100 ani de Romania

Mihai Leu, campion mondial la semimijlocie în 1997! Nimeni nu a reuşit să-l învingă la profesionişti

30.11.2018 | 19:00
Mihai Leu campion mondial la semimijlocie in 1997 Nimeni nu a reusit sal invinga la profesionisti
Mihai Leu, campion mondial la semimijlocie în 1997

Mihai Leu a devenit campion mondial la categoria semimijlocie în 1997. Performanţa hunedoreanului i-a făcut pe mulţi români să privească cu atenţie rezultatele din boxul profesionist, în speranţa că pugilistul va obţine noi şi noi victorii.

Născut pe 13 februarie 1968, la Hunedoara, Mihai Leu a început să practice de mic diferite sporturi, printre care s-au numărat tenisul sau înotul. Chiar dacă provenea dintr-o familie înstărită, tatăl viitorului campion mondial fiind fost campion naţional la raluri şi conducea un restaurant în Hunedoara, s-a îndreptat la nouă ani spre box.

Mihai Leu, campion mondial la semimijlocie în 1997

În timpul liceului, Mihai Leu a fost ochit de conducătorii lui CS Dinamo, care l-au adus în Bucureşti. Timp de patru ani, între 1983 şi 1986, pugilistul a câştigat patru titluri naţionale la juniori, înainte să se transfere la Steaua Bucureşti. În 1987, la 19 ani, câştiga medalia de aur la Campionatele Mondiale de box pentru juniori de la Havana. Câteva luni mai târziu, după ce a participat la Balcaniada din Grecia, Mihai Leu a decis să nu se mai întoarcă în ţară. După o adevărată aventură, pugilistul a ajuns în Germania de Vest, iar în 1989 a primit cetăţenia germană.

În 1991, Mihai Leu a făcut pasul spre profesionişti, iar în prima luptă l-a învins pe cehoslovacul Gejza Stipak la puncte. Victoriile s-au adunat în contul românului, astfel că pe 22 februarie 1997 s-a luptat cu panamezul Santiago Samaniego pentru centura mondială WBO la categoria supermijlocie. În repriza a treia a meciului, Mihai Leu a suferit o ruptură de tendon la braţul stâng. A strâns din dinţi şi şi-a învins adversarul la capătul a 12 reprize. Hunedoreanul devenea campion mondial. Şapte luni mai târziu şi-a apărat cu succes centura în faţa irlandezului Michael Carruth. La scurt timp după această victorie, a 28-a din tot atâtea meciuri, Mihai Leu şi-a anunţat retragerea, devenind al doilea pugilist european care îşi încheie cariera fără să cunoască înfrângerea. În 1998, fostul campion mondial a început să participe la raliuri, iar cinci ani mai târziu a câştigat titlul naţional. Momentul de cumpănă în viaţa lui Mihai Leu a venit în 2014, când a fost diagnosticat cu cancer. După mai multe operaţii şi tratamente, fostul pugilist a câştigat cea mai importantă luptă din viaţa acestuia.

Mihai Leu, campion mondial la semimijlocie în 1997. Şase ani mai târziu câştiga titlul naţional la raliuri
Mihai Leu, campion mondial la semimijlocie în 1997. Şase ani mai târziu câştiga titlul naţional la raliuri