Life

Mihai Voropchievici avertizează! Ce să nu faci sub nicio formă în Săptămâna Luminată. Când nu spălăm

Mihai Voropchievici îți spune ce să nu faci sub nicio formă în Săptămâna Luminată, adică perioada cuprinsă între 17 și 23 aprilie 2023!
16.04.2023 | 09:35
Mihai Voropchievici avertizeaza Ce sa nu faci sub nicio forma in Saptamana Luminata Cand nu spalam
Ce să nu faci în Săptămâna Luminată. Avertismentele lui Mihai Voropchievici. Foto: ASTROFANATIK
ADVERTISEMENT

Mihai Voropchievici știe ce să nu faci în Săptămâna Luminată, dar și ce e bine să faci pentru a fi împăcat cu Cel de Sus, pentru a-ți merge bine totodată. Maestrul runelor vă propune un altfel de subiect pentru săptămâna de după Paște, o temă religioasă, în exclusivitate pentru cititorii FANATIK!

Mihai Voropchievici: Ce să nu faci sub nicio formă în Săptămâna Luminată

Săptămâna Paștelui este una importantă și, potrivit lui Mihai Voropchievici, sunt multe lucruri pe care e bine să le facem, dar și altele de care nu ar trebui să ne apucăm.

ADVERTISEMENT

Fiecare regiune a țării are propriile sale obiceiuri, iar maestrul runelor vi le prezintă pe cele mai importante. Așadar, ce e bine și nu e bine să faci în Săptămâna Luminată?

Săptămâna Luminată începe după Învierea Domnului și se încheie cu Duminica lui Toma Necredinciosul. În primul rând, de ce i se spune Săptămâna Luminată?

ADVERTISEMENT

În vechime, botezul unui nou-născut era săvârșit era în noaptea de Paște, iar cei botezați erau numiți luminați. Odată cu sărbătoarea Învierii, se deschid mormintele, iar spiritele morților părăsesc cimitirele pentru a sărbători cu cei vii.

Fiecare zi din Săptămâna Luminată are propriile obiceiuri

Fiecare zi din Săptămâna Luminată are o semnificație aparte. În Lunea Albă, a doua zi de Paște, e ziua în care se deschid porțile Raiului și ale iertării. Este bine să ierți mai ales în această zi tuturor celor care ți-au greșit, să nu le întorci spatele, să nu te porți cu ranchiună.

ADVERTISEMENT

Oferind iertare, să ne gândim că îl facem pentru noi. A ierta înseamnă a ne liniști sufletul și a deschide alte oportunități. Orice om care moare în această zi, a doua zi de Paște, nu mai trece prin Judecata de Apoi.

În partea de nord-vest a țării mai există și obiceiul udatului, a stropitului cu parfum a fetelor necăsătorite. Părinții, în general mămicile, stau în spatele feciorilor să vadă cam unde s-au orientat, a cui e fiica pe care el a stropit-o, pe care a pus ochii în vederea unei logodne.

ADVERTISEMENT

Se obișnuiește ca finii să se ducă în vizită la nași, cu colaci, cu pască, și cu ouă roșii. Copiii merg în vizită la părinți, așa cum se obișnuiește. E bine să ducă și ouă roșii cu ei.

În Marțea Albă, femeile nu au voie să calce sau să spele haine

În Marțea Albă, femeile din zonele rurale e bine să dea de pomană pasca rămasă de la Paște și vinul roșu. Nu e bine să speli în această zi, nici să calci, dar nici să faci curat. Femeilor li se interzice să spele, să calce sau să curețe gospodăria. E bine ca în această zi să se consume multă brânză.

Se spune că în această zi nu se face baie fiindcă albește părul. Nu înseamnă că nu trebuie să stăm nespălați, dar să nu udăm capul. De asemenea, în ziua a treia de Paște se întorc vizitele făcute în prima zi a Paștelui. Ouăle se pot ciocni și dos în dos.

În Miercurea Luminată, bărbații preiau munca de la câmp. Bărbații merg la munca pe câmp, iar femeile nu au voie să muncească nici în această zi. Dacă muncim în ziua socotită ca fiind nunta șoarecilor echivalează cu a invita rozătoarele în casă!

Dacă femeie muncesc de Sfânta Miercuri, tot restul anului va fi sărăcie în casă, vor lipsi bucatele de pe masă. Cu privire la Joia Luminată sau Joia Verde, în această zi se cinstesc holdele. Cehii, de exemplu, mănâncă în această zi numai produse care au culoarea verde.

În Vinerea Scumpă se cinstește apa sfințită

Nu se muncește, pentru că aduce ghinion asupra casei, secetă, dar și dăunători în livezi. Joia Verde cere un ritual care se face pentru morți. Sunt 44 de găleți cu apă care trebuie cărate de o singură persoană la cimitir.

În Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată e în contrast cu Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Legenda spune că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Sfântă. Acea apă de izvor era și este considerată apa dătătoare de viață. Noi știm că omul poate trăi fără alimente, dar nu poate trăi fără apă. Apa din fântâna respectivă vindeca oamenii grav bolnavi, potrivit credințelor bisericești.

Ce să nu faci în Săptămâna Luminată: Sâmbăta nu se fac parastase

În Sâmbăta Luminată sunt respectate multe tradiții. În această zi poți atrage norocul de partea ta. Nu e bine să îngenunchezi în biserică, indiferent dacă ești femeie sau bărbat. E bine doar să te închini. Nu se face nici parastas, deoarece morții vor fi pomeniți Lunea, după Duminica Tomii.

Duminica Tomii sau a Tomei este duminica tuturor necredincioșilor care au pus la îndoială minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Au și necredincioșii această sărbătoare. În Banat, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni, iar copiii împletesc coșuri cu nuiele în care sunt așezate ouă roșii. Tot de Duminica Tomii, oameni merg pe cai, îmbrăcați în costume populare. Alte subiecte la fel de interesante, dezvoltate de Mihai Voropchievici, puteți găsi pe pagina de YouTube ASTROFANATIK.

 

ADVERTISEMENT