News

Mii de microbuze electrice pentru elevi vor fi cumpărate de Ministerul Educației. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească primăriile

Ministerul Educației a demarat procedura de achiziție a nu mai puțin de 3.200 de microbuze electrice, care vor fi folosite pentru transportul elevilor din mediul rural.
16.02.2023 | 13:09
Mii de microbuze electrice pentru elevi vor fi cumparate de Ministerul Educatiei Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca primariile
3.200 de microbuze electrice vor fi puse la dispoziția elevilor de la țară/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Microbuzele școlare aflate în uz de peste un deceniu urmează să fie înlocuite  cu microbuze electrice, care vor fi cumpărate cu bani proveniți din Planul Național de Redresare și Reziliență. Primul pas a fost făcut prin punerea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern în baza căreia se va putea încheia acordul-cadrul de furnizare a acestor vehicule.

70.000 de elevi, fără transport asigurat

Ministerul Educației anunță achiziția a nu mai puțin de 3.200 de microbuze, ale căror valoare însumată va fi de 200.000.000 euro, prin Investiția 10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi din PNRR. Planul prevede expres achiziția de microbuze electrice, iar renunțarea la cele pe combustibili fosili ar contribui și la atingerea angajamentelor Uniunii Europene privind reducere emisiile de gaze cu efect de seră.

ADVERTISEMENT

La nivel european se recunoaște caracterul urgent al problemelor legate de mediul înconjurător și se propun o serie de măsuri, precum cele incluse de Comisia Europeană în pachetul legislativ “Pregătiți pentru 55”. Acesta se referă la obiectivul Uniunii Europene (UE) de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Pachetul propus vizează alinierea legislației UE la obiectivul pentru 2030”, precizează Ministerul Educației.

Însă scopul esențial al achiziției este să suplinească deficitul de mijloace de transport pentru elevi și cadre didactice în mediul rural, deficit care s-a accentuat, concomitent cu creșterea gradului de uzură al microbuzelor aflata acum în folosință.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când s-au făcut achiziții centralizate de microbuze pentru elevi a fost în anul 2012. „Deși de-a lungul timpului numărul microbuzelor școlare a crescut, în continuare există o deficiență de mijloace de transport pentru aproximativ 70.000 de elevi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Primarii trebuie să suporte costurile de întreținere

Cele 3.200 de microbuze pentru elevi vor fi direcționate către școlile din mediul rural, unde elevii sunt nevoiți să străbată distanțe lungi pentru a ajunge la școlile lor, lucru ce contribuie la creșterea nivelului abandonului școlar. „Particularităţile mediului din care provin elevii, situaţia socială şi financiară a părinţilor acestora, precum şi condițiile geografice și infrastructura existentă pe raza administrativ-teritorială a localității de domiciliu, îngreunează asigurarea unui act educațional adecvat conform standardelor de calitate stabilite de prevederile Legii educaţiei naţionale, contribuind la creșterea abandonului şcolar”, motivează Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

În termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii de guvern vor fi adoptate normele metodologice privind repartizarea microbuzelor în localități, ținând seama de mai mulți factori precum: numărul elevilor din școală care fac naveta; distanța pe care elevii fac naveta; repartizarea echitabilă din punct de vedere geografic a microbuzelor; conectarea la rețeaua de curent electric a școlii.

De asemenea, și primăriile vor trebui să-și ia anumite angajamente pentru a beneficia de noile vehicule. În primul rând, trebuie să creeze o stație de încărcare a microbuzelor, să asigure un șofer pentru microbuz pe o durată de cel patru și să suporte costurile de reparații și întreținere a microbuzelor, precum și costurile alimentare.

ADVERTISEMENT

Achiziția microbuzelor se va face de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate prin încheierea de acorduri-cadru, urmând ca Ministerul Educației să anunțe valoarea estimată pentru fiecare produs în parte, caietul de sarcini și specialiștii care vor acorda suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de atribuire.  Monitorizarea acordurilor-cadru pentru achizițiile prevăzute se realizează de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, iar monitorizarea încheierii contractelor subsecvente se realizează de către Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT