100 ani de Romania

Mihaela Peneş, campioană olimpică la doar 17 ani! Cum a triumfat la JO de la Tokyo 1964

14.09.2018 | 22:00
Mihaela Penes campioana olimpica la doar 17 ani Cum a triumfat la JO de la Tokyo 1964
Mihaela Peneş campioană olimpică la doar 17 ani

Mihaela Peneş a devenit campioană olimpică la doar 17 ani şi a uimit întreaga lume cu performanţa ei. Se întâmpla la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, însă drumul spre medalia de aur nu a fost unul uşor, în condiţiile în care s-a calificat în finala olimpică a aruncării suliţiei pe ultima sută de metri.

Născută pe 22 iulie 1947, la Bucureşti, Mihaela Peneş a început să practice înotul încă de la cinci ani, iar primul antrenor a fost chiar mama viitoarei campioane olimpice de la Tokyo. “Mama mea, Ştefania, a fost în tinereţe o bună sportivă, campioană de gimnastică a României. Ea mi-a fost, aşadar, primul antrenor. N-a trecut prea multă vreme şi am învăţat să înot foarte bine. Am participat şi la câteva concursuri în compania mamei. După câţiva ani, mi-am făcut un prieten în persoana… atletismului”, a povestit Mihaela Peneş.

Mihaela Peneş, campioană olimpică la doar 17 ani

Până să ajungă campioană olimpică la doar 17 ani, Mihaela Peneş a reuşit o serie de victorii importante în întrecerile naţionale. În primăvara anului 1964, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice, o învingea pe Mariana Diaconescu, deţinătoarea recordului României la aruncarea suliţiei. Cu această performanţă, Mihaela Peneş a putut să intre în echipa României pentru JO de la Tokyo.

Pe 16 octombrie, pe stadionul “Olimpic” din Tokyo, în calificări, Mihaela Peneş se afla printre cele 16 sportive care îşi doreau să obţină un loc în finala olimpică de la aruncarea suliţei. La prima aruncare, sportiva din Bucureşti obţinuse 43 de metri. La a doua, Mihaela Peneş a depăşit pragul şi rezultatul a fost anulat. Calificarea în finală a obţinut-o la ultima aruncare, când a bifat 51,19 metri. În aceste condiţii, Mihaela Peneş ajungea în finală cu al şaselea rezultat. “Mihaela s-a concentrat mai mult, pătrunsă de momentul pe care-l trăia şi plină de hotărâre s-a dus la capătul pistei de elan. A strâns puternic manşonul suliţei şi a pornit în alergare. Restul, vă rog să ne iertaţi, nu l-am văzut… De atâta emoţie, am închis ochii!”, scriau Ilie Goga şi Romeo Vilara în cartea pe care au dedicat-o Olimpiadei de la Tokyo.

Finala olimpică a avut loc în după-amiaza zilei de 16 octombrie, iar Mihaela Peneş a ridicat ştacheta la 60,54 metri încă de la prima aruncare a suliţei. Chiar dacă nu era printre favorite, rezultatul româncei nu a mai fost depăşit de nicio sportivă în finală, iar atleta din Bucureşti câştiga medalia de aur la doar 17 ani.

Mihaela Peneş s-a retras prematur după argintul de la JO din 1968

După victoria de la Tokyo, Mihaela Peneş a câştigat medalia de aur la Universiada de la Budapesta din 1965 şi argintul la Campionatul Mondial din 1966, desfăşurat tot în capitala Ungariei, Următoarea mare provocare a venit la Jocurile Olimpice din 1968, disputate în Mexico City. În finală, Mihaela Peneş a aruncat suliţa la 59,92 metri din prima încercare, dar a fost depăşită de Angela Nemeth (Ungaria), care a obţinut 60,36 metri. La scurt timp după Olimpiada din 1968, sportiva a decis să se retragă din cauza unor probleme de sănătate. După ce s-a retras, Mihaela Peneş s-a dedicat antrenoratului. În ultimii ani, fosta mare sportivă a ales să trăiască la o mânăstire din Bucovina.

Mihaela Peneş campioană olimpică la doar 17 ani
Mihaela Peneş campioană olimpică la doar 17 ani