Oamenii care trăiesc în satele afectate de inundații nu se pot trezi din coșmar, mai ales că ploile nu se opresc și viitura poate oricând să revină. Este pericol mare de inundații pe râurile din trei județe din Moldova, astfel că de frica puhoaielor oamenii stau se veghe noaptea alături de autorități și nu pot să doarmă o clipă.
Conform Observatornews.ro, mii de oameni au făcut noapte albă de teama viiturii. Între timp, cei trecuți deja prin dramă nu se pot trezi din coșmar. Este și cazul unui bărbat de 43 de ani, condamnat să stea în pat.
Nu se poate deplasa fără scaun special, însă acesta a fost rupt atunci când a venit viitura în urmă cu mai multe zile. “Ne-am trezit cu apa în casă, pe ambele intrări. Am ţipat la soacră-mea. Eram cu el acasă. Au venit vecinii, l-am luat cu căruţul.
Noi nu ni l-am permis nici la vremea respectivă. Cineva ni l-a făcut cadou. A costat până într-o sută de milioane vechi”, a declarat soţia. Așadar, 10.000 de lei pe care familia respectivă nu îi are.
Pentru că un rău nu vine niciodată singur, familia se confruntă și cu o altă dramă. “Băiatul fratelui meu, de 19 ani, care m-a ajutat aici 3 zile avea probleme cu inima, a dat mâlul, a făcut stop cardio”, completează femeia, conform sursei citate. Problemele ar fi mari și pe unele porțiuni ale DN25, acolo unde apa n-a scăzut sub un metru.
Mașinile au fost luate pe sus atunci și duse în câmp, iar acum ies la suprafață. “A venit fiecare proprietar, i-am ajutat să scoată. Nu mai merge făcută o maşină de genul”, a declarat un bărbat din sat. Evident, apa nu este potabilă în zonă, o altă mare problemă a oamenilor. Mii de animale au murit și au fost luate de viituri, iar acum există riscul ca bolile să se răspândească în zonă.
“Lucrăm împreună cu forţele sistemului de gospodărire a apelor Galaţi pentru a elibera apa, astfel încât să poată să fie degajate animalele moarte“, a declarat Cristi Ionaşcu, reprezentant al ISU Galaţi. Între timp, voluntarii încearcă să ajute cum pot și merg din casă în casă pentru a-i ajuta pe oamenii care s-au rănit în timp ce încercau să fugă de viitură.
Autoritățile vor evalua pagubele din cele 28 de localități afectate, fiind vorba despre 7000 de case avariate, cu toate că au fost aprobate doar 400 de dosare cu daună în baza polițelor de asigurare. Între timp, la București se fac mari planuri ca această situație să nu se mai repete. Oamenii spun că s-au săturat, însă, de promisiunile vagi ale politicienilor, care nu sunt în stare să facă nimic relevant de mai bine de 30 de ani.
“Există o amenajere hidro începută în perioada comunistă şi abandonată. Propunerea pe care o fac este aceea de a o transforma dintr-o amenajare cu funcţia de irigaţii într-una nepermanentă, cu rolul de a proteja comunele din aval. O să propunem o listă intreagă de investiţii“, a indicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.