Nu vom ști niciodată dacă viața bate filmul, dar cu siguranță îl poate inspira, iar cariera Mihaelei Buzărnescu oferă un scenariu complet, parcă pus pe tavă pentru un block-buster la Holywood. Miercuri, 8 august. FANATIK.RO vă prezintă povestea incredibilă a Mihaelei Buzărnescu. Ne apropiem de miezul nopții, dar România nu doarme. De peste două ore, toate televizoarele au făcut trecerea spre Montreal. Joacă Miki!
De alfel, mulți dintre cei care acum trăiesc cu sufletul la gură meciul cu Svitolina, deținătoarea titlului, nici nu auziseră de Buzărnescu. Ba chiar s-au amuzat un pic de nume când le-a trecut prima dată pe la urechi. Se califica în nu știu ce tur pe la un turneu cu nume sfânt din telenovelă. Prin SUA, dar sigur nu la New York. Și nici Los Angeles. La următoarea știre despre Buzărnescu, s-au oprit din treabă şi au urmărit cap coadă. E la San Jose, cică a fost şi Serena Williams pe acolo, dar a ieşit din primul tur. Şi acum, Buzărnescu asta, cică joacă finala cu una din Grecia. Nu au mai fost atenţi la ora de start, îi năpădiseră amintirile.
„Cât de frumos a fost în Thasos! Au grecii ăia o mare albastră… cum nici la bulgari nu vezi!” La serviciu au auzit din nou despre Buzărnescu, şi că i se spune şi Miki. Au aflat și ora finalei. Noaptea târziu, în direct din San Jose. Să ne sunăm și prietenii. „Joacă Miki a noastră. E finală cu Sakkari. Parcă ai fost și tu în Thasos anul trecut”. A doua zi, euforie în toată multinaţionala. Nimeni n-a dormit mai mult de trei ore. E coadă la aparatul de cafea și se discută intens. „Bă, dar cum i-a dat cu forehandu’ la mingea aia de break. Păi asta o bate pe Halep la orice oră! Ş-aşa aia e mai mult prin vacanţă de când a câştigat şi ea la Roland Garros”.
Ne întoarcem pe 8 august, la Montreal. România o iubește pe Miki deja de aproape o săptămână. „A întors scorul cu Svitolina, sigur se califică. Pe asta oricum o scoate mereu, cică a mai bătut-o de două ori anul ăsta”. Și ce meci a fost, cu atâtea momente tensionate. Totul s-a terminat în țipete de durere, după ce Miki a alunecat pe o porțiune de teren umed. În mod ironic, după doar câteva ore, Simona Halep revenea pe teren după doar câteva ore. Iar pentru mulți, Miki Buzărnescu a fost doar o jucătoare care a ținut aprinsă flacăra artificial formată de dragoste pentru tenis pe timpul cât Simona a fost în vacanță. Unii o știu de o săptămână, alții de o lună, alții de jumătate de an. Important este cine va fi alături de ea acum, în momentele grele, când se va întoarce și, poate, la început, rezultatele nu vor mai fi la fel de bune.
Pentru cei care deja au uitat-o pe Miki Buzărnescu trebuie făcută o retrospectivă a unei cariere absolut incredibile. O esență a ceea ce înseamnă sport. Ceea ce înseamnă luptă și sacrificiu. Lacrimi de bucurie și, mai ales, de tristețe. Și vom da timpul înapoi. Vom lua pas cu pas o carieră în care călătoria a însemnat mai mult chiar și decât destinația.
* 1990: Avea doar doi ani când a mers la primele cursuri de tenis. Mulți ar fi spus că este o nebunie. Dar era rezultatul dragostei. Părinții ei s-au cunoscut pe terenul de tenis și acolo voiau și ca fiica lor să își câștige faima.
* 2004: Este deja considerată printre cele mai bune junioare din lume. Chiar cea mai bună, aşa cum scrie pe site-ul WTA la biografia ei. A câştigat campionatele naţionale şi campionatele europene la categoria ei de vârstă.
* 2005: Ajunge în finala Orange Bowl, un turneu foarte important dedicat juniorilor. Trece de Agnieszka Radwanska, pentru a fi apoi învinsă de Viktoria Azarenka în finală. Câteva luni mai târziu, Miki ajungea în semifinale la US Open. Era învinsă greu de Victoria Azarenka.
*2006: Un an mai târziu, Miki revine la New York. Joacă finala în proba de dublu, alături de Raluca Olaru. Le-au înfruntat pe Sharon Fichman și Anastasia Pavlyuchenkova. Cele mai bune junioare la acea vreme. Favoritele competiției, cele care câștigaseră Australian Open și Roland Garros în acel an. S-a terminat 6-2, 7-5 pentru românce, câştigătoare de US Open la junioare.
Tot în 2006, însă, la scurt timp după acel US Open, au început problemele. Pentru început, cu dureri la umărul stâng. O problemă care afecta în primul rând serviciul pentru Miki, jucătoare de mâna stângă. Era locul 241 WTA. „M-am oprit timp de şase luni şi mi-am pierdut toti sponsorii. Nimeni nu a mai crezut în mine”, își amintea Mihaela Buzărnescu într-un interviu oferit la începutul lui 2018.
Rămânem în acel 2006 atât de important. Speriată de accidentare şi sfătuită de părinţi, Mihaela Buzărnescu decide să se înscrie la cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Din postura de campioană la US Open, a fost primită fără examen.
* 2008: Revenită pe teren, Mihaela nu mai obţine rezultatele dorite. De fapt, durerile parcă nu se opreau. În plus, nu avea sponsori şi era nevoită să renunţe la turneele care erau mai departe de România.
* 2009: Din cauza unor mişcări pe care le făcea pentru a evita forţarea umărului, Mihaela a început să aibă probleme la spate. A fost nevoită să ia o pauză de un an şi jumătate.
* 2011: Mihaela Buzărnescu revine în circuit şi pare să fie gata să îşi arate adevăratul talent. Avea deja 23 de ani şi pierduse ceva timp din cauza accidentărilor. Dar viitorul ei arăta din nou bine. Urcase până pe locul 141, iar top 100 era deja o ţintă clară. În acelaşi an, însă, ghinionul loveşte din nou. Apar durerile la genunchiul stâng. Miki strânge din dinţi şi speră că totul va trece.
* 2012: Durerile sunt din ce în ce mai mari, medicii decid că este nevoie de operaţie. Ascensiunea ei era din nou blocată. Încă o pauză lungă, deja nimeni nu mai credea în ea.
* 2013: Părinţii Mihaelei strâng banii necesari de operaţie. Aleg cei mai buni doctori din Europa, mai credeau în ea! Ştiau că tenisul, marea lor dragoste, reprezintă viitorul fiicei lor.
* 2014: Prima operaţie nu a reuşit, durerile nu dispăruseră. Disperare pentru familia Buzărnescu. Se recurge la a doua operaţie. Era ultima speranţă pentru ca Miki să mai aibă un viitor în tenis. Doar că durerile nu au trecut nici după a doua operaţie.
* 2015: Deşi are dureri imense după fiecare meci, Mihaela încearcă să joace. Termină acel an pe locul 260 în clasamentul WTA, dar simte că totul este fără rost. „A fost un coşmar, era aceeaşi accidentare. Am făcut două operaţii, dar n-au avut niciun efect. Genunchiul nu s-a vindecat şi doctorii nu ştiau ce să facă. Am mers la doctorul lui Rafael Nadal, apoi am fost la un alt specialist în Elveţia. Am încercat tot ce se putea, dar doctorii erau confuzi. După două operaţii, nu eram sigură că mai pot juca. A fost oribil”, a povestit Buzărnescu.
* 2016: Miki decide să îşi îngheţe iar clasamentul WTA şi ia o nouă pauză. Durerile erau insuportabile. Retragerea era foarte aproape, mulţi ar fi crezut.
* 2017: Miki decide să mai acorde o ultimă şansă carierei sale. Avea deja 29 de ani, nu mai spera la prea multe lucruri. Prima parte a anului nu merge tocmai bine. Nu avea cum să fie în formă după atâtea pauze. Dar un lucru devenise remarcabil. Durerile începuseră să dispară.
Povestea uluitoare a Mihaelei Buzărnescu continuă. În vara lui 2017 au început să vină victoriile, iar în intervalul iunie – decembrie, obţinea un număr record de victorii, nu mai puţin de 52.
Marele regret care rămâne în vara lui 2017 era acela că lipseau succesele în WTA, dar rezultatele bune din ITF dădeau speranţe.
În august 2017, Mihaela Buzărnescu obţinea cea mai preţioasă victorie până la acel moment. O bătea pe Mariana Duque Marino şi se califica pe tabloul principal la US Open. A jucat cu daneza Caroline Wozniacki, fiind învinsă după un meci foarte disputat. La conferinţa de presă, daneza o prezenta lumii întregi pe Miki: „O cunosc de 15 ani. A fost dintotdeauna o jucătoare foarte bună, dar a avut multe accidentări, iar acum luptă pentru a reveni în top. Am ştiut mereu că are suficientă valoare pentru a ajunge la acest nivel, era doar o chestiune de timp până va reuşi”
Octombrie 2017 aduce prima victorie WTA pentru Mihaela Buzărnescu, după ce trecuse din nou de calificări, la Linz. O învinge pe Anett Kontaveit, o jucătoare importantă din noua generaţie. După primul succes WTA, vine imediat şi al doilea, la Ajla Tomljanovic. Şi al treilea, la Belinda Bencic. Ajunge în semifinale la Linz, fiind eliminată de Barbora Strycova. Termină anul pe 72 WTA.
* 2018: Este anul în care România a cunoscut-o pe Mihaela Buzărnescu şi a iubit-o din prima clipă. Ce-i drept, pentru ea era doar o recompensă neaşteptată după 12 ani de momente foarte grele. Ca o răsplată a vieţii, primul titlu WTA a venit la Strasbourg, la dublu, alături de Raluca Olaru. Ca în 2006, la US Open. Apoi finale şi la simplu, la Hobart şi la Praga. Şi alte finale la dublu, la Praga şi Nottingham. Astea înainte de primul titlu WTA, la San Jose, un turneu de categoria Premier, şi ascensiunea în Top 20. Şi, din nou, o accidentare. Cu siguranţă nici pe departe la fel de gravă ca alte probleme peste care a trecut Miki. Doar că de data asta, accidentarea ei a făcut înconjurul lumii.
„A trebuit să merg la cursuri la facultate. Înnebuneam dacă mă gândeam numai la tenis. Puteam fi antrenoare de tenis, dar eram foarte confuză. Speram să mai joc tenis, dar în inima mea mereu mă gândeam că nu mai am nicio şansă. Eram plină de dubii: să stau în România? Să plec afară? Să-mi caut un loc de muncă?”, Mihaela Buzărnescu
1.363.846 de dolari a câştigat Mihaela Buzărnescu din tenis, conform WTA. Dintre care 987.029 de dolari doar în 2018