Life

Mihaela Bilic, sfaturi valoroase pentru o masă de Paște reușită. Ce spune despre ouă și drob

30.04.2021 | 09:44
Mihaela Bilic sfaturi valoroase pentru o masa de Paste reusita Ce spune despre oua si drob
ADVERTISEMENT

Sărbătorile de Paște bat la ușă pentru milioane de români. În acest sens, cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic vine cu sfaturi extrem de valoroase în ceea ce privește o masă reușită în zilele care urmează.

Aceasta a oferit sfaturi și explicații despre bucatele care, tradițional, nu lipsesc de pe masa românilor în aceste zile. Dr. Bilic oferă informații extrem de interesante despre ouă și drob, două lucruri care vor domina peisajul culinar în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Nutriționista face referiri și la băutura care însoțește masa de Paște și ne spune la câte pahare ar trebui să ne oprim și ce rol are apa în acest context.

Mihaela Bilic, sfaturi valoroase pentru o masă de Paște reușită

În viziunea Mihaelei Bilic, o zi de post de negru, așa cum se practică, astăzi, în Vinerea Mare, este un exercițiu binevenit pentru a face o pauză înainte de belșugul alimentar ce ne așteaptă la masa de Paște.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la masa clasică de Paște, aceasta face o serie de recomandări extrem de prețioase și ne spune, etapizat, cum să consumăm alimentele.

”Ar fi bine ca aperitivul să fie puțin mai devreme, mai facem o pauză, mai bem o cafea, mai trece o oră, apoi vine ciorba și cu încă un fel de mâncare, după care iar e recomandabil să facem o pauză. Dacă am întinde masa pe durata întregii zile, n-am avea niciun stres.

ADVERTISEMENT

În schimb, obiceiul de a umple masa cu de toate, de la început, nu este chiar de bun augur, pentru că ești tentat – mai ales dacă la asta se adaugă insistențele gazdei – de mânca încontinuu.

Trebuie să învățăm să tragem de timp. În plus, dacă este de servit dintr-un platou, luați bucăți mici. Mestecați mult, luați bucăți mici, lăsați tacâmurile jos, mâncați încet, trageți de timp. Este valabil și pentru alcool”, spune Dr. Bilic la Digi24.

ADVERTISEMENT

Ce spune Mihaela Bilic despre ouă

Ouăle, nelipsite de pe masa românilor, sunt considerate alimente extrem de valoroase pentru refacerea ficatului, spune Dr. Bilic.

”Contrar unei păreri populare, ouăle nu fac rău ficatului, ci dimpotrivă, ficatul „se bucură”, pentru că oul este un aliment foarte valoros pentru refacerea ficatului.

Important este însă să nu avem o vezică biliară leneșă, mai ales dacă oul este fiert tare. Cel mai greu de digerat este gălbenușul tare. Ideal ar fi ca oul fiert să fie cleios, dar el ar trebui să fie mâncat cel târziu a doua zi de la preparare.

Cum ouăle de Paște sunt păstrate mai mult timp, n-ar fi indicată o asemenea consistență a gălbenușului. Ouăle fierte tari pot fi consumate chiar și o săptămână, dacă sunt păstrate în frigider”, spune medicul.

Drobul reprezintă un preparat dietetic

În paralel cu ouăle, din masa românilor de Paște nu va lipsi drobul de miel. Despre acesta, medicul Bilic spune că este un produs dietetic.

”Drobul are toate acele organe fierte înainte și apoi băgate la cuptor, este un preparat dietetic. Și noi, oamenii, și animelele avem depozitele de fier în ficat, splină, iar tradiția, iată, ne spune: avem nevoie de acest aliment anti-anemic, avem nevoie de vitamina A și D în mod natural, așa cum se găsesc în organele acestea.

Și atunci, nu mai trebuie adăugat nimic, decât verdeață multă, băgat la cuptor și mănâncat cu felia. Drobul poate să fie un aperitiv perfect pentru masa de Paști”.

Ce spune medicul Bilic despre băutura la masa de Paște

În opinia Mihaelei Bilic, dacă rămânem la 2-3 pahare de vin consumate pe parcursul întregii zile, nu este nimic grav, ba chiar obținem și un efect anxiolitic, euforizant, de bună dispoziție mult superior – ca eficiență – mâncării. Vinul este un element care completează masa.

”Eu sunt împotriva disocierii și la capitolul alimente, cu atât mai mult la capitolul băutură. Mi se pare că într-un ritual de eleganță și rafinament, întotdeauna fiecare fel de mâncare poate să aibă un tip de vin care să i se potrivească, iar cele două elemente să se potențeze reciproc”, spune Mihaela Bilic.

Aceasta recomandă și apa. ”Și nu uitați apa! Pentru fiecare pahar de alcool, trebuie de două ori mai multă apă, tocmai ca să ajutăm ficatul să-l metabolizeze cât mai repede.

Alcoolul este un inhibitor și ține de doză. În momentul în care ai depășit doza de 2-3 pahare, în următoarea fază se simte efectul inhibitor la transmitere nervoasă și, cum se spune, pici în butoiul cu melancolie”, atrage atenția medicul.

Cum se poate ține o dietă la masa de Paște

Mihaela Bilic vine cu vești importante pentru cei care nu vor să se îngrașe în această perioadă și spune că se poate împăca o dietă cu masa de Paști.

”Drobul, dacă nu-l mănânci cu pâine, avem acolo organe, nu au deloc grăsime, sunt toate fierte, coapte, niciun stres. Oul este un aliment care dă sațietate maximă și are numai 80 de calorii. Mai ronțăi o ridiche, un castravete. La borș nu sunt restricții, ciorbele sunt alimentele ideale de slăbit.

Stufatul are multe legume, iar dacă bucățelele de carne nu depășesc 25-30 la sută din compoziție, este un aliment OK. Să avem grijă să nu punem multă pâine în sos – apropo de sos, atenție că sunt unele gospodine care îngroașă sosul cu făină și atunci asta se numește rântaș și e greu.

Să profităm de legumele de sezon, de crudități. Mâncarea poate fi scăzută prin evaporarea apei. Puneți sos de roșii – creează un mediu de absorbție pentru fier, și pentru fierul din frunzele verzi, și pentru fierul din carne.

Carnea la cuptor cu salată verde, iată o masă potrivită pentru slăbit. Nu este nevoie de garnitură”, afirmă nutrișionista pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT