News

Avem teza de doctorat a lui Mihai Teja! Niciun fotbalist de la Steaua nu a scăpat. Ce spunea de ei. FOTO EXCLUSIV

25.02.2019 | 16:08

FANATIK a citit teza de doctorat a lui Mihai Răzvan Teja și a aflat cum a rezolvat acesta „optimizarea pregătirii fizice la echipa profesionistă de fotbal Steaua București”.

Eșecul cu CFR Cluj i-a pus capac carierei lui Nicolae Dică pe banca tehnică a FCSB-ului. În locul său, patronul Gigi Becali l-a numit pe Mihai Teja. O mutare care poate a surprins pe mulți, chiar dacă Teja a reușit rezultate bune cu Gaz Metan. Trecerea tehnicianului la FCSB a fost văzută de mulți ca un… nepotism! Rezultatul unor legături de rudenie între patronul FCSB și noul său antrenor. Gigi Becali a negat, însă, această variantă.

„Acum să vă spun şi de relaţia noastră. Nu este neam cu mine. Bine, familiile noastre se cunosc de 100, poate de 200 de ani. Cu părinţii, cu bunicii, cu toţi ai noştri. Mihai a crescut sub ochii mei, am fost la nunţi, la botezuri… Nu l-am luat de cuminte, pentru că dacă era de cuminte îl luam de multă vreme. Că el mereu a fost cuminte. L-am luat să facă posesia. Şase luni nu mă bag peste el”, spunea sigur pe el Gigi Becali, la conferința de presă în care l-a prezentat pe Teja.

FANATIK vă prezintă teza de doctorat a antrenorului FCSB, Mihai Teja

Boala care l-a scos de pe teren și l-a făcut doctor!

Cu toate acestea, Mihai Teja are ceva special față de ceilalți antrenori din Liga 1 Betano. Tehnicianul originar din București nu are o carieră de fotbalist. Ar fi putut avea, întrucât a jucat la juniorii Stelei, într-o generație din care au mai făcut parte Edi Iordănescu, Marian Aliuță sau Alin Stoica. Cu toate acestea, o problemă la inimă – sindromul Wolff-Parkinson-White l-a forțat să se lase de fotbal de la o vârstă fragedă, la numai 17 ani și jumătate. Mihai Teja nu a vrut, însă, ca boala să îi „fure” pasiunea, fotbalul, așa că a început să își contureze o carieră în antrenorat.

Prima dată a antrenat la Centrul de Copii și Juniori a lui Dinamo București. Cea mai mică grupă. 6-7 ani. Mulți dintre pitici nici la ghete nu știau să se lege. Îi învăța tânărul antrenor și asta. Și îi lega chiar el ca să învețe. A urcat în antrenorat pas cu pas. Asta după ce, cu ajutorul lui Giovanni Becali și recomandat de Walter Zenga, a absolvit cursurile Școlii de fotbal de la Coverciano, unde s-a specializat ca preparator fizic. Când s-a întors din Italia, a devenit antrenor secund la echipa a doua a lui Dinamo, apoi secundul lui Mircea Rednic la echipa mare a „câinilor” și la SC Vaslui. A urmat o perioadă, tot ca „secund”, pe banca Stelei, cu mai mulți „principali”: Gică Hagi, Cristiano Bergodi, Dorinel Munteanu, Marius Lăcătuș și Mihai Stoichiță. Atunci când a ajuns la Steaua pentru o scurtă perioadă, Ilie Dumitrescu şi-a adus propriul staff, iar Teja a fost îndepărtat. A început atunci o nouă etapă în cariera lui Teja, din nou ca „secund” al lui Mircea Rednic, la Khazar Lankaran (Azerbaidjan), Astra, Petrolul şi Standard Liege (Belgia). Și din nou Astra, cu Daniel Isăilă „principal”.

În tot acest timp, Mihai Teja și-a aprofundat studiile, a obținut licențele necesare pentru a deveni antrenor cu drepturi depline în fotbalul românesc. A antrenat din postura de „principal” pe U Cluj, naționala de tineret, Dinamo, Pandurii. Și, cel mai important, și-a dat doctoratul! Fapt pe care l-a spus chiar el, când a fost întrebat de reporterii la „înscăunarea” de la palat: „Domnule Teja, Mitică Dragomir a spus că sunteți doctor în fotbal…”, „Păi da. Am doctoratul dat la UNEFS”.

Mihai Teja s-a amuzat când a fost întrebat dacă este doctor în fotbal

Care este tema dezbătută în doctoratul lui Teja

Așa că FANATIK a mers la biblioteca Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS) pentru a găsi și studia teza de doctorat a noului tehnician al lui FCSB. Lucrarea are peste 300 de pagini și a fost prezentată în 2011. Se numește „Contribuții privind optimizarea pregătirii fizice la echipa profesionistă de fotbal Steaua București” și a fost coordonată de profesorul universitar doctor Mariana Cordun, decanul Facultății de Kinetoterapie din cadrul UNEFS.

Teza de doctorat al lui Teja îmbină, cum era de așteptat, cunoștințele de fotbal cu cele de pregătire fizică. În prima parte a lucrării, sunt dezbătute bazele teoretice ale fotbalului, dar și importanța pe care o are pregătirea fizică în fotbal. Pe lângă un capitol în care se vorbește despre „Aspecte privind practicarea fotbalului modern”, mai sunt un capitol dedicat „Fiziologiei efortului în jocul de fotbal și cerințele activității competiționale” și încă unul despre „Antrenamentul sportiv contemporan și pregătirea fizică în fotbalul de performanță”.

În partea dedicată antrenamentelor, Mihai Teja prezintă mai multe scheme de pregătire în funcție de intensitatea sau de felul antrenamentului. Toate sunt însoțite de figuri și explicații cu privire la modul în care trebuie să se desfășoare exercițiile. De asemenea, partea teoretică a lucrării este completată de tot felul de calcule matematice cu privire la consumul de energie al corpului uman, dar și de formule din chimie sau biologie menite să explice cum se produc schimbările în timpul efortului. (VEZI GALERIE FOTO)

Teza de doctorat a lui Mihai Teja
Teza de doctorat a lui Mihai Teja

Steaua lui Lăcătuș, „cobaiul” lui Teja în teza de doctorat

În partea a doua a tezei de doctorat, cea practică, Mihai Teja s-a folosit de experiența sa ca antrenor secund la Steaua București. El a testat metodele pe care le-a descris în lucrarea de doctorat în pregătirea susținută de „roș-albaștri” în vara de dinaintea sezonului 2008-2009 până spre sfârșitul stagiunii. Așadar, printre „cobaii” pe care i-a folosit Mihai Teja se numără jucători precum Dorin Goian, Bănel Nicoliță, Sorin Ghionea, Petre Marin sau Bogdan Stancu. De altfel, fotbaliștii au fost grupați în mai multe tabele în care identitatea sportivilor a fost protejată prin intermediul inițialelor. Cu toate acestea, e ușor pentru un cunoscător care citește lucrarea să își dea seama care fotbaliști sunt în spatele inițialelor.

În lucrarea sa de doctorat, Mihai Teja s-a folosit de datele de antrenament dinaintea startului perioadei de pregătire, pe care le-a comparat cu rezultatele testelor finale, după o perioadă care a durat 8 luni de zile. Așadar, cercetarea propriu-zisă a actualului antrenor al fostei Stelei, în care se numără și o lună în care au fost efectuate testele inițiale, dar și două săptămâni în care au fost analizate datele, a fost întinsă pe perioada 15 iunie 2008 – 1 mai 2009. De asemenea, Teja a luat și o altă echipă pentru comparație. Este vorba de Unirea Urziceni, de unde a prelucrat datele fizice și a efectuat mai multe paralele între capabilitățile fizice ale fotbaliștilor celor două echipe, la începutul pregătirii din vară până spre sfârșitul sezonului.

Teza de doctorat a lui Mihai Teja e plină de grafice, calcule și tabele!
Teza de doctorat a lui Mihai Teja e plină de grafice, calcule și tabele!

Concluziile „doctorului”

După analiza care a durat pe parcursul întregului sezon 2008/2009, Teja și-a prezentat concluziile. El a arătat faptul că sportivii Stelei au avut o creștere importantă a capabilităților fizice după ce au respectat pregătirile propuse. Cel puțin pe foaie, pentru că după cum ținem bine minte, Unirea Urziceni avea să câștige titlul în acel an, într-un mod total surprinzător, după o luptă directă până în ultimele runde cu Dinamo și Poli Timișoara. Sezonul a fost unul dezastruos pentru Steaua, care a terminat abia pe locul 6, dar a reușit să prindă un loc de Europa League datorită coeficientului foarte mare pe care îl avea fotbalul românesc în acel moment.

Având toate aceste lucruri în vedere, putem spune că Mihai Teja este un altfel de antrenor, cel puțin din punct de vedere al formării profesionale. Fostul tehnician al Gazului nu vine din gazon, ca predecesorii săi, ci mai degrabă dintr-o dorință de perfecționare mai puțin obișnuită pentru fotbalul românesc. Rămâne de văzut, însă, cât de mult va reuși să se impună Teja la FCSB. Patronul Gigi Becali i-a promis că are șase luni în care să facă „posesie”, altfel va intra peste capul său, în cunoscutu-i stil caracteristic.

  • 18 ani este vârsta la care Mihai Teja s-a lăsat de fotbal din cauza Sindromului Wolff-Parkinson-White
  • 3 echipe a antrenat Mihai Teja ca „principal” în Liga 1 Betano, înainte să ajungă la FCSB: U Cluj, Dinamo și Gaz Metan Mediaș

„Este un băiat foarte bun, foarte ambițios. E mereu preocupat să fie la curent cu tot ce e nou în domeniu, cu ce se întâmplă. E foarte exigent. Cred că are calitate la Steaua. Depinde acum care va fi relația lui cu Gigi Becali. El a mai avut o experiență, la Dinamo, nu e ușor să lucrezi la un club mare. Nu e ca la Mediaș, unde nu era așa mare presiune. Oricum, e clar, pe el doar rezultatele or să îl ajute”
– Mircea Rednic

„Măăă oameni buni, Teja e doctor în fotbal! Doctor cu diplomă, mă, nu după ureche. A învățat fosrte multe, e doxat băiatu’, dacă-l lasă Becali în pace, ăsta face treabă la FCSB, numai să-i dea mână liberă”
– Dumitru Dragomir

Tags: