News

Mii de medici, suspendați pentru că nu s-au vaccinat! Decizie extrem de drastică în Italia

Aproape 2.000 de medici și stomatologi italieni nu mai pot practica după ce au refuzat vaccinarea împotriva Covid-19. În luna noiembrie au mai fost suspendate alte 1.656 cadre medicale.
22.01.2022 | 16:06
Mii de medici suspendati pentru ca nu sau vaccinat Decizie extrem de drastica in Italia
ADVERTISEMENT

Federația medicilor și stomatologilor din Italia (FNOMCeO) a anunțat că aproape 2.000 dintre membrii săi au fost suspendați și nu mai pot practica pentru că nu s-au conformat prevederilor legale care le cereau să aibă schema de vaccinare completă și doza booster.

Celor 1.913 membrii ai federației cadrelor medicale care au fost suspendați vineri, 21 ianuarie, li se adaugă alți 1.656 medici și stomatologic care au primit sancțiuni similare în decursul lunii noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Legile stricte pe care medicii trebuie să le respecte

Suspendarea acestor doctori a avut loc în baza prevederilor unei legi adoptate de guvernul italian în luna aprilie care prevede obligația cadrelor medicale de a se vaccina cu schema completă și cu cea de a treia doză împotriva Covid-19.

Estimările federației cadrelor medicale din Italia arată că numărul celor care nu au încă schema completă de vaccinare este de aproximativ 33.500 persoane.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat faptul în aceste estimări sunt incluse și acele cadre medicale care s-au vaccinat în afara Italiei, cei care nu pot fi imunizați din motive medicale și cei care au trecut printr-o infecție Covid-19 și așteaptă să se imunizeze în viitorul apropiat.

În prezent, peste 6.000 de asistenți, infirmiere și alte cadre de îngrijire au fost suspendate pe baza prevederilor adoptate în luna aprilie. În plus, un număr aproximativ egal de angajați din sistemul medical italian au fost diagnosticați cu Covid-19 sau se află în carantină și nu se pot prezenta la muncă.

ADVERTISEMENT

Dr. Filippo Anelli, președintele federației cadrelor medicale italiene, a explicat că scopul legilor legate de obligația doctorilor de a se vaccina au rolul de a proteja sănătatea publică și de a oferi condițiile necesare desfășurării actului medical.

Care este situația pandemică din Italia?

În plin val 5, caracterizat de o creștere constantă a numărului de infectări, guvernul de la Roma a decis să adopte o serie de restricții suplimentare pentru a ține sub control situația pandemică.

ADVERTISEMENT

În plus, pentru a gestiona această creștere a numărului de cazuri, guvernanții au decis în decembrie 2021 o extindere a stării de urgență pe teritoriul țării, notează Euronews. Astfel, guvernul de la Roma și autoritățile locale își vor păstra autoritatea de a lua decizii pentru limitarea infecțiilor.

Joi, 20 ianuarie, premierul italian Mario Draghi a anunțat un nou pachet de restricții pentru persoanele care nu s-au vaccinat. Fac excepție de la noile prevederi doar acele magazine care servesc nevoile esențiale.

Autoritățile au decis, de asemenea, și obligația persoanelor de peste 50 de ani de a se vaccina. După cum a explicat premierul italian, o astfel de măsură are scopul de a reduce presiunea asupra sistemului medical și de a proteja o categorie care prezintă un risc ridicat de infecție.

ADVERTISEMENT
Tags: