Life

Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani! Adrian Enache, amintiri emoționante: ”Îi cumpăram pateuri calde”

Adrian Enache își amintește de zilele de naștere ale Mihaelei Runceanu, când pleca împreună cu Miki K-pital să ia pateuri de la Piața Romană.
04.05.2023 | 09:00
Mihaela Runceanu ar fi implinit 68 de ani Adrian Enache amintiri emotionante Ii cumparam pateuri calde
Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Adrian Enache, de ziua Mihaelei Runceanu, ne povestește cum o serbau elevii pe ”Profa”, în fiecare an, pe 4 mai. Împreună cu Miki K-pital și cu Nicola, cunoscuții cântăreți deapănă amintiri legate de profesoara lor de canto. Pedagog, prietenă, sora mai mare sau mamă, Mihaela Runceanu a rămas în memoria elevilor ei și acest lucru nu va dispărea niciodată.

Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani! Adrian Enache povestește cum serbau ziua

Astăzi, 4 mai, Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. O mână criminală însă a pus capăt vieții ei și astfel s-a stins una dintre cele mai talentate cântărețe din România. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru FANATIK.RO, trei dintre elevii ei, Miki de la K-pital, Adrian Enache și Nicola își aduc aminte de ”Profa”.

ADVERTISEMENT

“‘Să fim copii pentru încă o zi, pe cai de lemn, iar să ne rotim’. Asta ne cântam unii altora. De ziua ei mă duceam cu Miki de la K-pital și îi cumpăram pateuri calde de la Piața Romană.

Ne uităm la video la concerte, la filme. Pe vremea aceea era mare lucru să ai video. În continuare eu cred că asta a fost mobilul crimei, jaful.  Degeaba zice mama ei că a fost ucisă pentru că ar fi fost mai talentată decât alții. Eu cred că mobilul crimei a fost doar jaful” declară, în exclusivitate pentru FANATIK.RO, Adrian Enache.

ADVERTISEMENT
Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Sursă foto: Facebook
Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Sursă foto: Facebook

“Profa era foarte iubită”

Adrian Enache își amintește cu bătea aproape zilnic drumul de la Galați la București numai să fie în clasa Mihaelei Runceanu. Mai mult o prietenă decât o profesoară, regretata cântăreață a avut mereu grijă de elevii ei, să nu le lipsească nimic.

Regretul lui Adrian Enache a fost și este că, în noaptea în care Mihaela Runceanu a fost asasinată, nu a rămas să doarmă la ea. Dar avea o teză de la care nu putea să lipsească a doua zi dimineață.

ADVERTISEMENT

“Eu eram unul dintre preferații ei, avea mereu grijă de mine să nu-mi lipsească nimic. Era foarte apropiată și de Roxana Popescu, Geanina Olaru, Miki de la K-pital și Silvia Dumitrescu.

De ziua ei fetele ii aduceau tort, bomboane, pentru că Profa era foarte iubită. Ne trimitea la toate festivalurile ca să căpătăm experiență. Când veneau elevii ei la concursuri se știa cine va lua premiile” își amintește Adrian Enache.

ADVERTISEMENT

“Îi mulțumesc din suflet pentru cea a făcut pentru mine”

În anul 1980 Mihaela Runceanu devine profesoară la Școala Populară de Artă din București. Astfel devine mentor pentru o mulțime de ‘voci’ de aur din România. Silvia Dumitrescu, Marina Florea, Carmen Trandafir, Mădălina Manole sunt doar unele dintre cântărețele care au făcut istorie în muzica noastră.

“Cel mai mare regret al meu este că nu am apucat să fac un duet cu ea. Sper că, de sus din Cer, să fie mândră de mine. Îi mulțumesc din suflet pentru cea a făcut pentru mine, nu o voi uita niciodată.

O pomenesc la podcast-ul meu, în concerte. De ea, Laura Stoica, Mălina Olinescu și Mădălina Manole mă leagă bucăți de viață” declară, în exclusivitate pentru FANATIK.RO, Adrian Enache.

“Mihaela Runceanu mi-a spus ‘La revedere, Mihaela’ și eu am plecat”

Miki de la K-pital își amintește cum s-a pregătit pentru examenul de la Școală Populară de Artă, atunci când Mihaela Runceanu a ales-o în clasa ei. Cu multe emoții și cu două piese complet nepotrivite pentru vârsta ei de atunci, Miki a reușit să o convingă pe Mihaela Runceanu că este foarte talentată.

“Am dat examen la Școala Populară de Artă din Lahovari, Mihaela Runceanu era profesoară acolo. Eu am împrumutat niște haine, bijuterii, ca să arăt bine la examen. Am pregătit două melodii, una cântată de Dan Spătaru și una de Angela Similea.

La examen era un juriu, la pian era domnul Ionel Tudor, care mi-a fost și profesor apoi. Mihaela Runceanu mi-a spus ‘La revedere, Mihaela’ și eu am plecat, crezând că o să ne mai vedem. A doua zi m-am dus să vad rezultatele și pe mine mă alesese Mihaela Runceanu” declară, în exclusivitate pentru FANATIK.RO,  Miki K-pital.

Miki K-pital la 16 ani. Sursă foto: Arhivă personală
Miki K-pital la 16 ani. Sursă foto: Arhivă personală

“Alergam prin parcul IOR în timp ce făceam vocalize sau cântam”

Mai mult decât o profesoară de canto, Mihaela Runceanu a fost că o mama pentru elevii ei. Dimineață plecau împreună în parc să își antreneze vocile, apoi luau micul dejun și plecau fiecare la liceu. Miki K-pital își aduce aminte de sufletul mare și bun al regretatei cântărețe.

“Pe lângă cursurile pe care le făcea cu toți elevii a ales câțiva, printre care și pe mine, și mergeam la garsoniera ei din Dristor. Dimineață, de câteva ori pe săptămână, înainte de liceu făceam vocalize sau alergam prin parcul IOR în timp ce cântam.

După asta ne întorceam la ea, ne dădea micul dejun și plecam la școală. Mihaela Runceanu era ca o mamă pentru noi, avea un suflet așa de bun” declară Miki K-pital în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

“Mereu îmi spunea ‘să nu cumva să vii fără premiu că nu știu ce-ți fac’”

O fire rebelă, Miki K-pital nu reușea să se ‘supună’ regulilor la începutul carierei, așa că Mihaela Runceanu o chema pe mama ei la școală. De fiecare dată când aveau filmare la TVR, Miki nu respecta ce i se spunea motiv pentru care regretata cântăreața îi transmitea direct mamei lui Miki toate detaliile filmărilor.

“Când mă trimitea la festivaluri mereu îmi spunea ‘să nu cumva să vii fără premiu că nu știu ce-ți fac’. Și bineînțeles că veneam cu premii, n-aveam încotro. O chema pe mama la școală pentru că eram cam aiurită și nu prea făceam ce-mi spunea. Când aveam filmări la TVR îmi spunea să nu ne îmbrăcăm în roșu, de exemplu, și eu fix invers făceam.

Când am fost la examen mi-am ales două piese nepotrivite pentru 15 ani, cât aveam atunci. Așa că Mihaela Runceanu îmi dădea piese potrivite cu vârsta mea. Îmi aduc aminte că mi-a dat Loredana, ‘O inimă de 16 ani’, și mi-a spus să nu mai cânt bazaconii” își amintește Miki K-pital.

“N-a vrut să mă ia nimeni în afară de Mihaela Runceanu”

Nicola, celebra cântăreață, a fost și ea una din elevele Mihaelei Runceanu. Nicola își amintește că era atât de timidă, încât nu putea cânta de față cu nimeni. În afară de Ionel Tudor, iar cu Mihaela Runceanu făcea numai vocalize. Recunoaște că niciun profesor nu a vrut să o ia în clasă în afară de regretata cântăreață. La un moment dat însă, Mihaela Runceanu i-a spus Nicolei niște lucruri care, în timp, s-au adeverit.

Nicola pe când era eleva Mihaelei Runceanu. Sursă foto: Arhivă personală
Nicola pe când era eleva Mihaelei Runceanu. Sursă foto: Arhivă personală

“Eu, când m-am dus la Școala Populară de Artă, eram foarte emotivă. Țin minte că eram îmbrăcată într-o rochiță albă și am cântat o baladă tristă. Din toți profesorii care erau acolo, n-a vrut să mă ia nimeni. În afară de Mihaela Runceanu. Ea a zis ‘hai mă, că o iau eu’. Cred că de milă m-a luat (râde, n. red.). Așa am intrat în clasa ei.

În copilărie aveam curaj să cânt oriunde, mai mare însă doar în fața lui Ionel Tudor puteam. Așa că, de față cu Mihaela Runceanu făceam numai vocalize.

Nu m-a lăsat să cânt singură, m-a băgat într-un grup, ‘Forte’ se numea. Țin minte că într-o zi mi-a spus că eu sunt în stare să fiu propriul meu regizor. Că voi lua, peste ani, decizii pentru mine. Cum ar fi să îmi aranjez filmările singură, să gândesc pentru mine” declară Nicola, în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT