News

Mii de evrei părăsesc statul condus de Putin de frica persecuției. ”De fiecare dată când se întâmplă ceva în Rusia, membrii comunității sunt mereu în pericol”

Mii de evrei care trăiesc în Rusia plănuiesc să plece. Cel puțin unul din opt, potrivit Agenției Evreiești, care spune că 20.500 din totalul estimat de 165.000 de evrei din Rusia au plecat de la invazia rusă în Ucrainei.
18.08.2022 | 09:03
Mii de evrei parasesc statul condus de Putin de frica persecutiei De fiecare data cand se intampla ceva in Rusia membrii comunitatii sunt mereu in pericol
Evreii ruși fug din țară de teama unui val de antisemitism pe fondul războiului din Ucraina Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty
ADVERTISEMENT

Mulți dintre ei au mers în Israel, unde legea întoarcerii oferă dreptul la cetățenie oricui poate dovedi că are cel puțin un bunic evreu. Alte mii s-au mutat în alte țări.

Mii de evrei părăsesc Rusia de frica persecuției

Practic, mai mult de 12% dintre evreii ruși s-au temut suficient de schimbările care le-au cuprins țara pentru a lăsa totul în urmă. Agenția Evreiască îi ajută pe evreii din întreaga lume să se mute în Israel.

ADVERTISEMENT

Spectrul persecuției istorice a evreilor a apărut în mintea multora dintre cei care fac parte din această migrație în masă bruscă și a celor care încă încearcă să iasă din Rusia.

La Moscova, de la căderea comunismului, a existat un efort uriaș de dezvoltare a comunității evreiești. Printre liderii acestui efort s-a numărat Pinchas Goldschmidt, rabinul șef al orașului din 1993.

ADVERTISEMENT

„Am plecat de la zero cu sinagogi, școli, grădinițe, servicii sociale, profesori, rabini și membri ai comunității”, spune el citat de BBC.

Dar, la doar două săptămâni de la începutul războiului din acest an, rabinul Goldschmidt și familia sa au părăsit Rusia, mai întâi în Ungaria și apoi în Israel. Apoi a demisionat din funcția sa și a vorbit împotriva războiului.

ADVERTISEMENT

„Am simțit că trebuie să fac ceva pentru a-mi arăta totala dezasociere și dezacord cu această invazie a Ucrainei, dar m-aș fi pus în pericol dacă aș fi făcut asta rămânând la Moscova.”

Unii evrei ruși l-au criticat pentru că a plecat și a vorbit, îngrijorați că ar atrage o atenție sporită asupra comunității, dar rabinul Goldschmidt a spus că majoritatea îi susțin.

ADVERTISEMENT

”Am primit câteva mesaje care spuneau ‘Cum ne-ai putut părăsi?’ dar aș spune că marea majoritate a fost extrem de suportivă. Nu a fost un ușor să decidem dacă să plecăm, pentru mine și soția mea comunitatea era viața noastră”, spune el.

Rabinul Goldschmidt spune că dacă ar fi rămas și ar fi vorbit împotriva războiului, ar fi pus în pericol comunitatea evreiască.

Aliyah oferă șansa cetățeniei israeliene

Dar de atunci, un număr imens i-au urmat exemplul.

Mulți au profitat de ocazia de a merge în Israel, unde Legea Întoarcerii (Aliyah) oferă oricui poate dovedi că are cel puțin un bunic evreu dreptul la cetățenie.

„M-am gândit destul de mult de ce atâta grabă să plec, deoarece nu asistăm la o creștere uriașă a antisemitismului”, spune Anna Shternshis, profesor de studii idiș la Universitatea din Toronto și specialist în istoria evreiască în Rusia.

„Dar apoi punându-mi pălăria de istoric, văd că de fiecare dată când se întâmplă ceva în Rusia, unele tulburări, unele schimbări, evreii sunt mereu în pericol.”

Ea descrie modul în care evenimentele istorice rusești au dus la violență împotriva evreilor, cum ar fi revoluția, criza economică de la sfârșitul secolului al XIX-lea și cel de-al Doilea Război Mondial. „Nu toată lumea acționează, dar fiecare evreu din Rusia de astăzi se gândește la asta.”

Profesorul Shternshis, s-a născut și a crescut în Rusia. Ea spune că se simte în special consternată de felul în care evreii simt, încă o dată în istoria lumii, că oricât de mult s-au angajat să-și construiască o viață undeva, aceasta le poate fi luată brusc.

Temeri față de un eventual val de antisemitism

Unul dintre motivele invocate de oficialii israelieni Aliyah este teama foarte reală că președintele Putin ar interzice zborurile migranților evrei (Olim) către Israel.

Mulți consideră că atacul legal al Moscovei asupra activităților Agenției Evreiești este rezultatul reticenței Rusiei de a vedea evrei cu o educație înaltă, în special experți în IT, care au fost școliți în Rusia, fugind din țară. Această reticență a devenit deosebit de acută în timpul atacurilor cibernetice constante asupra Rusiei.

Unii evrei ruși au sugerat că Vladimir Putin și apropiații săi sunt în mod deosebit supărați pe campania pro-Aliyah dusă de Agenția Evreiască, care a amplificat temerile legate de un val de antisemitism care urmează să apară drept consecință a războiului.

Israelul a cerut Rusiei să amâne ședința de judecată programată pentru vineri, 19 august, privind viitorul Agenției Evreiești de acolo și s-a oferit în schimb să încerce să ajungă la un acord în afara instanței.

Rusia, la rândul ei, își limitează și interacțiunea cibernetică cu Israelul: săptămâna trecută, gigantul tehnologic rus Yandex a anulat planurile de a transfera în Israel dezvoltarea tehnologiilor pentru taxiuri și roboți de livrare autonomi.

Potrivit ziarului Kommersant, citat de Jewish Press, Yandex va lăsa codul sursă și tehnologiile pentru mașinile cu conducere autonomă în Rusia.

ADVERTISEMENT
Tags: