News

Mii de culturi au fost distruse de secetă. Fermierii români cer despăgubiri de la Guvern

Fermierii români cer despăgubiri de la Guvern, întâmpinând probleme din cauza secetei. Ce spune Ministerul Agriculturii?
25.06.2024 | 19:59
Mii de culturi au fost distruse de seceta Fermierii romani cer despagubiri de la Guvern
Fermierii români cer despăgubiri de la Guvern din cauza secetei. colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Fermierii întâmpină probleme din cauza secetei și cer despăgubiri de la Guvern. Luna iunie a fost caracterizată de o vreme extrem de caldă pentru începutul de vară, astfel că mii de culturi au fost distruse până acum.

Fermierii cer despăgubiri de la Guvern, după ce culturile au fost afectate de secetă

Cele mai afectate sunt zonele din Oltenia, Muntenia, Moldova, dar și Banat sau Dobrogea. Lipsa de apă din sol este de circa 300 litri pe metrul pătrat, spun specialiștii citați de Antena 3. În unele localități precipitațiile au lipsit cu desăvârșire în ultima lună.

ADVERTISEMENT

„Nu avem pic de apă, solul este foarte uscat, nu este nimic. Culturile de primavară sunt foarte mici, nu au avut apă, nu au crescut, nu înfloresc, au început să se usuce de la jumătate”, a transmis Cosmin Solzaru, inginer agricol, pentru Antena 3.

Pe lângă seceta care a afectat producția agricultorilor, incendiile de vegetație contribuie și ele la distrugerea culturilor. De exemplu, în județele Călărași și Prahova, zeci de hectare au fost cuprinse de flăcări în 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Care este suprafața afectată la nivelul întregii țări

În acest context, fermierii români cer sprijinul autorităților. Deși reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că doar 1 la sută din suprafața agricolă este afectată de secetă, asociațiile de agricultori susțin altceva.

Potrivit prim-vicepreședintelui Asociația Fermierilor din România, Ion Cioroianu, aproximativ 20% din suprafața agricolă este distrusă de secetă la nivelul întregii țări. Cea mai dramatică situație este în estul și sud-estul României.

ADVERTISEMENT

„Dânşii nu știu ce informații au luat, dar noi avem legături cu fermierii noștri şi sunt loviți. (…) Dacă nu vor primi nicio despăgubire la ce se întâmplă acum va fi foarte greu să continue activitatea. Deja sunt destul fermieri care au închis porțile”, a declarat Ion Cioroianu.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii spune că, mai întâi, este necesar să fie confirmată „producerea fenomenului meteorologic sever”. Ulterior ar urma să fie delimitată zona geografică afectată de secetă.

ADVERTISEMENT

„Pe această cale, se presupune că fermierii din zona respectivă care sunt vizați de noțiunea de forță majoră, cu condiția ca stabilirea zonei, a populației fermierilor din zonă și a obligațiilor afectate dacă este cazul, să se realizeze astfel încât să se poată concluziona că fermierii din zonă îndeplinesc la nivel individual condițiile pentru aplicarea forței majore”, se precizează în planul Ministerului Agriculturii privind despăgubirile.

ADVERTISEMENT
Tags: