News

Mii de oameni au ieșit în stradă în Austria. Zeci de proteste, cu un mesaj clar: ”Vrem să mâncăm, să ne încălzim, să trăim”

OGB, federația sindicală austriacă, a scos mii de oameni în stradă în întreaga țară, pentru a protesta din cauza inflației.
17.09.2022 | 20:26
Mii de oameni au iesit in strada in Austria Zeci de proteste cu un mesaj clar Vrem sa mancam sa ne incalzim sa traim
Proteste în Austria, din cauza inflației. Foto: Aljazeera.com
ADVERTISEMENT

”Nu vrem milioane, vrem să mâncăm, să ne încălzim, să trăim”, au transmis mii de oameni. Doi pensionari care reprezintă Asociația Pensionarilor din Austria au ieșit în stradă și țin un banner cu acest mesaj.

Proteste cu mii de oameni în Austria

Discursurile au început la ora 14:30 în Viena, după care mii de oameni au mers în marș spre Karlsplatz, unde se aștepta prezența președintelui AK Renate Anderl, a președintelui younion Cristian Meidlinger și a președintelui OGB Wolfgang Katzian.

ADVERTISEMENT

În Austria au fost programate nu mai puțin de 45 de astfel de demonstrații, iar 31 dintre acestea sunt doar în Viena, unde ar trebui să își strige nemulțumirea aproximativ 10.000 de oameni.

Dacă reprezentanții pensionarilor au cerut o mărire a pensiilor, activiștii pentru climă de la ”Vineri pentru viitor” cer măsuri pentru a proteja mediul. Deși nu este confirmată, prezența liderului de extremă dreapta Martin Sellner ar putea inflama spiritele. Asta, pentru că la marșuri sunt așteptați și cei de la Autonome Antifa Vienna, cei care susțin ”blocul stângii radicale”.

ADVERTISEMENT

Spectrul politic larg al protestelor poate însemna un ”potențial de conflict extrem de ridicat”. Ministerul de interne Gerhard Karner a avertizat că aceste grupuri diverse s-ar putea ciocni violent și sunt luate în considerare posibile revolte.

“Cercurile radicale și violente de extremă stânga și de extremă dreapta ar putea profita de aceste adunări pentru a da foc la lucruri”, a transmis oficialul austriac.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei din Austria, citată de stiripesurse, la evenimente vor participa peste 1.000 de polițiști, deși numărul acestora a fost ținut secret. Între timp, președintele federal Alexander Van der Bellen a transmis pe Twitter că susține aceste proteste și că preocupările oamenilor sunt valide.

Inflația fără precedent din Austria pune o presiune ”masivă asupra multor lucrători”, conform sindicaliștilor.“Așa cum noi, ca și comunitate, intervenim pentru a reglementa prețurile la energie, trebuie să creăm și protecție socială împotriva inflației”, a transmis și președintele federal.

ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Național, Wolfgang Subotka, e nemulțumit de faptul că oamenii au ieșit în stradă și cer măriri salariale, deși momentan nu au existat negocieri în acest sens.

”În calitate de președinte al Consiliului Național, sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Oamenii demonstrează chiar dacă negocierile salariale nici măcar nu au început încă. Care este scopul aici?”, a transmis Subotka.

ADVERTISEMENT
Tags: