100 ani de Romania

Mihai Covaliu, primul român campion olimpic la sabie! Surpriza de la JO din 2000

01.11.2018 | 22:00
Mihai Covaliu primul roman campion olimpic la sabie Surpriza de la JO din 2000
Mihai Covaliu, primul român campion olimpic la sabie

Mihai Covaliu a fost primul român campion olimpic la sabie din istorie. La Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, braşoveanul reuşea să producă marea surpriză şi să câştige medalia de aur, devenind numărul 1 în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

Născut pe 5 noiembrie 1977, la Braşov, Mihai Covaliu a început să practice fotbalul la şapte ani. Doi ani mai târziu a trecut la scrimă, după ce a asistat la o prezentare făcută de antrenorii de la CS Tractorul Braşov. “Antrenorii care au venit să ne explice despre scrimă, m-au convins că acest sport, în care lupta cu săbiile este punctul culminant, este un sport cavaleresc, un sport curat şi de atunci, de la vârsta de nouă ani, am început să merg pe acest drum. Sunt foarte bucuros că am ajuns chiar în vârf”, avea să povestească peste ani Mihai Covaliu.

Mihai Covaliu, primul român campion olimpic la sabie în 2000

Primul mare succes a venit la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, la doi ani de când se transferase la CS Dinamo Bucureşti. După victorii cu Norbert Jaskot (Polonia) şi Dmitri Lapkes (Belarus), Mihai Covaliu a produs marea surpriză în sferturile de finală, unde l-a învins pe Damien Touya (Franţa), marele favorit la câştigarea medaliei de aur. În semifinale, braşoveanul a trecut de Wiradech Kothny (Germania) şi a obţinut titlul olimpic după ce l-a învins, în finală, pe Mathieu Gourdain (Franţa). Reuşita l-a propulsat pe primul loc în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

După succesul de la Sydney, Mihai Covaliu a mai obţinut câte un titlu mondial şi unul european. Primul la proba individuală, la Leipzig (2005), şi al doilea cu echipa, la Izmir (2006). Doi ani mai târziu, sportivul dinamovist a câştigat a doua medalie olimpică, la JO de la Beijing, unde s-a clasat pe locul trei şi a obţinut bronzul. Un an mai târziu s-a retras din activitate şi s-a dedicat antrenoratului. În 2013 a fost ales preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, iar din 2016 este şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Mihai Covaliu, primul român campion olimpic la sabie. Succesul obţinut pe planşa de la Sydney
Mihai Covaliu, primul român campion olimpic la sabie. Succesul obţinut pe planşa de la Sydney