Sporturi

Mihaela Peneș, campioana care trăiește în anonimat! S-a retras la mănăstire, apoi la un cămin de bătrâni

08.02.2021 | 20:45
Mihaela Penes campioana care traieste in anonimat Sa retras la manastire apoi la un camin de batrani
Mihaela Peneș, campioana care trăiește în anonimat! S-a retras la mănăstire, apoi la un cămin de bătrâni
ADVERTISEMENT

Mihaela Peneș este cea mai tânără campioană olimpică a atletismului românesc. La vârsta de 17 ani a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, una dintre cele mai mari surprize din istoria României la JO. Retragerea ei a fost una timpurie, iar în ultimii ani Mihaela Peneș își împarte existența între o mănăstire din Bucovina și un cămin din București. 

Născută pe 22 iulie 1947, Mihaela Peneș a practicat înotul, handbalul și baschetul înainte de a alege atletismul, acolo unde s-a specializat pe proba de aruncarea suliței. Iar performanța a venit foarte rapid.

ADVERTISEMENT

Mihaela Peneș, campioana care trăiește în anonimat! Trimisă la JO de la Tokyo pentru a prinde experiență

Cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice, Mihaela Peneș a reușit să o învingă pe Maria Diaconescu, deţinătoarea recordului României, cu o aruncare de 45,79 metri. Iar datorită acestei performanțe, a mers la Tokyo, competiție la care trebuia să capete experiență.

Numai că, Mihaela Peneș i-a promis mamei că merge să câștige cea mai strălucitoare medalie: “Eu nu merg numai să particip, eu merg să câștig medalia de aur!”. A fost un concurs atipic, ploaia influențând competiția.

ADVERTISEMENT

Emoții mari în calificări! “Mihaela ești singură, foarte singură într-un stadion cu 70.000 de spectatori”

În concursul preliminar s-au înscris 16 concurente, având de bifat 51 de metri pentru calificarea în finală. Printre ele erau Maria Diaconescu și Mihaela Peneș. Maria Diaconescu a aruncat din prima 51,12 metri, iar Peneș a avut mari emoții. A aruncat 43 de metri la prima, a ratat la a doua și din a treia încercare a aruncat 51,19 metri și s-a calificat în finală.

Înainte de marea finală, sovietica Elena Gorciakova era mare favorită. În calificări a doborât recordul mondial, 62,40 de metri. Însă, finala reprezintă o altă încărcătură și lucrurile se pot schimba cu repeziciune.

ADVERTISEMENT

Românca avea ulterior să explice cum s-a încurajat înainte de finală: “După calificări, în drumul spre hotel, vorbeam cu mine și imi spuneam: Mihaela ești singură, foarte singură într-un stadion cu 70.000 de spectatori. Trebuie să te descurci, să-ți găsești forțele interioare să faci față așteptărilor. Așa că, în aceeași după amiază, m-am întors extrem de liniștită pe stadion. Eram convinsă că voi câștiga medalia de aur!”

Medalia de aur după o primă aruncare senzațională: “Parcă eram în transă. De altfel, mult timp am plutit, aveam sezația că sunt deasupra tuturor”

Mihaela Peneș a scăpat de presiune și din prima încercare a aruncat 60,54 metri, o performanță remarcabilă. A urmat o așteptare cu mari emoții. Sovietica aruncase cu doi metri mai mult în calificări, însă în finală nu a reușit să arunce decât 57,06 metri.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu a mai atins 60 de metri în concurs, astfel că Mihaela Peneș a devenit campioană olimpică la doar 17 ani. Antal Marta Rudas din Ungaria a luat argintul cu 58,27, iar marea favorită, Elena Gorciakova doar bronz, cu 57,06. Maria Diaconescu a încheiat pe locul 6.

“Abia după concurs am realizat că obținusem ceea ce mi-am dorit, chiar dacă nu simțeam realmente semnificația unei medalii de aur. Parcă eram în transă. De altfel, mult timp am plutit, aveam sezația că sunt deasupra tuturor”, a spus Mihaela Peneș despre câștigarea medaliei de aur.

A câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Mexico City! S-a retras la scurt timp după JO

Performanțele au continuat pentru Mihaela Peneș și după aurul olimpic de la Tokyo: a câștigat aurul la Universiada de la Budapesta din 1965 şi argintul la Campionatul Mondial din 1966. La Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico, la doar 21 de ani, Mihaela Peneș avea să câștige medalia de argint cu o aruncare de 59,92, fiind depășită de maghiara Angela Nemeth, care a aruncat 60,36 metri.

La scurt timp după Jocurile Olimpice, Mihaela Peneș s-a retras. Problemele de sănătate au împiedicat-o să continue la cel mai înalt nivel, astfel că a pus “stop” carierei foarte devreme. Însă până la 21 de ani, Peneș a reușit ceea ce foarte puțini sportivi pot într-o carieră: să obțină un aur și un argint olimpic.

Mihaela Peneș

“Sunt vie, n-am de gând să mor! Este adevărat, de o vreme am vrut să mă retrag din viaţa publică”

După ce s-a retras din activitatea competițională a devenit antrenor federal în cadrul Federației Române de Atletism, iar apoi secretar general adjunct al FRA. În 1990 s-a angajat la Comitetul Olimpic Român.

Însă, în ultimii 15 ani, de Mihaela Peneș se știu foarte puține. Și-a pierdut în scurt timp ambii părinți și soțul, iar de când s-a pensionat de la COR foarte puțini mai știu despre ea. În 2007 ea a declarat pentru Gardianul: “Sunt vie, n-am de gând să mor! Este adevărat, de o vreme am vrut să mă retrag din viaţa publică. Sunt extrem de dezamăgită de tot ce se întîmplă în sportul românesc, de faptul că am uitat să ne cinstim valorile, şi nu vreau să dau prea multe amănunte.

Am unele probleme medicale pe care trebuie să mi le rezolv, pentru că viaţa de sportiv lasă urme. Rămân cu satisfacţia că sunt cea mai tânără campioană olimpică din istoria României, dar lumea a uitat acest lucru”, a spus atunci Mihaela Peneș.

Ultimii ani i-a împărțit între un cămin de bătrâni din București și o mănăstire din Bucovina

În ultimii 10 ani, viața atletei a fost împărțită între un cămin de bătrâni din București și o mănăstire din Bucovina. Mihaela Peneș va împlini 74 de ani pe 22 iulie, lună în care sunt programate să înceapă Jocurile Olimpice de la Tokyo, orașul în care a obținut performanța carierei cu peste jumătate de veac în urmă.

Mihaela Peneș

“Noi nu suntem «foşti» campioni. Titlul nu ni-l poate lua nimeni. Şi când o să ne ducem, pe cruce o să ne scrie «campion olimpic»”, Mihaela Peneș

  • 17 ani avea Mihaela Peneș când a câștigat titlul olimpic de la Tokyo
  • 3000 de lei e renta viageră pe care Mihaela Peneș o obține pentru performanțele din carieră

 

ADVERTISEMENT