Tensiunile politice și economice din România au dus la un val de concedieri încă de la începutul acestui an. Fenomenul are loc după ce în 2024, disponibilizările au crescut cu circa 50% față de 2023, arată Economedia.
Sursa citată menționează că 2.285 de salariați și-au pierdut locurile de muncă, la nivelul întregii țări, în urma unor concedieri colective, potrivit datelor oficiale transmise de autorități.
Mai mult, previziunile sunt sumbre pentru următoarele luni. Specialiștii estimează că în perioadă ianuarie – mai 2025, 3.105 de angajați vor fi disponibilizați. Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) precizează că această cifră se încadrează în trendul anilor precedenți.
Totodată, reprezentanții ANOFM spun că există peste 30.000 de job-uri disponibile pe piața muncii, la ora actuală. Prin urmare, chiar dacă vor avea loc disponibilizări, persoanele afectate ar avea posibilitatea să-și găsească un alt loc de muncă.
„Subliniem că, la nivel național, există cerere de forță de muncă din partea angajatorilor. Persoanele disponibilizate au posibilitatea de a se reintegra ușor pe piața forței de muncă”, a transmis ANOFM, potrivit sursei citate.
Datele oficiale relevă că cele mai multe concedieri, în prima lună din 2025, s-au produs în județul Prahova (33,87% din totalul celor vizați). Pe locul doi se clasează județul Constanța, cu 22,6% din totalul angajaților afectați de concedieri.
Situația din Prahova are loc în urma disponibilizărilor anunțate de grupul chinez Haier Tech. Sute de oameni au fost concediați din cadrul fabricii de frigidere, de la Ariceștii Rahtivani. De asemenea, compania americană Trico Wipers, producător de ștergătoare auto, a anunțat că va închide fabrica din Prahova.
Conform estimărilor ANOFM, cele mai multe disponibilizări, din perioada ianuarie – mai 2025, se vor produce în județele Bacău, Iași, Dolj, Constanța și Timiș.
„În ceea ce privește disponibilizările estimate pentru perioada ianuarie-mai 2025, respectiv 3.105 persoane, menționăm că acestea se mențin în trendul anilor anteriori, nefiind înregistrate diferențe semnificative. Astfel, în perioada similară a anilor precendenți, estimările au fost de 3.507 persoane în 2024, 3.489 persoane în 2023 și 2.716 persoane în 2022”, au informat reprezentanții ANOFM.
Anul trecut, estimările arătau că vor fi peste 16.000 de disponibilizări, însă concedierile efective au fost de 9.600 de persoane, în 2024. Totuși, creșterea a fost semnificativă față de 2023, când aproximativ 6.300 de persoane au fost vizate de această măsură.
În ceea ce privește concedierea colectivă, în 2024 au fost înregistrate 209 notificări , iar în total au fost afectați 22.232 de salariați, conform datelor transmise de Inspecția Muncii. Cele mai multe concedieri au avut loc în Capitală, respectiv în județele Bistrița-Năsăud, Bacău, Timiș, Prahova și Argeș. Cele mai afectate au fost sectoarele IT și producție.