News

Mii de măști contrafăcute la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara: „Este o crimă”

13.11.2020 | 17:55
Mii de masti contrafacute la Spitalul Victor Babes din Timisoara Este o crima
ADVERTISEMENT

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a primit peste 14.500 de măști FFP 3 false, cărora le cădeau filtrele. Acestea provin dintr-un lot de 25000 de bucăți, iar reprezentanții instituției sanitare au subliniat că descoperirea este „o crimă la adresa personalului medical”.

Măștile au fost retrase din secțiile unde fuseseră distribuite și autoritățile au fost sesizate. Spitalul a mai anunțat și distribuitorii acestor produse, pentru a le retrage de pe piață.

ADVERTISEMENT

Până în momentul de față nu se știe cu certitudine dacă sănătatea cadrelor medicale a fost pusă în pericol, dar managerul clinicii susține că dacă ar fi fost folosite aceste măști, aerul contaminat ar fi fost inhalat.

Peste 14000 de măști false la Spilalul „Victor Babeș” din Timișoara

„Am descoperit un lot de peste 14.000 de bucăți, care nu erau conforme. De fapt, erau fake, am înștiințat imediat autoritățile și le-am retras de pe secții. Noi am sesizat organele competente și așteptăm să vedem ce putem să facem cu aceste loturi.

ADVERTISEMENT

Vorbim de măști FFP3, o anumită marcă, efectiv picau filtrele de la ele”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, potrivit tion.ro.

Cristian Oancea se declară revoltat: „din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2, nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical”, a mai spus acesta, potrivit sursei anterioare.

ADVERTISEMENT

Managerul Spitalului spune că jumătate din lotul de măști erau conforme și e cu adevărat dificil să se facă o triere. „Am sesizat că o parte din măști erau conforme, dar cealaltă, aproape jumătate, erau neconforme. Deci practic erau amestecate măști bune cu măști care nu erau conforme.

Din fericire, personalul nostru utilizând foarte des și de foarte mult timp acest lucru ne-am putut da seama că acel filtru pica, se dezlipea foarte repede. Este greu de verificat dacă materialul este conform sau nu, cam toate arată la fel. Ar trebui să fie o autoritate care să verifice aceste produse”, a explicat el.

ADVERTISEMENT

Măștile provin din Polonia, potrivit ambalajelor acestora. Ele au fost cumpărate de la 3 firme din România, iar paguba este de 120.000 de euro. Totodată, astăzi, autoritățile din România au emis o alertă RAPEX pentru măști neconforme aflate pe piață.

ADVERTISEMENT