Fotbal intern

Portretul lui Mihai Teja, noul tehnician de la FCSB. Antrenor sau „yes man”? Cum se va descurca în relația cu Gigi Becali

26.12.2018 | 23:32
Portretul lui Mihai Teja noul tehnician de la FCSB Antrenor sau yes man Cum se va descurca in relatia cu Gigi Becali

Mihai Teja este noul antrenor al celor de la FCSB. Fostul tehnician al celor de la Gaz Metan Mediaș a fost prima soluție gândită de Gigi Becali, după cum a dezvăluit FANATIK, imediat după demiterea lui Dică în urma înfrângerii cu CFR Cluj. Gigi Becali a analizat și varianta Dan Alexa, dar s-a decis să apeleze la serviciile lui Teja. FANATIK a informat pas cu pas tot ce s-a întâmplat de la demisia lui Dică la anunțul numirii lui Mihai Teja la FCSB. Rămâne curiozitatea despre cum se va descurca noul antrenor al FCSB în relația cu patronul roș-albaștrilor. FANATIK a stat de vorbă cu mai mulți foști colaboratori ai lui Teja, pentru a înțelege felul în care ar putea  decurge cooperarea dintre tehnician și Gigi Becali. Adică întrebarea pe care și-o pune oricine: și-a luat Gigi Becali antrenor sau un nou yes-man?

  • 3 ani a fost Mihai Teja antrenor secund la FCSB, între anii 2007 și 2010

Chiar dacă este un antrenor tânăr, de numai 40 de ani, Mihai Teja are o experiență destul de vastă în fotbal. Până să ajungă la FCSB din postura de antrenor principal, Teja a mai avut mai multe mandate la roș-albaștri, în calitate de antrenor secund. Teja i-a ajutat, pe rând, pe Gică Hagi, Cristiano Bergodi, Marius Lăcătuș, Dorinel Munteanu și Mihai Stoichiță. A fost în cele din urmă îndepărtat de la club de Victor Pițurcă, în vara lui 2010.

„Teja e foarte serios, știe, simte jocul. Trebuie să-l ajute și Dumnezeu ca să se înțeleagă bine cu Becali”

FANATIK a vorbit cu actualul director tehnic al FRF, Mihai Stoichiță. Fost antrenor la Steaua în două mandate în perioada lui Gigi Becali, Stoichiță l-a avut ca secund pe Teja în perioada septembrie 2009 – iunie 2010. „Lippi” îi face o descriere noului antrenor FCSB din care am deduce că va putea lucra fără probleme cu Gigi Becali.

„Teja e foarte serios, știe, simte jocul. Pentru el cel mai important lucru este posesia. La acest aspect lucrează cel mai mult. E și un băiat educat și foarte respectat de cei cu care muncește. Se va înțelege foarte bine cu Gigi Becali, pentru că au mai lucrat împreună, chiar dacă nu din această postură. Dar până la urmă trebuie să-l ajute și Dumnezeu să aibă rezultate, pentru că astea contează în primul rând”, a spus Mihai Stoichiță despre trecerea lui Mihai Teja la FCSB.

Mihai Teja a fost secund la FCSB între 2007 și 2010

Rednic, despre numirea lui Teja la FCSB: „Doar rezultatele îl vor ajuta, nu Becali”

Mihai Teja a început cariera la copii și juniori și a ajuns pentru prima oară pe banca unei echipe de seniori în sezonul 2006/2007. Atunci tânărul tehnician era secundul lui Mircea Rednic pe banca lui Dinamo, la ultimul titlu câștigat de „câinii roșii”. De asemenea, cei doi au mai colaborat la Petrolul Ploiești, Vaslui, Khazar Lankaran (Azerbaidjan) și Standard Liege (Belgia)

Întors între timp la Dinamo, Rednic a avut numai cuvinte mari la adresa lui Teja, dar crede că doar rezultatele vor decide cum va decurge relația cu patronul FCSB: „Depinde acum care va fi relația lui cu Gigi Becali. El a mai avut o experiență, la Dinamo, nu e ușor să lucrezi la un club mare. Nu e ca la Mediaș, unde nu era așa mare presiune. Oricum, e clar, pe el doar rezultatele or să îl ajute”, a declarat Mircea Rednic pentru FANATIK.

  • 21 de ani avea Teja când a început să antreneze, la o grupă de juniori a lui Dinamo

Mihai Teja, lăudat și de cel care l-a dat afară de la Dinamo! „Dacă a semnat cu Gigi, se va descurca, nu?”

După mai mulți ani în care a fost antrenor secund, Mihai Teja a primit o șansă ca principal. Mai întâi a antrenat pe Universitatea Cluj, a avut un scurt mandat la naționala de tineret a României, pentru ca apoi să treacă la Dinamo. După numai trei luni și cinci meciuri la conducerea „câinilor”, Teja a plecat din Ștefan cel Mare. Daniel Stanciu, cel pe care l-a acuzat că l-a dat afară din „Groapă”, are acum numai cuvinte de laudă pentru antrenorul ales de Gigi Becali.

Manager în prezent la campioana CFR Cluj, Stanciu consideră că rivala la titlu a făcut o alegere bună și că Teja va lucra cum trebuie cu Gigi Becali: „Este un antrenor foarte bun. Chiar dacă ne-am despărțit la Dinamo, eu l-am adus acolo. Dacă nu era bun, îl mai aduceam? Așa a fost să fie, nu a fost ceva programat. Nu pot să vorbesc în numele Stelei. Steaua e Steaua sau, mă rog, FCSB e FCSB, indiferent de antrenorul de pe bancă. Din moment ce a semnat, se va descurca cu patronul, nu? Mai e oricum mult de jucat din acest campionat. Rămâne să vedem ce efect va avea numirea lui”, a spus Daniel Stanciu, pentru FANATIK.

Mihai Teja a ajuns antrenor la Gaz Metan Mediaș din această vară

Gigi Becali e sigur că se va înțelege bine cu Mihai Teja. „Șase luni!”

Cel mai bun indicator cu privire la viitoarea relație dintre Mihai Teja și patronul FCSB o oferă chiar Gigi Becali. Finanțatorul FCSB a povestit în exclusivitate pentru FANATIK, cum a decurs discuția dintre cele două părți, înainte ca Becali să se decidă să îl aleagă pe Teja. Patronul roș-albaștrilor s-a arătat mulțumit de determinarea pe care a arătat-o antrenorul și îi oferă o perioadă de grație lui Teja: „Am vorbit cu el și mi-a plăcut că are personalitate. A zis: “Nea Gigi, vrei posesie? Atunci lasă-mă să iau pe cine vreau!”. Bine, mă, tată. Să vedem ce poți. Și îi aduc pe cine vrea. Îi fac toate poftele. Șase luni nu mă bag, îl las. Dar dacă nu ia campionatul… Vai de capul lui va fi!”. 

  • „Îmi place să-l citesc pe Mourinho, dar îmi plac şi stilurile lui Guardiola, Klopp şi Mircea Lucescu, Allegri sau Ancelotti” – Mihai Teja
  • „Așa e normal, antrenorul să facă echipa și să decidă singur, din moment ce el lucrează cu jucătorii zi de zi. A, ok, să te sfătuiești cu oamenii din club, cu patronul, mi se pare în regulă” – Mihai Teja

Ultima parte a declarației lui Mihai Teja poate să fie și avanpremiera modului în care va decurge relația acestuia cu Gigi Becali. Urmează „era Mihai Teja la FCSB”. Nimeni nu are idee cât va dura. Doar că va începe joi, 27 decembrie, ora 13:00.