News

Mihai Gâdea și Antena 3, obligați să-i plătească daune de 10.000 de lei lui Laszlo Tokes

Laszlo Tokes a câștigat procesul împotriva lui Mihai Gâdea și a postului Antena 3, după ce în 2014 a fost numit ”spion al Ungariei”. Astfel, Gâdea și Antena 3 sunt obligați să-i plătească daune de 10.000 de lei.
02.12.2021 | 16:22
Mihai Gadea si Antena 3 obligati sai plateasca daune de 10000 de lei lui Laszlo Tokes
lui Laszlo Tokes Laszlo Tokes a câștigat procesul împotriva lui Mihai Gâdea și a postului Antena 3. Sursă foto: Antena 3, hepta, montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihai Gâdea și Antena 3 trebuie să-i plătească în solidar 10.000 de lei lui Laszlo Tokes cu titlu de daune morale pentru că în urmă cu 7 ani, în emisiunea ”Sinteza Zilei” s-a afirmat despre acesta că este agent de spionaj al Ungariei.

Curtea de Apel București a mai decis, săptămâna trecută, ca Filip Teodorescu, fost locțiitor al serviciului de contraspionaj al Securității trebuie să-i plătească, de asemenea, pastorului Tokes 15.000 de lei. Teodorescu, Gâdea și Antena 3 vor achita și cheltuielile de judecată în valoare de 2.819 lei.

ADVERTISEMENT

Ioan Talpeș, fost director al Serviciului de Informații Externe a fost și el chemat în judectă, însă instanța a decis că acesta nu a făcut afirmații care să-l lezeze pe reclamant. Decizia Curții de Apel nu este definitivă.

Laszlo Tokes a câștigat procesul împotriva lui Mihai Gâdea și a postului Antena 3

Filip Teodorescu și Ioan Talpeș au fost prezenți, în 2014, în platoul emisiunii moderate de Mihai Gâdea, acolo unde s-a avansat teza conform căreia Laszlo Tokes a fost agent plătit al serviciilor secrete maghiare. Invitații au încercat să dovedească acest lucru printr-o adeverință scrisă de fostul pastor în anul 1989 prin care acesta atesta primirea sumei de 20.000 de lei din Ungaria.

ADVERTISEMENT

La Curtea de Apel București, vocatul lui Laszlo Tokes a cerut audierea a doi martori din Ungaria, care au confirmat că donațiile respective au fost făcute cu scopul exclusiv de a ajuta familia pastorului, care nu mai avea venituri în acel moment.

Laszlo Tokes i-a dat în judecată pe Mihai Gâdea, Filip Teodorescu și Mihai Talepș în 2014 iar pe 25.06.2016, Tribunalul București i-a respins cererea fostului pastor, obligându-l pe acesta și la cheltuieli de judecată în valoare de 800 de lei. Tokes a făcut apel iar pe 06.12.2019, Curtea de Apel București i-a dat dreptate parțial, urmând ca pârâții să-i plătească acestuia daune morale în valoare de 1 leu.

ADVERTISEMENT

Mihai Gâdea și Antena 3, obligați să plătească daune de 10.000 de lei

Tokes și Talpeș au cerut însă ca procesul să se rejudece, iar cererea lor a fost admisă, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel București și s-a finalizat vineri, 26.11.2021.

„Privind în ansamblu trecutul şi alte două procese în care s-au pronunţat hotărâri în ultima vreme, pot spune că întreaga mea viaţă s-a petrecut în confruntarea cu puterea din România, fiind această putere comunistă şi postcomunistă. Primul caz a fost în 1975, când eram capelan la Braşov şi am fost învinovăţit că aş fi naţionalist-şovinist, iredentist, mistico-religios şi aşa mai departe. Aceste învinuiri m-au urmărit tot timpul vieţii mele şi după 1989”, a declarat Laszlo Tokes, citat de Agerpress.

ADVERTISEMENT

”Acest dosar durează de şapte ani. Sunt convins că trebuie să luptăm pentru dreptate, nu numai pentru libertate. (…) Sper ca la următoare instanţă, Curtea de Apel Bucureşti va aduce o hotărâre pozitivă şi se va face dreptate”, a mai spus Tokes înainte de rejudecarea dosarului său.

„În anul 2014, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, în care moderatorul este binecunoscutul Mihai Gâdea, s-a afirmat mincinos despre Laszlo Tokes că este trădător de ţară şi spion al Ungariei, dovedit cu acte în regulă, existând şi dosare. Am sesizat Tribunalul Bucureşti, cerând tragerea lor la răspundere, fiind vorba despre răspundere civilă delictuală.

L-au defăimat pe domnul Laszlo Tokes, despre care se spune şi se ştie că a fost scânteia Revoluţiei de la Timişoara, datorită faptului că timişorenii, indiferent de naţionalitate, au sărit în apărarea lui Laszlo Tokes”, a declarat Elod Kinsces, avocatul lui Lazsolo Tokes, conform hotnews.

 

ADVERTISEMENT
Tags: