Fotbal intern

Mihai Neșu, la 38 de ani. Triplul campion al României devenit exemplu de credință și speranță

19.02.2021 | 11:28
Mihai Nesu la 38 de ani Triplul campion al Romaniei devenit exemplu de credinta si speranta
Mihai Neșu, la 38 de ani. Triplul campion al României devenit exemplu de credință și speranță
ADVERTISEMENT

Povestea lui Mihai Neșu avea toate premisele să fie una dintre cele mai frumoase din istoria fotbalului românesc. Viața sa a luat, însă, o turnură cu totul neașteptată. Astăzi, fostul fotbalist împlinește 38 de ani.

Incursiunea prin fotbal și-a început-o la Steaua și tot acolo a atins și cele mai mari performanțe fotbalistice. S-a transferat la Utrecht în 2008, iar după doar trei ani, a trebuit să pună punct carierei în mod prematur.

ADVERTISEMENT

Viața de fotbalist i s-a terminat brusc, dramatic, fără ca nimeni să se aștepte la așa ceva. I-a început, însă, la fel de imprevizibil,  viața de exemplu, de model și de inspirație pentru orice tânăr aflat în căutare de sine și de sens.

Mihai Neșu, la 38 de ani. Trei titluri de campion al primei ligi din România

Blond, cu un fizic ce îl făcea să pară firav și cu o privire blândă, de copil, își făcea debutul în 2001 la Steaua București. Avea să rămână jucătorul roș-albaștrilor până în 2008. Suficient cât să își poată trece în palmares trei titluri de campion al Ligii 1 și o Supercupă a României.

ADVERTISEMENT

Tot în timpul experienței la Steaua / FCSB, Neșu a reușit să pună umărul la cea mai mare performanță din istoria recentă a clubului și a fotbalului din România. În 2006, cu el în echipă, roș-albaștrii ajungeau până în semifinalele Cupei UEFA, de unde erau dramatic eliminați de Middlesbrough.

În 2008 mergea să joace în afara țării, la Utrecht, urmând traseul România – Olanda pe care l-a avut și bunul său coleg și prieten, George Ogăraru. După trei ani în care a reușit să adune mai multe meciuri jucate pentru olandezi decât apariții în tricoul echipei care l-a format, Neșu suferea un accident oribil la un antrenament și trebuia să își încheie prematur cariera.

ADVERTISEMENT

O carieră deloc sărăcăcioasă, cu patru trofee și apariții în fazele superioare ale cupelor europene. Mihai Neșu a impresionat mereu și prin modul său serios de a trata fotbalul, dar a și surprins grație fizicului ieșit din comun. Era un tip ce părea firav, însă pe care adversarii îl descriau ca pe o adevărată stâncă.

  • 97 de meciuri și 4 trofee a adunat Mihai Neșu de-a lungul carierei la Steaua / FCSB;
  • 104 apariții a strâns în tricoul lui Utrecht;
  • De 8 ori a jucat pentru naționala României.
ADVERTISEMENT

Drama din 2011 și culmile disperării

Iar calitatea sa de a fi tare ca piatra îl făcuse să fie un fundaș stânga extrem de apreciat de antrenori și de colegi. Evolua constant, sigur și se impusese ca titular cert la una dintre echipele importante din Olanda. În mai 2011, însă, s-a accidentat la un antrenament, iar lovitura pe care a suferit-o nu i-a curmat doar cariera, ci și viața de om obișnuit.

N-a mai putut să meargă, să mănânce, să vorbească normal. Pentru ani buni. Așa cum chiar el mărturisea, totul a picat asupra lui ca un blestem, iar aripile i s-au frânt. La început, a fost teribil. Neșu a avut nopți în care s-a gândit să termine cu totul și să pună capăt suferinței.

„Mă suna seara și îmi spunea: „Mă, George, nu cred că o să ne mai auzim!””, povestea George Ogăraru într-un interviu acordat gsp.ro, despre cea mai dificilă perioadă traversată de Neșu după accidentare.

„Pur și simplu, simțea fizic că nu mai poate trăi. Avea tensiunea foarte scăzută, dar a trecut peste. S-a îngrășat foarte mult, avea escare de la atâta stat. Apoi, și-a găsit un regim alimentar, a mers în America în căutări, a încercat să se vindece acolo. Toți oamenii care îl sunau și-i spuneau că o să-l facă bine…A trecut prin niște stări incredibile”, mai spunea fostul coleg al lui Neșu de la Steaua.

  • 10 mai 2011 este data în care Mihai Neșu a suferit accidentarea care i-a încheiat cariera;
  • 28 de ani era vârsta sa la acea vreme;

L-a descoperit pe Dumnezeu și și-a dedicat viața celor aflați în suferință

Tot George Ogăraru povestește și ce l-a ajutat pe Neșu să își găsească un nou sens în viață și să reușească să zâmbească din nou. Deși s-a confruntat cu o mulțime de alte lovituri, pierzându-și ambii părinți și fiind părăsit și de alte persoane apropiate, Neșu a reușit să continue să lupte și să nu cedeze în fața cruzimii cu care l-a tratat viața.

„Până la urmă, și-a găsit liniștea, s-a botezat ortodox, s-a apropiat de Dumnezeu și toate lucrurile au înflorit. Și fundația, și prietenii… sunt alături de el. Și-a găsit rostul. Fundația lui ajută 130 de copii cu probleme ca ale lui sau mai grave. Și-a asumat și problemele altora, nu doar pe ale lui, și asta mi se pare incredibil. Asta mă motivează în fiecare zi să mă implic în ceva în care să pot influența oamenii așa cum îi influențează Mihai”, a mai spus Ogăraru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by George Ogararu (@george_ogararu)

Descoperirea lui Dumnezeu a fost motivul pentru care Mihai Neșu s-a născut, practic, a doua oară. Iar lucrurile încep să meargă tot mai bine pentru cel care deține o fundație caritabilă ce ajută copii din toată România. Iar noua sa viziune asupra vieții l-a ajutat să evolueze foarte mult și din punct de vedere fizic. A slăbit și, recent, a reușit să mănânce fără ajutor!

„Sunt bine, nu pot să mă plâng de nimic. Am un program zilnic de vreo patru ani care este foarte puțin modificabil. Mișc ambele mâini, dar nu mă pot ajuta de ele 100%. Mâna dreaptă este mai puternică și cu ea pot să beau apă cu o cană adaptată, dar nu mai mult de 100 grame. Mâna stângă e mai bine ca înainte, dar încă mai lucrăm. Nu am de ce să nu fiu mulțumit de starea mea de sănătate”,  spunea Mihai Neșu la mijlocul lunii ianuarie.

  • După accidentarea din 2011, Mihai Neșu și-a pierdut și ambii părinți;
  • 130 de copii sunt ajutați de Mihai Neșu Foundation.
ADVERTISEMENT