Mihai Voropchievici deschide seria talismanelor norocoase, în exclusivitate pentru FANATIK, și explică ce semnifică fiecare din cele mai des întâlnite simboluri din viața noastră.
Buburuza e una din insectele care ne însoțesc de mici, dar care, ca talisman, sub formă de podoabă (mai ales broșă) ne poate purta enorm de mult noroc. Mihai Voropchievici explică, pe înțelesul tuturor, tot ce trebuie să știm cu adevărat.
Gărgătița, sau buburuza, e des pomenită în tot felul de tâlcuri și poezii ale copilăriei. Gărgărița care zboară-n poieniță și fetele s-or mărita vine cu multe lucruri interesante.
Buburuza atrage norocul și prosperitatea. O superstiție spune că omorârea unei bubureze aduce întotdeauna ghinion. Se zice că a fost asociată dintodeauna cu ceva sacru, cu ceva sus-pus, iar asta vine de la diversele denumiri pe care insecta le poartă în țări diferite.
Buburuza, în Spania, Portugalia sau Italia e văzută ca fiind insecta Maicii Domnului. Era gâza Maicii Domnului. Originile talismanelor cu buburuză s-au pierdut, din păcate, în timp.
În Germania se considera că venirea unei bubureze aducea liniștea nopții, însă sunt multe alte superstiții legate de insecta despre care vorbim acum, sub formă de talisman norocos.
Buburuza, spune Mihai Voropchievici, nu face altceva decât să aducă bogăție, belșug, grâne multe, belșug pentru țărani. De multe ori, cum se cosea în Antichitate, mai găseai păsări care se duceau, chiar păsări domestice, ouau, se găsea noroc, căci buburza le-a îndemnat să ouă acolo, era semn de noroc pentru păsări.
Toate micile talismane se găsesc pe panourile de mărtțișoare și nu e deloc întâmplător. Chiar și în fotografie dacă găsim, e bine de știut că insecta atât de mică aduce un noroc mai mare decât e dimensiunea ei.
Așadar, mai ales pentru femei, e recomandat ca în drumul lor spre noroc să aibă o broșă sau ceva cu buburuză pentru a-și atinge țelul, susține Mihai Voropchievici, specialistul nostru.