News

Mihai Șora a revenit pe Facebook, după 3 luni în care s-ar fi îmbolnăvit de Covid-19. Mesajul filosofului

18.06.2020 | 23:32
Mihai Sora a revenit pe Facebook dupa 3 luni in care sar fi imbolnavit de Covid19 Mesajul filosofului
ADVERTISEMENT

Scriitorul și filosoful Mihai Șora a postat pe Facebook primul său mesaj după 3 luni de pauză, în care nimeni nu a știut nimic referitor la starea lui de sănătate.

Luiza Șora, soția lui Mihai Șora, a publicat un mesaj în 24 martie, prin care a lăsat să se înțeleagă că, alături de soțul ei de 103 ani, s-ar fi infectat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Pozitivi, amândoi. Și doar Dumnezeu, în mare mila Sa”, a scris Luiza Șora pe Facebook în urmă cu aproape trei luni

Mihai Șora s-a întors pe Facebook după 3 luni de absență

După o pauză de aproape 90 de zile, pagina oficială de Facebook a lui Mihai Șora a „găzduit” un nou mesaj care a devenit viral. Postarea a strâns peste 500 de distribuiri, 8.000 de like-uri și peste 1000 de comentarii în doar câteva ore.

ADVERTISEMENT

Interesant, filosoful a scris despre discursul fostului premier britanic Winston Churchill sau despre Charles de Gaulle, însă nu a menționat dacă a fost, sau nu, infectat cu noul coronavirus.

Iar, la un moment dat, s-a auzit: „LIBRE“.

Era într-o zi de marți, după știrile de la ora 18. BBC anunțase deja, pentru seara aceea, discursul lui Churchill, încât toată echipa tehnică din studio era concentrată pe intervenția acestuia. Deloc surprinzător, așadar, că nimănui nu i-a trecut prin minte atunci, în apăsătoarea atmosferă de la Londra, să înregistreze și Apelul unui general de brigadă francez, adresat poporului său. Nu era decât un necunoscut în uniformă; sobru, căci vremurile nu te încurajau să fii vesel, un om care, pe culoarele instituției britanice, atrăgea atenția doar prin accentul puternic și cei aproape doi metri: înălțime neobișnuită chiar și printre militari, o carcasă care făcea ca gesturile să pară mai ferme, pasul mai apăsat, bustul rigid precum un soclu unde trona, invariabil, același chip deprins să-și stăpânească perfect orice emoție.

ADVERTISEMENT

Ar fi putut foarte bine să rămână în țara lui, ascultând (și executând) ordinele Mareșalului Pétain (ba chiar să urce încă o treaptă sau două din poziția de subsecretar de stat). În fond, Mareșalul era marele erou al primului război, ofițerul care – pe bună dreptate – își câștigase respectul printre civili și soldați. Ar fi putut, desigur, să stea cuviincios într-un birou la Vichy, sprijinindu-l pe Mareșal în dorința de pace și cruțare a unor vieți omenești; ca un bun soldat, ar fi putut să-l salute, la rându-i, pe Hitler, să frecventeze vârfurile din Wehrmacht: soldă, casă, masă, întâlniri oficiale, Armistițiu, saloane… Ori să se gândească, întâi de toate, la ai săi – la familia cu cei trei copii, unde soarta îl lovise deja: Anne, fetița născută cu trisomie, avea, la cei doisprezece ani ai săi, mai mult ca oricând, nevoia unui tată.

Ar fi putut…

Apelul Generalului Charles de Gaulle este actul fondator al ideii înseși de onoare pentru francezi, într-o vreme întunecată; punctul inaugural, când rezistența devine Rezistența. Pe o coală de hârtie, un soldat patriot a așternut câteva rânduri; sunt multe tăieturi, reveniri, reformulări, căci fiecare cuvânt contează, fiecare propoziție are o greutate covârșitoare, de care el singur, în clipa aceea, printre străini, despărțit de familie și de țară, este conștient. Rândurile atent cântărite le va citi în direct peste câteva ore, la BBC, în seara zilei de 18 iunie 1940. N-au fost mulți cei care l-au auzit atunci, în acea seară; neînregistrat, Apelul nu a putut fi preluat ulterior. Dar textul a circulat în presa clandestină franceză, iar de Gaulle l-a recitit și înregistrat câteva zile mai târziu, în același studio de la BBC. Vocea lui de Gaulle avea să devină, în lunile următoare, cea mai cunoscută și așteptată voce radiofonică printre rezistenții de pe teritoriul francez.

ADVERTISEMENT

Bine v-am regăsit, dragi prieteni! Să ne întoarcem la lucrurile esențiale. Mi-ați lipsit. Mihai Șora, 18 iunie 2020”, a scris filosoful.

ADVERTISEMENT