News

Mihail Gorbaciov a păstrat ani întregi acest secret. Cum a contribuit serialul Dallas la prăbușirea URSS

05.11.2020 | 11:18
Mihail Gorbaciov a pastrat ani intregi acest secret Cum a contribuit serialul Dallas la prabusirea URSS
Mihail Gorbaciov recunoaște că Dallas a avut un impact extrem de puternic asupra destrămării Uniunii Sovietice. Sursa foto: Captură
ADVERTISEMENT

Chiar dacă au trecut aproape trei decenii de la ultimul episod, suntem convinși că simpla rostire a titlului acestui serial-fenomen îi face pe cei care l-au urmărit cu sufletul la gură să suspine nostalgic după acele vremuri. Ei bine, nu mai este un secret pentru nimeni că Dallas a făcut istorie, dar puțini sunt la curent cu imensa contribuție pe care a avut-o la destrămarea blocului comunist „păstorit” de Uniunea Sovietică.

Păstrat cu sfințenie ani întregi, acest secret a fost dezvăluit de Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, muzicianului britanic David Stewart, într-o conversație purtată recent. Potrivit artistului, în acele momente o producție care aducea în fața micilor ecrane milioane de fani a cântărit mult mai mult decât dezamăgirea socială sau prăbușirea economică.

ADVERTISEMENT

Ruşii au văzut că aşa trăieşte lumea în SUA”, susține Stewart, făcând referire la personajele din serial, pentru care opulența devenise un stil de viață. Așa se explică în mare măsură pasiunea pentru risipă a multora dintre noii îmbogăţiţi din Rusia”, a adăugat acesta.

Cum a reușit serialul Dallas să destrame Uniunea Sovietică

Cineva a reuşit să introducă casete VHS cu serialul Dallas în URSS, care au fost retransmise ilegal în mare parte a ţării”, a mai spus cântărețul căruia însuși Mihail Gorbaciov i s-a destăinuit cu mai mulți ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Așa a luat naștere în acele vremuri un cult clandestin pentru serialul american şi personajele sale, în frunte cu carismaticul JR. Nu este, însă, singurul fenomen care a avut un impact puternic asupra prăbușirii URSS.

Și muzica pop a avut un impact uriaș la prăbușirea URSS

Fostul președinte i-a vorbit muzicianului britanic și despre antenele instalate pe atunci în toate bisericile din ţară pentru a bruia orice conţinut considerat subversiv. Din dorința de a asculta trupe precum The Beatles, oamenii le-au distrus una câte una.

ADVERTISEMENT

Prietenii mei cădeau în genunchi şi plângeau când îi ascultau pe Beatles, pentru că nu mai auziseră niciodată aşa ceva“, i-a relatat Mihail Gorbaciov lui Dave Stewart, membru al trupei Eurythmics.

De altfel, în 2009, solista Annie Lennox, a fost recompensată cu premiul “Woman of Peace” pentru lupta sa împotriva SIDA în Africa de Sud, într-un eveniment la care a asistat și fostul președinte al Uniunii Sovietice, în calitate de laureat al premiului Nobel pentru Pace.

ADVERTISEMENT

În 2017, Gorbaciov a sprijinit campania prin care Lennox și alte celebrități solicitau parlamentarilor laburişti britanici să se opună reînnoirii programului de arme nucleare Trident. „Planul contrazice spiritul acordurilor ce au pus capăt Războiului Rece”, a declarat la acea vreme fostul șef de stat.

ADVERTISEMENT
Tags: