News

Mihaela Ciochină a fost numită judecătoare la CCR. Klaus Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR) a fostei consiliere prezidențiale, Mihaela Ciochină.
09.05.2022 | 16:15
Mihaela Ciochina a fost numita judecatoare la CCR Klaus Iohannis a semnat decretul
Klaus Iohannis și noua judecătoare de la CCR, Mihaela Ciochină. Foto: presidency.ro - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Mihaela Ciochină va avea la CCR un mandat valabil 9 ani, începând de la data de 11 iunie 2022. Conform informațiilor disponibile pe site-ul Administrației Prezedințiale, Mihaela Ciochină (n. 1967) este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București.

Cine este Mihaela Ciochină, noua judecătoare de la CCR

Ea s-a specializat în relații internaționale (1992) și de-a lungul carierei a participat la numeroase seminarii interne și internaționale pe probleme de tehnică legislative și proceduri parlamentare.

ADVERTISEMENT

Din anul 1992 și până la momentul numirii în cadrul Administrației Prezidențiale, a lucrat în cadrul Senatului României. Aici  a ocupat diferite funcții, printre care și pe cea de director general al Direcției generale legislative.

Conform presindency.ro, ea a colaborat cu Consiliul Legislativ pentru elaborarea de rapoarte sau documente referitoare la evaluarea legislației din diferite domenii. Are colaborări și cu Institutul European din România, dar și cu Institutul Național de Administrație Publică, în cadrul activităților de formare continuă a funcționarilor publici.

ADVERTISEMENT

În plus, Mihaela Ciochină a colaborat cu Departamentul de Drept Public din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București, în calitate de colaborator extern.

Ea este autoarea unor articole referitoare la procedura de legiferare și statutul parlamentarului în România și a fost numită consilieră prezidențială la 14 ianuarie 2015.

ADVERTISEMENT

Decizie în cazul procedurii de numire a lui Bogdan Licu

Atfel, amintim că Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a transmis luni, la CCR, că procedura de numire a lui Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, în funcţia de judecător la CCR a fost respectată. Așadar, sesizarea USR privind neconstituţionalitatea acestei numiri este “neîntemeiată”.

Așa cum prevede procedura, CCR a solicitat punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor privind sesizarea formulată de Grupul parlamentar al USR cu privire la neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei 36/2022 pentru numirea lui Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curte.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce priveşte obiecţiile de neconstituţionalitate formulate în sesizare, considerăm că acestea nu pot fi reţinute, neexistând impedimente de natură constituţională în numirea domnului Dimitrie-Bogdan Licu, care să vicieze Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 36/2022, având în vedere că au fost respectate criteriile legale pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, sens în care apreciem că prezenta sesizare de neconstituţionalitate este neîntemeiată, astfel încât propunem respingerea acesteia”, au transmis reprezentanții Camerei Deputaților.

Reproșurile deputaților USR

Mai simplu spus, în acest document se menţionează că procedura de numire a lui Bogdan Licu a fost respectată. Amintim că la 3 mai, Camera Deputaţilor l-a ales pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la CCR.

Licu a fost propus de PSD și a obţinut 208 voturi “pentru” şi 93 “împotrivă”. Ceilalţi candidaţi au fost Cristi Danileţ (n.r. – susţinut de USR) şi prof. univ. Ioan Sabău-Pop (n.r. – susținut de AUR).

În sesizare depusă la 4 mai, USR a susţinut că Licu “nu îndeplineşte unul dintre criteriile constituţionale, respectiv cel al pregătirii juridice superioare şi nu a respectat unul dintre criteriile legale ridicat la rang constituţional, nedepunând documente oficiale cu privire la studiile absolvite necesare pentru ocuparea unei funcţii în această autoritate constituţională”.

 

 

ADVERTISEMENT