită pentru orice masă a zilei. Gustul său echilibrat și textura plăcută o fac greu de refuzat, însă specialiștii atrag atenția că poate deveni un obstacol în calea menținerii unei greutăți sănătoase.

ADVERTISEMENT

Atât pâinea, bogată în carbohidrați, cât și brânza, care conține multe grăsimi și calorii, pot duce la acumularea kilogramelor în plus dacă sunt consumate frecvent. În loc să renunți complet, poți opta pentru variante mai sănătoase, cum ar fi pâinea integrală și brânza slabă, dar cu măsură.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic se numără printre cei care au avertizat asupra efectelor acestei combinații aparent inofensive. Ea subliniază că brânza cu pâine, deși gustoasă și sățioasă, ți-ar putea aduce probleme.

ADVERTISEMENT

„Dacă e un lucru care îngrașă la fel de tare precum este de gustos, acela e brânza. Porția corectă/sigură pentru siluetă este de 80 g dacă vorbim despre telemea și de numai 30-40 g în cazul brânzeturilor franțuzești și cașcavalurilor.

 Deci brânza nu este un aliment de bază, pe care să-l mâncăm pe săturate, ci un răsfăț care trebuie consumat mai rar și cu măsură. Însă este demonstrat științific că asocierea pâine-brânză are un efect miraculos asupra dispoziției, crește nivelul de serotonină și dă stare de bine”, a declarat Mihaela Bilic, conform ziare.com. 

ADVERTISEMENT

„O plăcere vinovată”

Astfel că brânza cu pâine, spune Mihaela Bilic, nu ar trebui să fie o combinație mâncată de zi cu zi, ci mai degrabă un răsfăț. „Așa că nu e nimic mai potrivit într-o seară ploioasă și friguroasă decât o bucată de brânză. Și nu mâncată ca atare, ci băgată la cuptor cât să se topească/rumenească – fie în cutia proprie, fie într-un vas de ceramică. Consistența cremoasă impresionează suplimentar creierul, așa că profitați de acest amănunt.

ADVERTISEMENT

Nu contează ce tip de brânză (Camembert, Brie, Provolone) sau cașcaval folosiți și nici cu ce le asociați: pâine prăjită, cartofi fierți, legume proaspete, murături sau mezeluri – adevărul e că brânza merge cu orice. Vă recomand să faceți asta împreună cu familia sau prietenii, altfel există riscul să mâncați prea mult.

După o zi în care n-am mâncat decât un iaurt și un pachet de crackers, mi-am permis această plăcere vinovată. (…) Eu am mers pe varianta cea mai simplă, doar brânză și pâine. Și merge de minune cu un pahar de vin, dacă tot vorbim despre starea de bine!”, a completat Mihaela Bilic.