News

Mihail Kavelașvili, noul președinte anti-occidental al Georgiei, a depus jurământul. Protestatarii i-au arătat cartonașe roșii fostului fotbalist

Mihail Kavelașvili a depus jurământul de președinte al Georgiei, în pline tensiuni politice. „Voi fi președintele tuturor, indiferent dacă mă plac sau nu”
29.12.2024 | 16:27
Mihail Kavelasvili noul presedinte antioccidental al Georgiei a depus juramantul Protestatarii iau aratat cartonase rosii fostului fotbalist
Kavelașvili a depus jurământul pe fondul manifestațiilor pro-UE din capitala Georgiei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mihail Kavelașvili a fost învestit, duminică, în funcția de președinte al Georgiei, după o perioadă electorală tumultoasă marcată de noi diviziuni între facțiunile pro-ruse și pro-UE din acest fost stat sovietic.

Mihail Kavelașvili, „președintele tuturor, indiferent dacă mă plac sau nu”

Mihail Kavelașvili, în vârstă de 53 de ani, fost deputat al partidului de dreapta Visul Georgian, aflat la putere, și fost star de fotbal în Premier League engleză, a depus jurământul în parlamentul țării, la Tbilisi. Un critic dur al Occidentului, el a fost singurul candidat în cursă, după ce partidele de opoziție au boicotat procesul.

ADVERTISEMENT

Kavelașvili a promis să fie „președintele tuturor, indiferent dacă mă plac sau nu”. El i-a îndemnat pe georgieni să se unească în jurul „valorilor comune, a principiilor respectului reciproc și a viitorului pe care ar trebui să îl construim împreună”. „Poporul georgian a înțeles întotdeauna că pacea este principala condiție prealabilă pentru supraviețuire și dezvoltare”, a declarat el duminică, scrie CNN.

În ultimele săptămâni, succesiunea lui Mihail Kavelașvili la această funcție, în mare parte ceremonială, a stârnit condamnarea din partea principalelor grupuri de opoziție și proteste violente din partea cetățenilor care se opun deciziei guvernului de a amâna candidatura țării la aderarea la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Cartonaș roșu din partea protestatarilor

Președinta Salome Zurabișvili, aflată la sfârșit de mandat, opozantă pro-occidentală a partidului de guvernământ, și-a menținut o poziție dură în discursul susținut duminică în fața palatului prezidențial în fața susținătorilor săi. „Voi ieși de aici și voi fi cu voi”, a spus ea. „Voi lua legitimitatea cu mine, voi lua steagul cu mine, voi lua încrederea voastră cu mine”, a adăugat ea.

Protestatarii au fluturat cartonașe roșii cu referire la cariera de fotbalist a lui Kavelașvli. „Pentru că astăzi președintele nostru este fotbalist, îi arătăm un cartonaș roșu. Următorul pas va fi să-l scoatem de pe teren. Poporul georgian va face cu siguranță acest lucru, pentru că a fost un circ ceea ce au organizat astăzi în parlament”, a declarat protestatara Sofia Shamanidi pentru The Associated Press.

ADVERTISEMENT

CNN a relatat anterior despre poliția și „forțele speciale” mascate care au dezlănțuit o represiune brutală asupra a zeci de demonstranți – dintre care unii au fost spitalizați. CNN a cerut Ministerului de Interne al țării să comenteze brutalitatea intervențiilor, dar nu a primit un răspuns. Ministerul de Interne din Georgia a declarat că mai mult de 150 de ofițeri au fost răniți în timpul protestelor.

Criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la competența lui Mihai Kavelașvili pentru acest rol, citând mai degrabă trecutul său în sport decât în politică. În 2016, acesta a ajuns pe scena politică după ce a fost descalificat pentru a candida la conducerea federației georgiene de fotbal, deoarece nu are studii superioare.

ADVERTISEMENT

Occidentul cere clarificarea alegerilor

Partidul Visul Georgian a obținut aproape 54% din voturi. Pentru prima dată, președintele a fost ales în parlament prin vot direct de un colegiu electoral de 300 de membri, format din deputați și reprezentanți ai administrației locale.

Deoarece principalele patru grupuri de opoziție au boicotat parlamentul de la alegerile contestate din octombrie, Kavelașvili a fost învingătorul garantat. Observatorii locali și internaționali ai alegerilor au declarat că votul a fost marcat de nereguli, iar țările occidentale au solicitat o anchetă.

Visul Georgian, cu simpatii pro-Moscova

La momentul respectiv, Salome Zurabișvili a declarat că procesul a fost „ilegitim” și a susținut că a fost „o operațiune specială rusă – o nouă formă de război hibrid împotriva poporului și țării noastre”.

Mulți georgieni simt un resentiment profund față de Rusia, care a invadat Georgia în 2008 și ocupă aproximativ 20% din teritoriul său recunoscut la nivel internațional – aproximativ aceeași proporție pe care o ocupă în Ucraina. În ciuda agresiunii recente a Rusiei împotriva Georgiei, Visul Georgian a fost mult timp acuzat că nutrește simpatii pro-rusești, iar Bidzina Ivanișvili, liderul partidului, și-a făcut averea în Uniunea Sovietică.

ADVERTISEMENT