News

Ce avere are Mihai Marin, edilul din Beleți-Negrești, unde primăria, arhiva și contabilitatea s-au făcut scrum. Bărbatul a fugit de acasă imediat după incendiu

Primarul comunei Beleți-Negrești, din Argeș, Mihai Marin, s-a făcut nevăzut în urmă cu câteva zile, după ce clădirea instituției pe care o conduce a ars în totalitate.
15.12.2021 | 14:08
Ce avere are Mihai Marin edilul din BeletiNegresti unde primaria arhiva si contabilitatea sau facut scrum Barbatul a fugit de acasa imediat dupa incendiu
Primarul comunei Beleți-Negrești a fugit de acasă după ce primăria a luat foc. Sursaa foto: ziarulargesul.ro, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un caz bizar a făcut înconjurul presei în ultimele zile, iar aventura pare să fie încă departe de a se fi terminat. Ba chiar e posibil ca abia acum să înceapă adevăratul greu pentru edilul care a încercat să se facă nevăzut după ce primăria i-a luat foc și s-a făcut scrum.

Vorbim despre Mihai Marin, primarul comunei Beleți-Negrești, din județul Argeș. Aparent un om obișnuit, este foarte posibil ca edilul să aibă ceva de ascuns, având în vedere ”aventurile” în care s-a avântat odată ce primăria a ars. Despre legătura sa cu acest incident nefericit vor afla mai multe anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Instituția din Beleți-Negrești a ars în noaptea de 12 spre 13 decembrie, iar pompierii au fost alertați în jurul orei 03:00, de către un localnic ce stă vizavi de primărie. Și Mihai Marin a fost anunțat de incendiu și a afirmat că se va deplasa de urgență la fața locului, însă nu a mai ajuns la primărie, ci s-a făcut nevăzut cu mașina instituției.

Pompierilor nu le-a luat prea mult să își dea seama că focul ar fi fost pus intenționat, deoarece au ars de fapt două clădiri separate, iar în jurul acestora au fost găsite și urme de motorină. Mai grav este că una dintre clădirile incendiate găzduia arhiva și contabilitatea primăriei, iar toate documentele din interior s-au făcut scrum.

ADVERTISEMENT

Primarul a fost dat dispărut de către familie imediat după ce acesta s-a făcut nevăzut. A fost descoperit la Târgu Jiu, unde a fost implicat într-un accident rutier. Ajuns la spital, a primit îngrijiri medicale, dar a fugit din unitatea medicală și a dispărut din nou. A fost regăsit marți noapte în apele râului Argeș, în apropierea mall-ului din Pitești. Era îmbrăcat sumar și suferea de hipotermie, însă acum este în afara oricărui pericol, iar oamenii legii așteaptă acordul medicilor pentru a-l putea ancheta. Din primele informații, Mihai Marin ar fi încercat să se sinucidă în apă.

Singurul primar Pro România din județul Argeș a venit să facă ordine

Mihai Marin a candidat de trei ori la Primăria Beleți-Negrești, iar în 2020 a reușit să-l învingă pe Dorin Cătănea, care a condus comuna timp de 16 ani. Este singurul edil Pro România din județul Argeș, iar cei de la ziarulargeșul.ro, care l-au vizitat la doar două zile după ce și-a preluat noile atribuții, l-au găsit deja implicat în situația administrativă a primăriei, unde a descoperit mai multe probleme.

ADVERTISEMENT

”Există nereguli de fond funciar, sunt suspiciuni legate de lucrările făcute la Căminul Cultural Negrești, de pietruirea drumurilor comunale, de lucrările de la islazul comunal și multe alte lucruri. Este clar că trebuie comandat un astfel de audit după atâția ani în care fostul primar a condus comuna fără a da explicații cuiva. Trebuie să știm de unde plecăm, să nu ne trezim cu surprize pe parcurs”, spunea edilul în urmă cu un an și jumătate, când a preluat mandatul.

Conform primarului, comuna este una destul de săracă, subdezvoltată, fără asfalt pe drumuri, fără gaze naturale și fără apă și canalizare pentru majoritatea celor 1.900 de locuitori ai comunei. În plus, nu s-au făcut investiții nici cu fonduri europene și nici cu cele guvernamentale. Mihai Marin anunța că va verifica și ce fel de muncă în folosul comunității au prestat cele 53 de persoane care primeau venit minim garantat, deoarece primăria nu avea nici măcar o roabă în inventar.

ADVERTISEMENT

Ce avere are Mihai Marin

Edilul din Beleți-Negrești nu iese în evidență în mare fel, cel puțin consultând declarația de avere pe care o are încărcată chiar pe site-ul primăriei. Majoritatea bunurilor deținute sunt moștenite și nu cumpărate.

Cel mai bine stă primarul la capitolul terenuri, având șase astfel de proprietăți. Pe primele le-a moștenit în 1998, fiind vorba despre un teren în intravilan de 850 de metri pătrați și unul forestier de 10.000 de metri pătrați. A mai cumpărat trei terenuri în 2007, unul intravilan de 600 mp, unul agricol de 800 mp și unul extravilan de 400 de metri pătrați. În 2008 a mai moștenit un teren în comuna Călinești, un spațiu intravilan de 2.100 mp.

Are patru case de locuit, dintre care trei sunt moștenite. Una singură este cumpărată și este marcată ca anexă, având o suprafață de 32 de metri pătrați. Celelalte au suprafețe de 47, 64 și 88 de metri pătrați,

În ceea ce privește mașinile personale, Mihai Marin are o Dacia Logan din 2010, pe care a cumpărat-o din bani proprii.

Nu are conturi în bancă și nici datorii la astfel de instituții. Iar în ceea ce privește salariul, Acesta scrie că a realizat un venit anual de 10.718 lei în calitate de primar, ceea ce s-ar traduce într-un salariu lunar de… 893 de lei. Asta cu toate că edilul dinaintea sa, Dorin Cătănea, câștiga 7.600 de lei brut lunar, sau 4.446 lei net, în fiecare lună.

mihai marin declaratie 1
Extras din declarația de avere a edilului Mihai Marin.

Tot Mihai Marin apare un rând mai jos, realizând venituri din meseria de agent de securitate la firma SSG Select Solutions SRL, de unde încasează 12.963 de lei anual, sau 1.080 lei în fiecare lună.

Primarul mai realizează venituri și de la Consiliul Local, 3.560 de lei anual. În ceea ce privește aceste venituri din alte surse, în dreptul soției, este trecută Elena Amalia Filofteia Marin, care ia bursă de student de la Universitatea din Pitești, 5.220 de lei anual. La ”copii”, apare Ovidiu Gabriel Marin, care încasează o alocație anuală de 2.046 de lei.

mihai marin declaratie 1
Extras din declarația de avere a edilului Mihai Marin.

Consultând, însă, declarația de avere de când încă era consilier local, aflăm că, de fapt, Elena Amalia Filofteia este fiica primarului și nu soția. Consoarta acestuia este, de fapt, Mihaela Marin, care în urmă cu un an și jumătate era ospătar și avea un venit de 1.500 de lei lunar. La momentul respectiv, actualul primar avea un salariu de 4.950 de lei în calitate de consilier local. Așadar, deducem că venitul în calitate de primar este unul lunar și nu anual, cu siguranță în formă brută. Netul rămâne la 6.269 de lei.

Astfel, înțelegem că primarul este un om ușor înstărit prin prisma terenurilor și caselor pe care le are, majoritatea dobândite însă prin moșteniri. Nu s-a încurcat cu băncile, nici pentru depozite și nici pentru credite. Ar mai putea lucra la completarea corectă a declarației de avere, însă momentan va avea alte probleme de rezolvat, având în vedere că urmează a fi chestionat cu privire la ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile la primăria pe care o conduce.

Având în vedere ce spunea primarul în urmă cu un an, însă, rămâne de văzut cine a încercat, de fapt, să șteargă urmele unei administrații defectuoase în comuna Beleți-Negrești. Primarul actual părea implicat în descurcarea problemelor din localitatea pe care o conducea, însă este bizar că tocmai el a fugit după incendiu.

ADVERTISEMENT
Tags: