News

Mihai Tudose: „Europa și-a construit singură dependența energetică de Rusia. Green Deal a fost o tâmpenie”

Fostul premier PSD Mihai Tudose consideră că Europa a greșit asumându-și ținte prea pretențioase în domeniul protecției mediului, ceea ce i-a crescut dependența energetică.
27.04.2022 | 00:00
Mihai Tudose Europa sia construit singura dependenta energetica de Rusia Green Deal a fost o tampenie
ADVERTISEMENT

El consideră că politica energetică europeană nu a ținut cont nici de riscurile dependenței de o singură sursă pentru importuri, nici de aportul continentului la volumul global al poluării.

Mihai Tudose: Green Deal a fost o tâmpenie

Fostul premier crede că actualul comportament inconsecvent al Europei față de Federația Rusă se datorează gradului crescut de dependență față de petrolul și gazele rusești. „Europa oprește importul, dar numai un pic, Europa oprește exportul, dar nu de tot. Nu poți să fii un pic gravidă”, s-a arătat politicianul indignat de atitudinea țărilor europene față de sancțiunile impuse Moscovei.

ADVERTISEMENT

Europa și-a construit singură dependența energetică de Rusia”, a mai spus Mihai Tudose, argumentând că, prin renunțarea la producția de energie pe bază de combustibili tradiționali, dar și închiderea, de către Germania, a centralelor nucleare, a pus continentul în actuala dilemă.

Green Deal a fost o tâmpenie. Noi poluăm 7-8 la sută din total”, a spus politicianul, arătând că alte țări, precum China și India, nu vor să-și asume ținte de reducere a poluării pentru a nu-și încetini creșterea economică.

ADVERTISEMENT

„Ne-am făcut prea verzi, prea repede”

Salvăm planeta și murim noi? Nu putem găsi o cale de mijloc? Nu putem să apucăm, în viață asta, lumea fără poluare pe care vrem s-o construim”, s-a întrebat retoric fostul prim-ministru.

După ce ne-am făcut rău, ne-am făcut prea verzi, prea repede, constatăm acum că nu suntem pregătiți pentru așa ceva”, mai spune politicianul.

ADVERTISEMENT

El a vorbit și despre situația energetică a României. „Eram mult mai veseli dacă Mintia funcționa încă”, a spus Mihai Tudose, cu referire la termocentrala din localitatea amintită. El l-a acuzat pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans de exces de zel. „Timmermans a sărit repede să închidă minele de cărbuni. Instituțiile statului trebuie să elucideze aceste lucruri”, a adăugat fostul șef al executivului.

Unii suferă, alții fag vagoane de bani. Unii au profitat de această oportunitate” deschisă de Green Deal, a mai acuzat politicianul. „Ieri Germania a aruncat pe piață posibilitatea de a naționalzia producția de energie, la noi nu mai e cazul, dar la ei nu cred că o naționalizează ca s-o scumpească”, a încheiat Tudose.

ADVERTISEMENT