News

Mii de microbuze electrice pentru elevi vor fi cumpărate de Ministerul Educației. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească primăriile

Ministerul Educației a demarat procedura de achiziție a nu mai puțin de 3.200 de microbuze electrice, care vor fi folosite pentru transportul elevilor din mediul rural.
16.02.2023 | 13:09
Mii de microbuze electrice pentru elevi vor fi cumparate de Ministerul Educatiei Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca primariile
3.200 de microbuze electrice vor fi puse la dispoziția elevilor de la țară/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Microbuzele școlare aflate în uz de peste un deceniu urmează să fie înlocuite  cu microbuze electrice, care vor fi cumpărate cu bani proveniți din Planul Național de Redresare și Reziliență. Primul pas a fost făcut prin punerea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern în baza căreia se va putea încheia acordul-cadrul de furnizare a acestor vehicule.

70.000 de elevi, fără transport asigurat

Ministerul Educației anunță achiziția a nu mai puțin de 3.200 de microbuze, ale căror valoare însumată va fi de 200.000.000 euro, prin Investiția 10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi din PNRR. Planul prevede expres achiziția de microbuze electrice, iar renunțarea la cele pe combustibili fosili ar contribui și la atingerea angajamentelor Uniunii Europene privind reducere emisiile de gaze cu efect de seră.

ADVERTISEMENT

La nivel european se recunoaște caracterul urgent al problemelor legate de mediul înconjurător și se propun o serie de măsuri, precum cele incluse de Comisia Europeană în pachetul legislativ “Pregătiți pentru 55”. Acesta se referă la obiectivul Uniunii Europene (UE) de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Pachetul propus vizează alinierea legislației UE la obiectivul pentru 2030”, precizează Ministerul Educației.

Însă scopul esențial al achiziției este să suplinească deficitul de mijloace de transport pentru elevi și cadre didactice în mediul rural, deficit care s-a accentuat, concomitent cu creșterea gradului de uzură al microbuzelor aflata acum în folosință.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când s-au făcut achiziții centralizate de microbuze pentru elevi a fost în anul 2012. „Deși de-a lungul timpului numărul microbuzelor școlare a crescut, în continuare există o deficiență de mijloace de transport pentru aproximativ 70.000 de elevi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Primarii trebuie să suporte costurile de întreținere

Cele 3.200 de microbuze pentru elevi vor fi direcționate către școlile din mediul rural, unde elevii sunt nevoiți să străbată distanțe lungi pentru a ajunge la școlile lor, lucru ce contribuie la creșterea nivelului abandonului școlar. „Particularităţile mediului din care provin elevii, situaţia socială şi financiară a părinţilor acestora, precum şi condițiile geografice și infrastructura existentă pe raza administrativ-teritorială a localității de domiciliu, îngreunează asigurarea unui act educațional adecvat conform standardelor de calitate stabilite de prevederile Legii educaţiei naţionale, contribuind la creșterea abandonului şcolar”, motivează Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

În termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii de guvern vor fi adoptate normele metodologice privind repartizarea microbuzelor în localități, ținând seama de mai mulți factori precum: numărul elevilor din școală care fac naveta; distanța pe care elevii fac naveta; repartizarea echitabilă din punct de vedere geografic a microbuzelor; conectarea la rețeaua de curent electric a școlii.

De asemenea, și primăriile vor trebui să-și ia anumite angajamente pentru a beneficia de noile vehicule. În primul rând, trebuie să creeze o stație de încărcare a microbuzelor, să asigure un șofer pentru microbuz pe o durată de cel patru și să suporte costurile de reparații și întreținere a microbuzelor, precum și costurile alimentare.

ADVERTISEMENT

Achiziția microbuzelor se va face de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate prin încheierea de acorduri-cadru, urmând ca Ministerul Educației să anunțe valoarea estimată pentru fiecare produs în parte, caietul de sarcini și specialiștii care vor acorda suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de atribuire.  Monitorizarea acordurilor-cadru pentru achizițiile prevăzute se realizează de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, iar monitorizarea încheierii contractelor subsecvente se realizează de către Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Garsonieră de 15 metri pătraţi,
Garsonieră de 15 metri pătraţi, "cu patul sub masă", scoasă la vânzare cu 143.000 de euro, preţ redus. Afaceri cu imobiliare în Milano
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din...
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților“
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Raluca Zenga s-a reinventat. De nerecunoscut, după divorț
Raluca Zenga s-a reinventat. De nerecunoscut, după divorț
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde