Life

Mihaela Bilic, totul despre postul intermitent. Ce sfaturi trebuie să urmeze cei care vor să țină această dietă

Mihaela Bilic a oferit câteva sfaturi despre postul intermitent. De ce trebuie să ții cont dacă vrei să urmezi această dietă.
20.01.2023 | 14:50
Mihaela Bilic totul despre postul intermitent Ce sfaturi trebuie sa urmeze cei care vor sa tina aceasta dieta
Mihaela Bilic, sfaturi despre postul intermitent. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic a vorbit despre cum se ține corect postul intermitent. Ce trebuie să faci dacă ai de gând să ții această dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Mihaela Bilic, sfaturi despre postul intermitent

Prezentatoarea emisiunii Doctor de bine a explicat cum stau lucrurile atunci când vine vorba de postul intermitent (intermitent fasting, în engleză), o practică foarte la modă în ultimul timp și care are numeroase beneficii pentru organism.

ADVERTISEMENT

Postul intermitent presupune alternarea perioadelor de post negru cu cele de alimentație normală, iar cea mai practicată este metoda 16/8.

Metoda presupune să nu mănânci nimic timp de 16 ore. În restul de 8 ore rămase trebuie să ai două mese principale.

ADVERTISEMENT

Există și metoda postului negru, care se ține timp de 24 de ore, o zi sau două pe săptămână.

De asemenea, o altă metodă utilizată este cea de a mânca în mod normal 5 zile pe săptămână, iar timp de 2 zile să mănânci mai puțin, maxim 500 – 600 kcal/zi.

Oricare ar fi metoda aleasă, postul intermitent este un regim flexibil și simplu de urmat, iar fiecare persoană poate alege ritmul potrivit pentru ea.

ADVERTISEMENT

Un astfel de regim presupune, de regulă, consumul a două mese principale pe zi la o distanță de 6 – 8 ore una de cealaltă. Un alt aspect important este să nu avem gustări între mese.

“Mesele rare induc organismul într-o stare de cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul.

ADVERTISEMENT

Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim ce prindem și ne întărim toleranța la foame.

Metabolismul are de câștigat, pauzele alimentare îi dau răgazul să facă puțină curățenie și regenerare celulară.

Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite.

Postul alimentar are efect anti-îmbătrânire, ameliorează diabetul de tip 2 și inhibă procesele inflamatorii.

Pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fasting-ul este o soluție rapidă de a slăbi pentru că se topesc cu precădere depozitele de grăsime, iar masa musculară este protejată.”, a explicat Mihaela Bulic pentru ciao.ro.

Care sunt efectele negative ale postului intermitent

Cu toate că postul intermitent este o metodă recomandată dacă vrei să slăbești câteva kilograme, pot apărea și efecte negative.

De exemplu, dacă nu consumi suficiente lichide, există riscul să te deshidratezi. În plus, la început pot să apară stări de insomnie și de iritabilitate, dar numai până când ne obișnuim cu ritmul.

Mai poate exista și o stare de slăbiciune combinată cu somnolență, până organismul se obișnuiește cu noul stil de viață.

Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim. Pe lângă faptul că ne recăpătăm silueta, absența mâncării ne dă energie și o stare de bine.

Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos.”, a mai spus Mihaela Bilic pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT