Life

Mihaela Bilic distruge mitul slăbitului în postul Paștelui. Cele mai frecvente greșeli din meniu: ”Aceste alimente stimulează apetitul”

Mihaela Bilic dezvăluie ce ar trebui să mănânci în post ca să nu iei în greutate, mai exact să te bucuri de același număr de kilograme și după Paște.
11.03.2025 | 11:32
Mihaela Bilic distruge mitul slabitului in postul Pastelui Cele mai frecvente greseli din meniu Aceste alimente stimuleaza apetitul
Mihaela Bilic dezvăluie ce ar trebui să mănânci în post ca să nu iei în greutate / Sursă foto: Facebook.com/ Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic, realizatoarea emisiunii “Doctor de bine” de la PRO TV, a oferit câteva trucuri despre alimentația corectă în post pentru a rămâne la aceleași kilograme.

Ea a dezvăluit, pentru FANATIK, ce ar trebui să consumăm în această perioadă a postului Paștelui, să rămânem plini de energie și să ne păstrăm silueta. Celebra nutriționistă recomandă să stăm departe de șnițelul de soia, brânza vegetală sau deserturile vegane.

ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic: “În post toată lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime”

De asemenea, ea spune să consumăm cât mai puțin ulei, asta pentru că doar o lingură are 100 cal.

Ce greșeli trebuie evitate în post?

În primul rând, aveți grijă la cantitate – să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cat mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.

ADVERTISEMENT

Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post! Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură!

Pentru cei care iubesc pâinea, ce variante mai sănătoase sau făcute în casă recomandați? Aveți o rețetă simplă de pâine de post, echilibrată din punct de vedere nutrițional?

ADVERTISEMENT

Toată pâinea e de post! Și toată pâinea se face din făină, drojdie/maia, apă și sare. Ca să fie sănătoasă, pâinea trebuie să fie dospită 24-48 de ore. În rest e chestiune de gust dacă o vrem cu semințe, albă sau neagră.

ADVERTISEMENT

“Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate”

Mulți cred că în post slăbesc automat, dar nu e întotdeauna așa. Cum putem evita excesele și combinațiile care ne pot sabota silueta?

În post toată lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci – toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!

Există combinații ideale de alimente de post care să ne țină sătui mai mult timp și să ne ajute să nu mâncăm în exces?

Alimentele de post nu țin de foame, ci mai degrabă stimulează apetitul. Nu există combinații salvatoare, ci mai degrabă voință și abținere de la mâncare. Obiectivul în post este să nu fii sătul și asta înseamnă un exercițiu, un efort. Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate și trebuie mestecate, ceea ce ne dă impresia că am mâncat mult.

Mihaela Bilic: “În post, eu mănânc ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă”

Pentru cei care au un stil de viață activ, cum ar trebui să își adapteze alimentația în post astfel încât să nu resimtă lipsa proteinelor animale?

Energia pentru mișcare vine din făinoase, nu din carne. Câtă vreme mâncăm carbohidrați, adică pâine orez și paste, care sunt permise în post, nu vom duce lipsă de energie. Proteinele animale sunt necesare pentru efortul de forță și construcția de masă musculară la sportivi, iar pentru ei există varianta vegetală, adică proteine din mazăre și soia.

Aveți câteva rețete rapide, gustoase și sănătoase de preparate de post, care să fie și sățioase?

În post, eu mănânc ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, tocăniță de cartofi. Sau mazăre cu mărar, humus sau fasole bătută cu bastonașe de legume, pilaf cu ciuperci sau cu praz… Adică tot felul de bunătăți. Secretul stă în cantitate!