News

Mii de indieni imunizați cu ser fiziologic în loc de vaccin contra COVID. Cine a pus la cale înșelăciunea

Printre cele 14 persoane arestate se numără medici și alte tipuri de personal medical. India a înregistrat până acum peste 30 de milioane de cazuri de COVID.
06.07.2021 | 12:09
Mii de indieni imunizati cu ser fiziologic in loc de vaccin contra COVID Cine a pus la cale inselaciunea
Mii de indieni imunizați cu ser fiziologic în loc de vaccin contra COVID. Cine a pus la cale înșelăciunea Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mii de persoane au căzut pradă unei înșelătorii fiind imunizați cu vaccinuri false împotriva coronavirusului în India, printre cei arestați pentru implicarea lor numărându-se medici și lucrători medicali, spun autoritățile.

Mii de indieni imunizați cu ser fiziologic în loc de vaccin contra COVID

Cel puțin 12 maratoane de vaccinare false au fost organizate în sau în apropierea capitalei financiare Mumbai, în vestul statului Maharashtra, a declarat Vishal Thakur, un înalt oficial al departamentului de poliție din Mumbai. „Foloseau ser fiziologic pe care îl injectau în loc de vaccin”, a explicat Thakur, citat de CNN. „În cadrul fiecărui maraton de vaccinare fals pe care îl organizau, făceau asta.”

ADVERTISEMENT

Se estimează că 2.500 de persoane au primit injecțiile false, a spus el. Organizatorii le-au perceput victimelor taxe pentru imunizare, câștigând până la 28.000 de dolari.

“Am arestat medici”, a adăugat el. “Foloseau un spital care furniza certificate de vaccinare false, flacoane, seringi.”

ADVERTISEMENT

Până în prezent, 14 persoane au fost arestate sub suspiciunea de înșelăciune, tentativă de omucidere din culpă, conspirație criminală și alte acuzații. Pot apărea mai multe arestări pe măsură ce poliția continuă să investigheze alte persoane implicate în înșelătorie, a spus Thakur.

India a fost devastată de un al doilea val de coronavirus între aprilie și începutul lunii iunie, care a infectat milioane și a ucis zeci de mii de persoane la nivel național. După apogeul din mai, numărul cazurilor zilnice a scăzut încet, reducând presiunea asupra sistemului medical și permițând autorităților să-și intensifice programul de vaccinare în timpul recuperării țării.

ADVERTISEMENT

În iunie, prim-ministrul Narendra Modi a anunțat o campanie de vaccinare centralizată, în care un număr semnificativ de doze ar fi furnizate statului gratuit statelor. La scurt timp după aceea, țara a administrat un record de 8 milioane de doze într-o zi – un semn „îmbucurător” al accelerării programului, a spus Modi.

Până în prezent, peste 62 de milioane de oameni – aproximativ 4,5% din populația țării – au fost complet vaccinați, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

ADVERTISEMENT

Maratoanele false de vaccinare au avut loc între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. Autoritățile au început anchetele după ce unele dintre victimele înșelătoriei, care aveau suspiciuni în legătură cu certificatele de vaccinare pe care le-au primit, au făcut plângeri la poliție.

Pe măsură ce poliția a început anchetele, alții au întreprins acțiuni în justiție. Siddharth Chandrashekhar, avocat în Mumbai, a intentat un proces de interes public pe 24 iunie – moment în care procurorul a confirmat deja peste 2.000 de victime ale escrocheriilor.

Acuzațiile sunt „cu adevărat șocante”, a declarat Înalta Curte din Bombay în dosar, îndemnând autoritățile de stat și locale să ia măsuri „pentru ca indivizii nevinovați să nu fie înșelați în viitor”.

India a administrat până acum peste 357 milioane de doze de vaccin contra COVID

India a administrat peste 357 milioane de doze de vaccin împotriva COVID până luni, 5 iulie, în vreme ce premierul Modi a oferit aplicația CoWIN lumii întregi, spunând că tehnologia este parte integrantă a luptei globale împotriva pandemiei.

Până la ora 19:00, luni, au fost administrate 357.105.461 doze de vaccin în toate statele. Au fost administrate până la 4.134.868 doze în ziua respectivă.

În grupul de vârstă 18-45 de ani, 1.830.741 de persoane au primit prima doză, în timp ce 140.368 de doze au fost administrate ca a doua doză. În mod cumulativ, 102.596.048 de persoane din toată țara au primit prima lor doză și 2.919.735 au primit a doua doză de la începutul fazei 3 a vaccinării.

Opt state: Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Tamil Nadu, Bihar, Gujarat, Karnataka și Maharashtra au administrat mai mult de 5 milioane de prime doze de vaccin contra COVID-19 la grupa de vârstă 18-45 de ani.

De asemenea, Andhra Pradesh, Assam, Chhattisgarh, Delhi, Haryana, Jharkhand, Kerala, Telangana, Himachal Pradesh, Odisha, Punjab, Uttarakhand și Bengalul de Vest au vaccinat peste 1 milion de beneficiari din aceeași grupă de vârstă cu prima doză.

India a raportat 34.703 de cazuri noi de Covid în ultimele 24 de ore, cel mai scăzut bilanț din ultimele 111 zile, potrivit Ministerului Sănătății al Uniunii. Cu aceasta, numărul de cazuri active al țării a scăzut la 464.357, care este cel mai scăzut din ultimele 101 zile. Cazurile active constituie 1,52% din totalul cazurilor.

Numărul total al vindecărilor a atins 29.752.294 de persoane, inclusiv 51.864 de pacienți care și-au revenit în ultimele 24 de ore. Rata de recuperare a crescut la 97,17%.

Programul de vaccinare la nivel național a luat avânt în urma unui al doilea val devastator de infecții cu coronavirus în aprilie și mai, care a paralizat serviciile de îngrijire a sănătății din țară și a lăsat oamenii să moară pe străzi.

Țara a raportat peste 400.000 de cazuri noi și peste 4.000 de decese pe zi în vârful celui de-al doilea val.

Aceste cifre s-au redus la aproximativ 40.000 de cazuri noi și 900 de decese zilnic, dar cu practic toate restricțiile antivirale ridicate și proporția totală a adulților complet vaccinați încă scăzută, experții avertizează deja despre un posibil al treilea val.

ADVERTISEMENT
Tags: